Nå er disse irske brødrene dollarmilliardærer

Forretningsideen som brødrene Patrick og John Collison står bak, er nå verdsatt til 9 milliarder dollar.

UNDER 30: Begge brødrene Collison er under 30 år, men har lyktes med det som er mange unges store drøm: å finne på en forretningsidé som blir verdt milliarder av dollar i Silicon Valley. Patrick til venstre og John til høyre.

Foto: Gabriela Hasbun / Redux / Scanpix
 • Kristin Norli
Publisert:

Den nettbaserte betalingstjenesten Stripe har akkurat fullført en pengeinnsamling hos private investorer. Her fikk det fremadstormende teknologiselskapet inn 150 millioner dollar i fersk kapital, men kanskje viktigere er den summen som investorene nå beregner at selskapet er verdt:

9 milliarder dollar, eller vel 77 milliarder kroner.

Det betyr at de irske brødrene John og Patrick Collison, som startet selskapet i 2010, nå sitter på hver sin eierpost verdsatt til mer enn 1,1 milliarder dollar, skriver Bloomberg.

Det betyr også at de to nå er blitt Irlands yngste milliardærer, ifølge nyhetsbyrået.

Patrick (28) og hans yngre bror John grunnla Stripe i 2010. På seks år har selskapet tatt veien fra å bli benyttet av noen få teknologiselskaper, til å bli en av Silicon Valleys såkalte enhjørninger.

En «enhjørning» er i denne sammenheng den beskrivelsen man bruker på et oppstartsselskap som gjennom å tilby eierandeler i det private investeringsmarkedet, oppnår en verdsetting på over 1 milliard dollar.

Stripe har også utvidet fra å være en ren betalingsformidler, til å tilby tjenester innenfor datasikkerhet, svindelbeskyttelse, regnskap og fakturering.

Stripe har en inkluderende profil: Betalingsformidleren aksepterer nemlig betalinger fra både mobile tjenester som Apple Pay og Android Pay, fra bitcoin-lommebøker og vanlige kredittkort.

Les også

Kommentar: Fire misforståelser om digitalisering

Mulig børsnotering

I de få årene som har gått, har de hentet inn tilsammen 450 millioner dollar i kapital, og verdsettingen av selskapet har steget jevnt og trutt.

I den siste runden er det imidlertid snakk om nesten en dobling: fra 5 milliarder dollar i verdsetting i juli i fjor, til 9 milliarder dollar nå.

Selskapet er støttet av noen av Silicon Valleys største investorer og venture-fond, og har også tradisjonelle aktører i betalingsbransjen på eiersiden.

GRÜNDER: En av brødrene som startet Stripe, John Collison, holdt en tale da betalingsformidleren hadde sin offisielle inntreden i det franske markedet i juni i år.

Foto: Jacques Demarthon AFP

Så langt har investorer som Sequoia Capital, Visa, American Express, Peter Thiel og Elon Musk vært med i finansieringen av selskapet. Nye investorer i den siste runden inkluderer venture capital-selskapet General Catalyst Partners og CapitalG - et av Google-eier Alphabets dattersselskaper.

Den antatte verdien av selskapet er høyere enn markedsverdien til Square, en mobilbasert betalingstjeneste som gikk på børs i fjor.

Nå snakkes det også om at Stripe kan være på vei mot børsnotering - og selskapet trekkes frem som en realistisk konkurrent til etablerte betalingsgiganter som Paypal.

Teknologiselskapet opererer i 25 land, og brukes som betalingstjeneste av en lang rekke kjente bedrifter og tjenesteleverandører, som for eksempel Twitter og Facebook.

Les også

«Terroralarmen» gikk i DNB da Norges Bitcoinforening åpnet konto

– Eier 29 prosent

Beregningen av brødrenes verdifulle eierandeler har Bloomberg gjort basert på opplysninger som er levert inn til offentlige registre fra Equidate - en markedsplass for private aksjeinvesteringer.

Av disse går det frem at brødrene eier 29 prosent av Stripe, en eierpost de har delt likt mellom seg.

Det gir en beregnet verdi av 9 milliarder dollar på 1,3 milliarder per bror.

Bloomberg trekker i tillegg fra 15 prosent av verdien for å kontrollere for utvanningen av aksjekapitalen i forbindelse med den siste runden hos investorer, og typiske rabatter som gis i andrehåndsmarkedet for aksjer i denne typen oppstartsselskap.

Stripe-talsmann Tim Drinan sier til Bloomberg at selskapet ikke har noen kommentar til spørsmål om gründerbrødrenes eierskap.

Les også

– Jeg tror dette kommer til å snu ting på hodet

Les også

Forsker om utvikling av nasjonal digital valuta: – Norge henger langt etter andre land

Her kan du lese mer om

 1. Silicon Valley
 2. Entreprenørskap
 3. Teknologi
 4. Digitalisering
 5. Gründere
 6. Bitcoin
 7. Irland

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Bloomberg-kommentar: Aksjefond tar en risiko ved å investere i privatmarkedet

 2. Han er verdens yngste selvtjente millardær

 3. Betalt innhold

  Hvordan to «skoletapere» ble god for 7,4 milliarder kroner før de fylte 23

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Tek-bransjens nye stjerneskudd har alt – bortsett fra oppskriften på høy fortjeneste

 6. Adyen gikk på børs – direktøren ble milliardær