Spetalen mener Schjenken burde fått 10 millioner

Investor og milliardær Øystein Stray Spetalen, mener boten Dagbladet fikk for æreskrenkelser er alt for liten.

GA STØTTE: Øystein Stray Spetalen ga i 2009 pengestøtte til Erik Schjenken fra Medieofferfondet. Spetalen mener Dagbladet fortjener enda større bot enn det avisen nå har fått etter dommen i Oslo tingrett.

Espen Braata,
  • Øyvind Henriksen
Publisert:,

- At erstatningssummen på en million er et høyt beløp er jeg ikke enig i. Beløpet burde vært 10 millioner slik at ondsinnet journalistikk blir straffet slik at det svir. Artiklene i Dagbladet som omtalte Erik Schjenken og hendelsen i Sofiebergparken var ondskapsfulle og har intet med ytringsfrihet å gjøre, sier Spetalen til E24.

Den profilerte investoren har selv vært i konflikt med avisen tidligere. I februar 2008 kom Dagbladet og Spetalen til et forlik der avisen beklaget at den skrev at milliardæren hadde gått amok på et utested i Oslo. Avisen betalte også Spetalen en erstatning. Størrelsen er ikke kjent, men i tingretten ble avisen pålagt å betale investoren 250.000 kroner i oppreisning

Ga pengestøtte til Schjenken

I kjølvannet av denne saken opprettet Spetalen Medieofferfondet. Formålet med fondet er å støtte personer som har fått urettmessig behandling i mediene. Pengene kommer fra forliket med Dagbladet.

Så langt er Erik Schjenken eneste person som har fått støtte fra fondet. I 2009 fikk Schjenken utbetalt 100.000 kroner i støtte.

Øystein Stray Spetalen reagerer nå på kommentarene fra Dagbladets redaktør Lars Helle etter at avisen tirsdag ble dømt i tingretten.

Les mer om dommen på VG Nett: Dagbladet tapte injuriesak

- Det som er trist er at Dagblad redaktør, Lars Helle, etter at Dagbladet blir dømt i norsk rett for grove injurier som har påført en familiefar enorme personlige og økonomiske belastninger ikke føler noe som helst anger, sier Spetalen.

Helle uttalte til egen avis tirsdag at dommen «blir helt umulig å forholde seg til» for norsk presse.

- Jeg reagerer på at de i hovedsak har tatt utgangspunkt i kommentarartiklene, og ser nærmest blindt vekk fra at kommentarer må være frie i et samfunn med ytringsfrihet, sa Helle

Spetalen reagerer kraftig på Helles kommentar.

- Helle mener fortsatt at Dagbladet hadde full rett til å gjengi hendelsen i Sofienbergparken uten forankring i fakta og deretter offentlig stemple Erik Schjenken som rasist., sier Spetalen.

- Ondsinnet

Han mener Schjenken har kjempet en «umenneskelig kamp mot Dagbladet».

- En kamp hvor han i utgangspunktet var tilnærmet forsvarsløs. Det at Dagbladet fra starten også antok at Schjenken ikke hadde ressurser til å følge opp påstandene deres gjør saken ennå styggere, sier Spetalen.

(saken fortsetter under bildet)

MØTTES IGJEN: Ambulansesjåfør Erik Schjenken hilste på Ali Farah etter at han i 2008 ble frifunnet i Oslo tingrett for utilbørlig opptreden mot Ali Farah i ambulansesaken. Nå har Schjenken vunnet en rettssak i kjølvannet av saken.

Heiko Junge

- Burde være pensum

Dagbladets kommentator Marie Simonsen refses også:

- Hver gang folk ser Marie Simonsen på TV eller leser hennes artikler skal man tenke på den enorme uretten hun gjorde mot Erik Schjenken med den ondsinnete omtalen hun hadde av en uskyldig familiefar. Kun et simpelt menneske gjør noe slikt, sier Spetalen og legger til at han mener Simmonsens kommentarartikler om Schjenken burde være skrekkeksempler i pensum på alle journalisthøgskoler.

Verken Lars Helle eller Marie Simonsen har besvart E24 henvendelse onsdag ettermiddag.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Spetalen og Schjenken nye varamedlemmer i PFU

  2. Spetalen og Schjenken kan få plass i PFU

  3. Journalist ber Spetalen slutte å sende e-post

  4. Annonsørinnhold

  5. Redaktørforeningen: - Beløpet er langt i overkant

  6. Retten om Røkke-historien til torpedo: «Helt uten troverdighet»