SAMFUNNET ENDRES: Digitaliseringen har gjort at nye former å jobbe på har skutt fart. Det vil trolig fortsette, skriver E24-spaltist.

Foto: Gonzalo Fuentes Reuters
Kommentar

Kommentar: Hva med streaming av ansatte?

En konsekvens av digitalisering er at tilgang har blitt viktigere enn eierskap – såkalt access over ownership. Vil det også gjelde for ansatte, der vi i fremtiden streamer kompetanse?

 • Hans Petter Stub
  Hans Petter Stub er partner i kommunikasjonsbyrået Whydentify, og en ledende eksperter på «employer branding»
Publisert:

Salget av CD-er har stupt, da vi får tilgang til all musikken vi ønsker via Spotify. De færreste kjøper filmer lenger. Streaming av bøker har ikke gått like fort, men viser tendenser. Årets kvinnelige gründer ble grunnleggeren av FJONG, som er en tjeneste der du kan leie og leie ut klær. Ulike måter å leie og låne bil på er også på fremmarsj, på bekostning av eierskap.

Trenden er altså tydelig: Når teknologien skaper tilgjengelighet, så ser vi mennesker poenget med å leie i stedet for å eie.

Det fikk meg til å tenke på fremveksten av det som har blitt døpt «the gig economy», nemlig en økt grad av frilansere som jobber korte oppdrag for virksomheter i stedet for å bli fast ansatt.

Andelen slike frilansere er på 40 prosent av arbeidsstyrken i USA og kun 6–8 prosent i Norge, ifølge bemanningsbyrået Branstad. Det er spådd at andelen kommer til å vokse i USA. Spørsmålet er om det vil bli like vanlig også i Norge.

LES OGSÅ: (E24+) Bør du føre opp «World of Warcraft» på CV-en?

Ulike tjenester for frilansere finnes innen en rekke ulike bransjer, både norske og internasjonale. Om du vil ha en grafisk designer i noen timer, eller en enkel jobb for programmering kan du leie disse tjenestene ad hoc. Det er jo utrolig kjekt, på samme måte som det er kjekt å leie en rørlegger når du trenger det en gang hvert jubelår.

Når jeg sier det er kjekt, tenker jeg først og fremst på dem som leier inn, ikke de som leies ut. Særlig fagforeninger mener det ikke er kjekt for arbeidstager, og vil forby bemanningsbransjen. Men kan hende det er kjekt for begge parter.

Det er sagt at millennials i større grad ønsker seg fleksibiliteten man får ved å hoppe fra oppdrag til oppdrag, men jeg har ennå til gode å se god norsk forskning som viser dette. At trendforskere fra nedre Grünerløkka melder om at andelen som sitter med macen på fanget og jobber på en kafé øker, betyr på ingen måte at det er en villet utvikling. Snarere kan det være av mangel på alternativer at unge yrkesaktive hopper fra «gig» til «gig».

Les også

NHO – rapport: Her er fremtidsjobbene – og jobbene du bør unngå

Dog tror jeg fleksibilitet i form av når du jobber er noe vi alle setter pris på, om vi så er hipstere på Grünerløkka, småbarnsforeldre som skal hente og levere eller andre som ikke identifiserer oss med en arbeidshverdag preget av å stemple inn og stemple ut. Vi vil jobbe når det passer oss.

Lengden på arbeidsforhold er også på vikende front, og særlig yngre yrkesaktive ser ikke for seg å bli værende hos sin nåværende arbeidsgiver lengre enn noen få år, noe som er dokumentert av alt fra Deloitte til Karrierebarometeret.

Vi ser altså tendenser mot kortere arbeidsforhold. Økt endringstakt i samfunnet vil også medføre hyppigere endringer i kompetansebasen i virksomheten. Ofte kan man tilføre denne kompetansen til eksisterende medarbeidere, men neppe alltid. Da kan det kanskje være lurt å «streame» noen medarbeidere.

Likevel er de aller fleste arbeidsgivere rigget for å «eie» sine medarbeidere, med lange kontrakter som i utgangspunktet ikke er tidsbestemte. De jobber lenge og hardt for å skape lojalitet. Årsaken er at det tradisjonelt sett er dyrt med rekruttering, og dessuten er ofte en erfaren medarbeider mer lønnsom.

Les også

Flere frykter roboter vil ta jobben

Løsningen er dog neppe å fortsette som før, men kanskje heller finne former for rekruttering som er billigere. «Streaming» av medarbeidere er en form for rekruttering som på ingen måte er like dyr som å rekruttere en medarbeider du skal «eie». For korte spesialiserte oppdrag er ei heller lojalitet en like viktig driver for lønnsomhet, det er snarere ekspertisen ved å ha gjort samme jobb for mange andre virksomheter som er verdifullt.

Arbeidstagere har på mange måter aldri «eid» sine ansatte, om vi ser bort fra ren slavevirksomhet.

Min spådom er at de i langt mindre grad vil gjøre det fremover.

Les også

Digitalisering og ny teknologi kan gi lavere renter

Les også

Ikea vurderer å lansere netthandelplattform

Les også

Det offentlige blir mer digitalt: – Utfordring å hente ut gevinstene

Her kan du lese mer om

 1. Digitalisering
 2. Karriere
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Balanse i regnskapet

 2. Betalt innhold

  Dette bør du kunne som en «virtuell leder»

 3. Dette ønsker arbeidsgivere av deg som nyutdannet

 4. Annonsørinnhold

 5. Kommentar: Mer dialog og veiledning, mer treffsikker kontroll

 6. NHO og Nav mener arbeidslivet er klare for å ta imot flyktninger