Ekspertenes sjekkliste: Les nøye gjennom det IT-gigantene vil du skal godta
Da Forbrukerrådet gikk igjennom vilkårene Facebook-brukere må godta for å være med i nettsamfunnet, viste det seg å være hele 37 sider langt.
– Generelt er det nye regelverket positivt for forbrukerne, men ikke alle de nye vilkårene for tjenester er gode nok, sier fagdirektør Finn Myrstad i Forbrukerrådet.
Strømmen av e-poster og varsler fra digitale tjenester og nyhetsbrev har den siste uken tiltatt. Denne uken har blant annet Facebooks tjenester og Twitter sendt ut meldinger om at brukere må godkjenne nye brukervilkår.
Årsaken er de nye EU-reglene for personvern, som blir forkortet til GDPR.
Fire av ti selskaper ikke klare for ny lov: – Konsekvensen kan bli erstatningssøksmål og gebyr i millionklassen
Samtykke
De nye EU-reglene gir forbrukerne en rekke nye rettigheter, blant annet om at de må innhente et aktivt og informert samtykke fra forbrukerne de oppbevarer informasjon om.
– Det skal være veldig tydelig, og ingen tvil om, hva du samtykker til. I ekstreme tilfeller, når barn skal gi samtykke, må det også skrives på en måte som gjør at de skjønner hva de samtykker. Et stort ansvar legges på virksomheten for å gjøre dette tydelig, sier seniorrådgiver Bjarte Malmedal ved Norsk senter for informasjonssikring (NorSIS).
Myrstad har selv fått varselet fra Facebook denne uken, og målte hvor lang teksten var. Totalt kom det på 37 sider.
– Du får sannsynligvis opp varselet om dette når du skal se etter noe annet på nettet, så det er ikke veldig sannsynlig at alle brukere tar seg tid til å lese og forstå alt, sier Myrstad.
Han synes også Facebook ikke gir forbrukerne nok valgmuligheter når det kommer til å holde informasjon borte fra Facebook.
Lett og kort
Janne Stang Dahl, kommunikasjonsdirektør i Datatilsynet, sier at 37 sider er veldig langt.
– Det skal være lett å forstå, kort og med forståelig språk, sier Dahl til E24.
Hun oppfordrer folk til å være oppmerksom på hva de gir samtykke til.
– Du skal blant annet kunne takke nei til at informasjonen din brukes til direkte markedsføring. Det betyr ikke at du skal kunne slippe reklame, men at det ikke er tilpasset ut fra det de vet om deg, sier Dahl.
Både Datatilsynet, Forbrukerrådet og NorSIS anbefaler at du tar kontakt med selskapet, om de har sendt ut vilkår som du ikke forstår.
– Jeg synes også du skal tipse Datatilsynet om du ser noen som åpenbart bryter loven, sier Myrstad i Forbrukerrådet, og legger til at du også kan tipse dem.
Større bøter
De nye reglene gjør også at bøtene for å ikke følge dem økes. Overtredelsesgebyrene økes til 20 millioner euro, eller fire prosent av selskapets globale omsetning, avhengig av hvilket beløp som er størst.
Malmedal sier at det også med de nye reglene kan komme en ny type kriminalitet.
– Vi kan se kriminelle som dekker brudd på reglene, og driver utpressing mot bedriftene. Når bøtene er så høye, så kan det være penger å tjene på sånt, sier Malmedal.
Det er Datatilsynet og lignende myndighetsorganer i Europa som skal følge med på at de nye reglene følges.
– For å si det slik, vi følger nøye med. Dette er en stor og viktig sak og endring i Europa og Norge. Datatilsynene har felles møter, og holder hverandre oppdatert og koordinerer. Det er en sak som vil få stor oppmerksomhet hos oss, sier Dahl.