Skal lage «virtuelt Silicon Valley» i Oslo

Gjennom Toppindustrisenteret skal norske bedrifter dele kunnskap og metoder for å hjelpe hverandre i den digitale utviklingen. I dag ble kontrakten som sikret plassering ved Forskningsparken i Oslo signert.

NYTT PROSJEKT: Tidligere konsernsjef i Kongsberg Gruppen, Walter Qvam har satt seg som mål å få norske bedrifter til å spille på lag for å bli med på den raske digitale utviklingen, og kjempe mot utenlandsk konkurranse.

Foto: Eirik Amb Nysveen
 • Eirik Amb Nysveen
Publisert: Publisert:

– Dette skal først og fremst være en arena – en verktøykasse og en kompetanseforsterker for hele landet. Ikke minst små og mellomstore bedrifter, sa Walter Qvam på pressekonferansen der avtalen mellom Toppindustrisenteret og Oslo kommune ble signert fredag.

Qvam er mannen bak ideen, og sitter som styreleder i selskapet som har fått navnet Digital Norway – Toppindustrisenteret.

Skal binde sammen

Det såkalte Toppindustrisenteret er et offentlig-privat-samarbeid om et kompetansesenter som skal hjelpe norske bedrifter med det store digitaliseringsskiftet.

– Små og mellomstore bedrifter i Norge har ikke ressurser til å forske på hva digitaliseringen betyr for dem. Vår oppgave er å gjøre det mulig for disse bedriftene å forstå hva som skjer, få testet sin forretningsmodell og få nødvendig påfyll av kompetanse og teknologi. Og vi vil gjøre dette på en måte som gjør at de har råd til å være med, sa Qvam.

Les også

Dette er museet med verdens verste innovasjoner

– Norge har en rekke ledende ekspert og næringsmiljøer, og de er spredt over hele landet. Vår oppgave er å koble sammen ekspertmiljøene i Norge, for de er det mange av – det er ikke nok, men de er mange, fortsatte han.

Kompetansesenterets hovedoppgave skal være å skape en plattform for samarbeid om digitalisering i norsk næringsliv, og der det kan utveksles kompetanse, kunnskap og metoder.

Prosjektet ble offisielt lansert under Arendalsuka i august i fjor, og siden da har Qvam og Hilde Tonne jobbet med forberedende arbeid.

Virtuelt Silicon Valley

– Digitaliseringen utfordrer store deler av norsk næringsliv. Vårt arbeid har handlet om å finne de riktige tjenestene som kan hjelpe norsk næringsliv og hvordan man skal bygge og organisere disse, sier Qvam til E24.

Les også

Forbrukerombudet mener megler gjemte negative opplysninger i boligannonse

Senteret skal fungere som et bindeledd som gjør at kompetanse og løsninger finner hverandre.

Qvam forteller at det ikke er noe formål å få vekst i senteret i seg selv, men at det skal befolkes av personer med høy kompetanse, som kan få nettverket til å spille på samme lag.

ETABLERER SEG I OSLO: Fredag ble avtalen mellom Oslo kommune og Toppindustrisenteret signert. f.h. Byrådsleder Raymond Johansen, næringsbyråd Geir Lippestad og styreleder i Toppindustrisenteret Walter Qvam

Foto: Eirik Amb Nysveen

– Vi kaller det et virtuelt Silicon Valley. Vi kommer aldri til å få noe Silicon Valley i Norge, men vi har allerede etablert fem avtaler mellom oss og spesifikke kompetansemiljøer rundt omkring i Norge. Disse vil være våre spydspisser for å spre digital kompetanse over hele landet, sier Qvam.

Går inn med to millioner

Med i etableringen har Toppindustrisenteret fått med seg 15 norske bedrifter som alle skal gå inn med to millioner kroner hver årlig frem til 2020. Etter det skal prosjektet etter planen være selvdrevet ved hjelp av blant annet medlemskontingenter.

Virksomhetene som står bak etableringen er Kongsberg Gruppen, DNV GL, Telenor, DNB, Wilhelmsen, Ferd, Statoil, Yara, Aker, Jotun, Ruter og Schibsted.

I tillegg plikter selskapene å bidra med kompetanse som kan gagne andre i det norske næringslivet.

Prosjektet har også knyttet til seg andre samarbeidspartnere som forskningsinstitutter, universiteter, NHO, LO og norske myndigheter.

Qvam gjør det klart at det ikke er noen eksklusivitet, og at det skal være forskjellige medlemskategorier som passer for bedrifter helt ned til bedrifter med ti ansatte.

Stolt byrådsleder

– Det er en stor dag for oss i Oslo kommune, og det er viktig for meg personlig at Oslo tiltrekker seg disse miljøene, være en dynamo i Norge og ta oss inn i den nye tiden, det grønne skiftet og skape nye arbeidsplasser, sa byrådsleder Raymond Johansen.

Oslo kommune går også inn med én million i oppstartstilskudd til prosjektet.

Til tross for at Toppindustrisenteret skal ha sitt hovedsete i Oslo, gjorde både Qvam og Johansen det klart at dette er et nasjonalt prosjekt, som hele landet skal dra nytte av.

Les også

Dette tror forsikringstoppene om fremtiden:  – Helt annen bransje om 20 år

Les også

– Det er mye grått hår og konservatisme i bransjen

Les også

Mener nettbanktrøbbel kan unngås: – En upopulær investering å ta

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Digitalisering

Flere artikler

 1. Regjeringen går inn i digitaliseringsdugnad

 2. Tid for norsk digital industri

 3. Slik gjør vi Norge til en digital industrinasjon

 4. Betalt innhold

  Vil halvere kostnaden per oljefat på norsk sokkel

 5. Betalt innhold

  Han skal samkjøre norsk digitalisering på tvers av bransjer