Hologram snart klar for testing på sykehus: – Vi tror dette vil gjøre kirurgi enda tryggere

Hva om kirurger kunne ha et organ foran seg på bordet, snu og vende på det, og studere det nøye mens de planlegger en operasjon, og helt uten at pasienten tar skade av det?

LAGVIS: Hologrammet av organet er satt sammen av bilder som er tatt på mer tradisjonelt medisinsk vis. Her er Ole Jakob Elle og kirurg Bjørn Edwin ved OUS, som begge jobber med forskningsprosjektet.
Publisert:

Den fremtiden er nær, ifølge forskere fra Oslo universitetssykehus og konsulentselskapet Sopra Steria.

Ved Intervensjonssenteret, som jobber med å utvikle nye kirurgiske metoder, begynte arbeidet med å bygge gode 3D-bilder av organer for nesten 15 år siden.

Det å kunne se organer i 3D gir muligheten til langt bedre planlegging av operasjoner.

– Siden røntgen ble oppfunnet har det ikke skjedd så fundamentalt mye nytt med hvordan bilder fra innsiden av pasienter presenteres for klinikerne i helsevesenet, de er fortsatt for det meste i 2D. Men nå skjer det ting, sier Jørn Skaaraas fra Sopra Steria.

Utforske mulighetene

Da Microsoft nærmet seg lanseringen av HoloLens, skjønte Intervensjonssenteret at dette kunne være noe for dem.

Brillene, som viser en virtuell virkelighet, skiller seg fra andre lignende briller fordi de gjør det mulig å kombinere høyoppløselige hologrammer med virkeligheten.

Brukeren kan derfor se avanserte 3D-bilder i rommet, og styre det med håndbevegelser eller stemmestyring.

HoloLens ble tilgjengelig fori konsulentselskapet Sopra Steria i 2016, selv om de ikke ble tilgjengelig for den vanlige forbruker da. Konsulentselskapet hadde et ønske om å utforske mulighetene som kom med disse brillene.

– Vi begynte før det ble lansert, fikk lekt litt med brillene, og håpet vi ville få tilgang, sier Skaaraas.

Det gjorde de, og fikk kontakt med intervensjonssenteret. Litt over ett år senere har de bygget en applikasjon til brillene, som gjør det mulig for kirurger å kunne bruke hologrammer av organer under planlegging av operasjoner.

Les også

Så nær er norske legemiddelselskaper nye milepæler

Hologrammer gir økt presisjon

De har først utgangspunkt i leveroperasjoner, og senere kom også barnehjerter inn i prosjektet.

– Vi begynner der en slik applikasjon kan ha størst nytte, sier Ole Jakob Elle, som er leder innen teknologiforskning ved Intervensjonssenteret på OUS.

– Når du skal operere ut kreftsvulster fra en lever, så ønsker du å spare så mye vev som mulig. Tidligere tok man om lag halvparten av leveren, og lot det være igjen nok til at nytt levervev kunne vokse ut. Men om det dukket opp en svulst i den gjenværende halvdelen, så hadde de ikke mange alternativer, sier Elle.

– Med nå opereres det med en vevssparende teknikk, og med hjelp av hologrammer kan de bedre planlegge å bare ta ut akkurat området rundt svulsten, og dette kan gjøres flere ganger. Da trengs det presis navigasjon med god visualisering, for eksempel å bevare viktige blodårer, sier Elle.

Les også

Stor teknologioptimisme hos norske arbeidstakere: – Kanskje litt naivt

Utforsker flere bransjer

Applikasjonen er klar for å bli gjennomgått og godkjent av kontrollinstanser, slik at de kan gjennomføre ytterligere tester, også under faktiske operasjoner.

Sopra Steria begynte med utforskning av hva hologrammer kunne gjøre innenfor helse, men utforsker nå også andre bransjer.

PLANLEGGING: Byggebransjen kan også bruke hologrammer når de planlegger bygninger.

Innen for både bygg og energi har de startet prosjekter, og Statoil er blant selskapene som også har fortalt at de jobber med HoloLens.

– Vi ser også stor interesse fra andre helseinstitusjoner, det er mange spennende områder man kan bruke dette på, sier Skaaraas.

Elle og Skaaraas ser for seg at hologram kan være relativt vanlig under planlegging av operasjoner innen to år, og også under operasjonen innen fem år.

– HoloLens koster mye for en spillinteressert, men ikke så mye for et sykehus, sammenlignet med hva annet helseutstyr koster. Men kvaliteten på teknologien vil trolig gå opp, og prisen ned, i tiden fremover. Så hvor raskt det går, kommer også an på hvor fort denne utviklingen går, sier Elle.

– Ligger langt frem i løypen

I mars i år vant OUS og Sopra Steria Microsofts pris for helseinnovasjon i under en konferanse i Florida i USA.

– Noe av suksessen kommer av at vi har puttet utviklere fra Sopra Steria sammen med forskere, kirurger og kardiologer hos OUS, sier Skaaraas.

Prosjektet er finansiert av OUS, Sopra Steria og Helse Sør-Øst.

Under konferansen i Florida ble det tydelig at flere jobber med helseapplikasjoner til samme teknologi.

– Men vi ligger langt frem i løypen, sier Skaaraas.

OVERSIKT: Her sitter en gruppe fageksperter og vurderer et hjerte, som trenger behandling. De kan forstørre hologrammet av hjertet, snu på det og bevege det for å se nøyaktig hvilken behandling som er mest effektiv.
Les også

Har forhåndssolgt «papirnettbrett» for 100 mill.

Les også

Tim Cooks blodsukker gir fart på Apple Watch-rykter

Les også

Norges Bank: Antallet cyberangrep øker

Les også

Mobilkamera skal lede Facebooks AR-satsing

Les også

Apple og Nokia begraver stridsøksen – dropper alle patentsøksmål

Publisert: