Spår fortsatt kniving mellom bitcoin og «lillebror»

Helgens betydelige fall i bitcoin-kursen skyldes etter alle solemerker konkurransen fra bitcoin cash. Ekspert spår videre dragkamp mellom originalen og avleggeren.

KURSFALL: Bitcoin-kursen fikk en skikkelig knekk i helgen, og falt 29 prosent fra rekordhøye nivåer.
Publisert: Publisert:

Investorene som sitter med bitcoin og bitcoin cash må stålsette seg for fortsatt store svingninger fremover, mener universitetslektor Daniele Bianchi ved Warwick Business School.

Fra toppnoteringen onsdag falt bitcoin-kursen over 29 prosent i helgen, før den siden har hentet seg noe inn. Bitcoin handles mandag ettermiddag til 6.607 dollar, etter å ha nådd nivåer på over 7.700 dollar i forrige uke.

Les også

Norges største datasenter kan bli kryptogruve: – Det er svært gunstige kunder

Bianchi støtter forklaringen om at fallet i bitcoin-kursen skyldes introduksjonen av avleggeren bitcoin cash. Markedsverdien til sistnevnte har passert andre kryptovalutaer som ripple og Litecoin med god margin, og nærmet seg en periode den samlede verdien av Ethereum.

– Den interne knivingen mellom bitcoin og bitcoin cash vil sannsynligvis vedvare i de kommende ukene og månedene. Situasjonen er veldig flyktig, og markedets verdsettelse av begge er både konstant til justering og volatil, spesielt gitt at tilbudssiden er begrenset og at alt for det meste er drevet av overdreven etterspørsel, skriver Bianchi en epost til E24.

– Skalerer ikke skikkelig

Bianchi, som forsker på kryptovaluta, mener at investorene kan ha blitt frustrert av en kansellert oppdatering av den originale bitcoin-teknologien, og at flere dermed bytter til bitcoin cash.

Han trekker frem at bitcoin cash har flere fordeler, ikke minst at det tillates større blokker. Dette gir større transaksjonskapasitet.

– Et av hovedproblemene med bitcoin er at den ikke skalerer skikkelig ettersom flere og flere tar den i bruk. Dette gjør transaksjoner tregere og tregere, ettersom blokkstørrelsen er fast, skriver Bianchi.

Forskeren trekker ellers frem at det stilles spørsmål ved økende sentralisering av bitcoin-utvinningen på store servere, som han mener er «en fundamental motsetning» til den originale løsningen til den antatte skaperen Satoshi Nakamoto.

Ifølge Bianchi er flere av utfordringene med bitcoin løst med bitcoin cash, blant annet fordi den tillater økt blokkstørrelse.

– Sikkerheten i bitcoin cash-blokkjeden er dog fortsatt uklar, skriver han.

Avlyst etter press

Bitcoin cash oppsto gjennom en splitt av bitcoin ble gjort i august. Årsaken til splitten var et ønske om å øke transaksjonshastigheten og gjøre det billigere å kjøpe og selge bitcoin.

Den andre planlagte splitten, som ble kalt «Segwit2x» skulle etter planen finne sted den 16. november. Her skulle man utvide blokkene i bitcoin-systemet, også for å øke transaksjonshastigheten.

Den siste splitten ble avlyst etter press fra flere aktører i miljøet.

– Vi ser at bitcoin synker torsdag, ettersom folk flytter pengene sine tilbake i alternative kryptovalutaer, da splitten ikke vil finne sted. Dermed ser vi også et realt prisrally blant alternative kryptovalutaer, sa Frank Schuil til E24 i forrige uke.

Schuil er direktør og grunnlegger av Safello, Nordens største bitcoinbørs.

MinE24 er Norges eneste app med komplett kursliste over de 100 mest populære kryptovalutaene. Lurer du på hvor mye bitcoin er verdt nå?

Last ned minE24 i App Store eller Google Play, og hold deg oppdatert!

Les også

Bitcoin-ras: Falt 29 prosent fra toppnoteringen

Les også

Bitcoin faller etter avlyst splitt: – En avgjørende tid for bitcoins fremtid

Les også

Avlyser bitcoin-splitt - verdien til himmels

Publisert:

Her kan du lese mer om