FBI betalte over 10 millioner for iPhone-hacking

Å låse opp iPhonen til San Bernardino-drapsmann ble dyrt for FBI. – Verdt det, uttalte FBI-sjef James Comey under en konferanse i London.

ENGASJERER: Bildet viser en demonstrant med en iPhone med et No Entry-klistremerke under en demonstrasjon utenfor en av Apples butikker i New York. Striden mellom Apple og FBI har skapt engasjement både for og imot FBIs rett til få hjelp med å åpne telefoner.
Publisert: Publisert:

I lengre tid har Apple og FBI vært uenige om hvorvidt IT-giganten skal hjelpe til med å gi FBI tilgang til låste iPhoner.

Tidligere i år var FBI klare for å gå rettens vei for å få tilgang til det de anså som viktig informasjon på telefonen til en av drapsmennene bak San Bernardino-angrepet i USA i fjor, etter at Apple nektet å åpne telefonen, selv etter at FBI fikk en rettsordre.

Telefonen hadde tilhørt Syed Farook som sammen med kona drepte 14 mennesker i San Bernardino i desember i fjor, og den kunne ifølge FBI inneholde viktige opplysninger for etterforskningen.

Saken kom imidlertid aldri så langt som til rettssalen, da det endte med at det føderale etterforskningsorganet betalte profesjonelle hackere for å låse opp telefonen.

Det skulle vise seg å være vellykket, men dyrt, uttalte FBI-sjef James Comey under et foredrag i London torsda, skriver Financial Times.

På spørsmål om hva FBI måtte ut med for å få tilgang til informasjonen på telefonen, svarte Comey at hackingen kostet mer enn han selv vil tjene i perioden han har igjen i jobben i FBI, som er over syv år.

Ifølge Financial Times' beregninger kostet hackingen FBI altså mer enn 1,4 millioner dollar, tilsvarende 10 millioner norske kroner.

Les også

Apple og justisdepartementet i ny iPhone-krangel

Verdt det

FBI-sjef James Comey uttalte under foredraget at prisen for hackingen var verdt å betale, men poengterte også at det må komme på plass en ordning med Apple og andre teknologiselskaper i fremtiden.

Å måtte betale utenforstående hackere for å få tilgang til krypterte meldinger på telefoner som brukes av terrormistenkte, er ikke holdbart, ifølge Comey:

– Jeg håper vi kan finne en fornuftig løsning på dette som ikke involverer hacking og bruken av masse penger, sa Comey.

Uenigheten mellom FBI og Apple skapte ifølge FBI-sjefen et stort engasjement verden over:

– Vi var i stand til å komme inn på telefonen på en merkelig måte. All kontroversen rundt rettssaken stimulerte en markedsplass rundt om i verden. Folk forsøkte å finne ut om det var mulig å bryte seg inn i Apple 5Cs operativsystem iOS 9, sa Comey.

Les også

Apple anklages for retoriske knep av justisdepartementet

Frykter det vil skape en bakdør

Det var i februar i år at det amerikanske justisdepartementet anla søksmål mot Apple i et forsøk på å tvinge selskapet til å lage en programvare som ville gjøre det mulig for FBI å komme seg forbi passordet på iPhonen som ble brukt av en av drapsmennene under San Bernardino-skytingen i desember i fjor.

Apple nektet å følge ordren og mente at et slikt unntak ville skape en «bakdør» som ville skade personvernet til alle iphone-brukere.

FBI henla saken i mars da hackere var satt på saken.

Tidligere denne måneden gikk det amerikanske justisdepartementet nok en gang ut mot Apple og ønsket å få låst opp en telefon i forbindelse med en narkotikaetterforskning. Saken vil trolig å havne i retten.

Nok en gang uttalte Apple at de er skuffet, men ikke overrasket over at regjeringen ønsker å gå videre med saken. Ifølge Apples juridiske team ser det ut til at justisdepartementet forsøker å etablere en presedens som skal gjelde alle telefoner, skriver Financial Times.

Får støtte

Striden mellom FBI og Apple har skapt stort engasjement blant brukere av Apple-telefoner, og flere har demonstrert for personvernet Apple ønsker å ivareta ved å holde informasjonen for seg selv.

Også en rekke IT-selskaper som normalt er blant Apples hovedkonkurrenter, har formelt gitt sin støtte til selskapets kamp mot FBIs krav om hjelp.

Google, Microsoft og Facebook er blant gigantene som tidligere i år sendte inn dokumenter til en domstol for å be om støtte til Apple.

Les også

Nå kan iPhone endelig få «ny» skjerm

Les også

FBI med iPhone-gjennombrudd – rettshøring utsatt

Les også

Konkurrenter støtter Apples kamp mot FBI

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om