FBI betalte over 10 millioner for iPhone-hacking

Å låse opp iPhonen til San Bernardino-drapsmann ble dyrt for FBI. – Verdt det, uttalte FBI-sjef James Comey under en konferanse i London.

ENGASJERER: Bildet viser en demonstrant med en iPhone med et No Entry-klistremerke under en demonstrasjon utenfor en av Apples butikker i New York. Striden mellom Apple og FBI har skapt engasjement både for og imot FBIs rett til få hjelp med å åpne telefoner.

Foto: Jewel Samad Afp
  • Sara Svanemyr
Publisert:

I lengre tid har Apple og FBI vært uenige om hvorvidt IT-giganten skal hjelpe til med å gi FBI tilgang til låste iPhoner.

Tidligere i år var FBI klare for å gå rettens vei for å få tilgang til det de anså som viktig informasjon på telefonen til en av drapsmennene bak San Bernardino-angrepet i USA i fjor, etter at Apple nektet å åpne telefonen, selv etter at FBI fikk en rettsordre.

Telefonen hadde tilhørt Syed Farook som sammen med kona drepte 14 mennesker i San Bernardino i desember i fjor, og den kunne ifølge FBI inneholde viktige opplysninger for etterforskningen.

Saken kom imidlertid aldri så langt som til rettssalen, da det endte med at det føderale etterforskningsorganet betalte profesjonelle hackere for å låse opp telefonen.

Det skulle vise seg å være vellykket, men dyrt, uttalte FBI-sjef James Comey under et foredrag i London torsda, skriver Financial Times.

På spørsmål om hva FBI måtte ut med for å få tilgang til informasjonen på telefonen, svarte Comey at hackingen kostet mer enn han selv vil tjene i perioden han har igjen i jobben i FBI, som er over syv år.

Ifølge Financial Times' beregninger kostet hackingen FBI altså mer enn 1,4 millioner dollar, tilsvarende 10 millioner norske kroner.

Les også

Apple og justisdepartementet i ny iPhone-krangel

Verdt det

FBI-sjef James Comey uttalte under foredraget at prisen for hackingen var verdt å betale, men poengterte også at det må komme på plass en ordning med Apple og andre teknologiselskaper i fremtiden.

Å måtte betale utenforstående hackere for å få tilgang til krypterte meldinger på telefoner som brukes av terrormistenkte, er ikke holdbart, ifølge Comey:

– Jeg håper vi kan finne en fornuftig løsning på dette som ikke involverer hacking og bruken av masse penger, sa Comey.

Uenigheten mellom FBI og Apple skapte ifølge FBI-sjefen et stort engasjement verden over:

– Vi var i stand til å komme inn på telefonen på en merkelig måte. All kontroversen rundt rettssaken stimulerte en markedsplass rundt om i verden. Folk forsøkte å finne ut om det var mulig å bryte seg inn i Apple 5Cs operativsystem iOS 9, sa Comey.

Les også

Apple anklages for retoriske knep av justisdepartementet

Frykter det vil skape en bakdør

Det var i februar i år at det amerikanske justisdepartementet anla søksmål mot Apple i et forsøk på å tvinge selskapet til å lage en programvare som ville gjøre det mulig for FBI å komme seg forbi passordet på iPhonen som ble brukt av en av drapsmennene under San Bernardino-skytingen i desember i fjor.

Apple nektet å følge ordren og mente at et slikt unntak ville skape en «bakdør» som ville skade personvernet til alle iphone-brukere.

FBI henla saken i mars da hackere var satt på saken.

Tidligere denne måneden gikk det amerikanske justisdepartementet nok en gang ut mot Apple og ønsket å få låst opp en telefon i forbindelse med en narkotikaetterforskning. Saken vil trolig å havne i retten.

Nok en gang uttalte Apple at de er skuffet, men ikke overrasket over at regjeringen ønsker å gå videre med saken. Ifølge Apples juridiske team ser det ut til at justisdepartementet forsøker å etablere en presedens som skal gjelde alle telefoner, skriver Financial Times.

Får støtte

Striden mellom FBI og Apple har skapt stort engasjement blant brukere av Apple-telefoner, og flere har demonstrert for personvernet Apple ønsker å ivareta ved å holde informasjonen for seg selv.

Også en rekke IT-selskaper som normalt er blant Apples hovedkonkurrenter, har formelt gitt sin støtte til selskapets kamp mot FBIs krav om hjelp.

Google, Microsoft og Facebook er blant gigantene som tidligere i år sendte inn dokumenter til en domstol for å be om støtte til Apple.

Les også

Nå kan iPhone endelig få «ny» skjerm

Les også

FBI med iPhone-gjennombrudd – rettshøring utsatt

Les også

Konkurrenter støtter Apples kamp mot FBI

Her kan du lese mer om

  1. Apple

Flere artikler

  1. Apple og justisdepartementet i ny iPhone-krangel

  2. Konkurrenter støtter Apples kamp mot FBI

  3. Apple anklages for retoriske knep av justisdepartementet

  4. Annonsørinnhold

  5. Bill Gates støtter FBIs kamp mot Apple

  6. FBI kan bli tvunget til å vise fram iPhone-hacking