Telia vil bli mindre avhengige av Telenor: Inngår to nye fiberavtaler

Norges nest største mobiloperatør sikrer seg nå fibertilgang i Hordaland og Østfold for å bli mer uavhengig av sin erkerival.

Dag Wigum, teknisk direktør i Telia Norge
Publisert:

Telia melder nå at de har inngått to nye fiberavtaler i Norge. Den første er med Broadnet og omfatter Østfold, mens den andre er med BKK Digitek og omfatter Bergen og Hordaland.

De to nye avtalene kommer i kjølvannet av en avtale med Broadnet for Oslo-området i mai i fjor og en avtale med Eidsiva bredbånd for Hedmark, Oppland og Øvre Romerike, som ble annonsert i november.

Avtalene gjør at Telia kan frigjøre seg fra Telenor og bruke de andre leverandørene for å få fibernett til basestasjonene sine i de aktuelle områdene.

For Telia har disse avtalene en tosidig gevinst. For det første gjør de seg mindre avhengig av å kjøpe fibertilkoblinger fra Telenor, som er deres erkerival i mobilmarkedet. For det andre gjør de det norske mobilsystemet mer robust, ettersom de med egen fiber ikke vil bli rammet hvis det skulle oppstå feil på Telenors fibernett – og visa versa.

Både Nasjonal kommunikasjonsmyndighet og regjeringen har påpekt viktigheten av at de norske telenettene ikke er så avhengige av Telenors infrastruktur alene, og regjeringen har satt i gang arbeidet med å stimulere til oppbyggingen av et nytt kjernenett i Norge.

Telia påpeker i en pressemelding at satsingen på fiberinfrastruktur til mobilnettet sitt også er et ledd i forberedelsene til utbyggingen av det kommende 5G-nettet.

– Telia har uttalte ambisjoner om å gjøre den norske mobilnettinfrastrukturen mere robust, og nå tar vi nye steg i riktig retning. Avtalen med BKK sikrer oss Vestlandsregionens ledende infrastruktur, mens den nye avtalen med Broadnet utvider samarbeidet vårt til å nå også inkludere Østfold og deler av Akershus, Ski og Follo, sier Dag Wigum, teknisk direktør i Telia, i meldingen.

Les også: Telenor hyrer inn Nokia for å rigge seg for 5G

Vil tilbake i bredbåndsmarkedet

Telia solgte seg i 2013 ut av det norske fastnettmarkedet og har siden drevet en ren mobilvirksomhet mot privat- og bedriftsmarkedet.

Mye har imidlertid skjedd hos den svenske telegiganten siden den gang, og etter korrupsjonsskandalen i Usbekistan har selskapet endret strategi for å satse utelukkende på telekommarkedet i Norden og Baltikum.

Som E24 skrev i oktober er Telia-ledelsen åpen på at de ønsker å få en for i det norske bredbåndsmarkedet igjen, både med tanke på egen infrastruktur og for å kunne tilby et bredere produktspekter gjennom egen virksomhet.

Det har lenge pågått spekulasjoner i bransjen og finansmiljøet om at Telia vurderer å kjøpe bredbåndsselskapet Broadnet, som i dag eies av private equity-fondet EQT. Selv om Broadnet trolig er den heteste oppkjøpskandidaten finnes det også andre mulige scenarioer.

Telia-ledelsen har naturlig nok ikke villet kommentere enkeltselskaper spesifikt, utover å si at de har en strategi om å både tilby mobil- og fastnettprodukter i alle markeder, inkludert i Norge.

Les også

Phonero-sjefen går av etter Telia-oppkjøpet

Les også

Kjøper 38.000 mobilkunder fra NextGenTel

Les også

Sikter mot nytt milliardkutt i 2018

Publisert:

Her kan du lese mer om