Telia vil bli mindre avhengige av Telenor: Inngår to nye fiberavtaler

Norges nest største mobiloperatør sikrer seg nå fibertilgang i Hordaland og Østfold for å bli mer uavhengig av sin erkerival.

Dag Wigum, teknisk direktør i Telia Norge

Foto: Telia Norge
  • Marius Lorentzen
Publisert:,

Telia melder nå at de har inngått to nye fiberavtaler i Norge. Den første er med Broadnet og omfatter Østfold, mens den andre er med BKK Digitek og omfatter Bergen og Hordaland.

De to nye avtalene kommer i kjølvannet av en avtale med Broadnet for Oslo-området i mai i fjor og en avtale med Eidsiva bredbånd for Hedmark, Oppland og Øvre Romerike, som ble annonsert i november.

Avtalene gjør at Telia kan frigjøre seg fra Telenor og bruke de andre leverandørene for å få fibernett til basestasjonene sine i de aktuelle områdene.

For Telia har disse avtalene en tosidig gevinst. For det første gjør de seg mindre avhengig av å kjøpe fibertilkoblinger fra Telenor, som er deres erkerival i mobilmarkedet. For det andre gjør de det norske mobilsystemet mer robust, ettersom de med egen fiber ikke vil bli rammet hvis det skulle oppstå feil på Telenors fibernett – og visa versa.

Både Nasjonal kommunikasjonsmyndighet og regjeringen har påpekt viktigheten av at de norske telenettene ikke er så avhengige av Telenors infrastruktur alene, og regjeringen har satt i gang arbeidet med å stimulere til oppbyggingen av et nytt kjernenett i Norge.

Telia påpeker i en pressemelding at satsingen på fiberinfrastruktur til mobilnettet sitt også er et ledd i forberedelsene til utbyggingen av det kommende 5G-nettet.

– Telia har uttalte ambisjoner om å gjøre den norske mobilnettinfrastrukturen mere robust, og nå tar vi nye steg i riktig retning. Avtalen med BKK sikrer oss Vestlandsregionens ledende infrastruktur, mens den nye avtalen med Broadnet utvider samarbeidet vårt til å nå også inkludere Østfold og deler av Akershus, Ski og Follo, sier Dag Wigum, teknisk direktør i Telia, i meldingen.

Les også: Telenor hyrer inn Nokia for å rigge seg for 5G

Vil tilbake i bredbåndsmarkedet

Telia solgte seg i 2013 ut av det norske fastnettmarkedet og har siden drevet en ren mobilvirksomhet mot privat- og bedriftsmarkedet.

Mye har imidlertid skjedd hos den svenske telegiganten siden den gang, og etter korrupsjonsskandalen i Usbekistan har selskapet endret strategi for å satse utelukkende på telekommarkedet i Norden og Baltikum.

Som E24 skrev i oktober er Telia-ledelsen åpen på at de ønsker å få en for i det norske bredbåndsmarkedet igjen, både med tanke på egen infrastruktur og for å kunne tilby et bredere produktspekter gjennom egen virksomhet.

Det har lenge pågått spekulasjoner i bransjen og finansmiljøet om at Telia vurderer å kjøpe bredbåndsselskapet Broadnet, som i dag eies av private equity-fondet EQT. Selv om Broadnet trolig er den heteste oppkjøpskandidaten finnes det også andre mulige scenarioer.

Telia-ledelsen har naturlig nok ikke villet kommentere enkeltselskaper spesifikt, utover å si at de har en strategi om å både tilby mobil- og fastnettprodukter i alle markeder, inkludert i Norge.

Les også

Phonero-sjefen går av etter Telia-oppkjøpet

Les også

Kjøper 38.000 mobilkunder fra NextGenTel

Les også

Sikter mot nytt milliardkutt i 2018

Her kan du lese mer om

  1. Telia Norge
  2. Telekom
  3. Telenor
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Telia blar opp milliarder for norsk bredbånd

  2. Får grønt lys for Get-kjøpet

  3. Telia tapte kampen om Broadnet

  4. Annonsørinnhold

  5. EQT vil lage nordeuropeisk fiberkjempe

  6. Telia drømmer fortsatt om norsk bredbånd