I dag får Telenor-kunder 4G

Men bare i noen byer.

PÅ SYKEHUS: Telenor hadde lagt åpningen av det nye 4G-nettet til barneavdelingen ved Ullevål sykehus. Telenor ønsket å understreke hvor viktig høyhastighets mobilt bredbånd blir for helsevesenet i årene fremover.

  • Odd Richard Valmot - Teknisk Ukeblad
Publisert:

Tre år etter at Netcom åpnet sitt LTE-nett, eller 4G som Telenor litt upresist velger å kalle det, har Telenor fulgt etter.

På sykehuset

I dag åpnet nettet i de fire største byene i Norge i tillegg til i Longyearbyen. Pressekonferansen i Oslo var lagt til Ullevål Sykehus hvor legene kunne være med å understreke hvor viktig mobilt nettverk med høy kapasitet vil være for fremtidens helsevesen.

Ikke minst vil det bety at pasienter kan behandles hjemme og få minst like god overvåkning som det sykehuset kan tilby.

– Tradisjonelt åpner vi en ny teknologigenerasjon hvert tiende år og med forrige generasjon 3G er vi blitt vant til å kunne være koblet til over alt. Vi har en økning i datatrafikken på 70 prosent årlig og det viser hvor fort behovet vokser. Men vi skal bygge raskt. Årlig investerer vi fire milliarder kroner i fastlands-Norge. Ingen andre investerer like mye, sier sjefen for Telenor i Norge, Berit Svendsen.

– Med det nettet vi åpner nå og det som kommer senere i år vil rundt en tredjedel av befolkningen få LTE-dekning. Vi kommer til å bygge ut kraftig i årene fremover og ikke minst sette 800 MHz-frekvensen i drift, og det vil gi en LTE-dekning på 90 prosent om tre år, sier dekningsdirektør i Telenor Bjørn Amundsen.

Teknologien er levert av Huawei: Norges mest fryktede kinesere

Vesentlig raskere

Selv om LTE støtter hastigheter på opptil 100 Mbit/s er det ikke noe Telenor lokker med. Brukere kan vente seg alt fra 2 til 40 Mbit/s, avhengig av dekning og kapasitet når de benytter LTE.

Det de tror er at brukerne vil oppleve nesten en tidobling av hastigheten i forhold til 3G når dekningsforholdene ellers er like

Selv om både Samsung og Nokia snart lanserer mobiler og nettbrett som har LTE tilpasset de europeiske frekvensene vil de ikke virke før nettet får en oppgradering. Den lover Telenor skal foretas litt senere i år.

Les også: Slik får du bedre mottak på hytta

Vi skal være best

– Vi både har og skal ha det nettverket som gir best dekning og vi skal fortsette å bygge ut både 2G og 3G i tillegg til den satsingen vi nå innleder på LTE, sier Svendsen.

– Det vi ikke kan love er god innendørsdekning på LTE ennå. Det nettet vi åpner nå bruker 2,6 GHz-frekvensen og den trenger dårlig inn i bygninger. Vi er avhengig av 800 MHz for at innendørsdekningen skal på plass, men da blir den også god. Vi og de andre aktørene venter fremdeles på konsesjonsbetingelsen fra Samferdselsdepartementet, sier Amundsen.

De nye prisplanene Telenor offentliggjør i forbindelse med LTE-åpningen betyr at kundene vil få mer for pengene.

Beløpene går ikke opp, men det gjør både hvor mye data de kan konsumere i måneden og den hastigheten de vil få.

– Jeg tror mange blåser i hvilken teknologigenerasjon de bruker. Folk vil ha en rask dataforbindelse der de er. Det skal de få. Og når de beveger seg mellom 3G og LTE vil de flyttes til den raskeste forbindelsen som er tilgjengelig der de er uten at de trenger å tenke på det, sier Svendsen.

Les også:

Saken ble opprinnelig publisert på tu.no

Her kan du lese mer om

  1. Telenor
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Stor utbygging av 4G starter over nyttår: Nå blir det rask mobilsurfing i nesten hele landet

  2. Snart blir det 4G på flytog, t-bane og på Gardermoen

  3. Amerikansk milliardær kuppetmobilauksjon - Tele2 tapte

  4. Annonsørinnhold

  5. Forbereder ny generasjon mobilnett med opptil 300 Mbit/s

  6. Dine Penger sammenligner mobilabonnement: Disse leverandørene skiller seg ut