WSJ: Federal Reserve gransker Amazons skytjeneste

Gjennomgangen av ulike problemstillinger knyttet til de «fire store» teknologiselskapene i USA fortsetter. Denne gangen er det Den amerikanske sentralbanken som gransker skytjeneste-sektoren, med fokus på Amazon Web Services. 

DOMINERENDE MAKT I SEKTOREN: Amazon Web Services har lenge vært et viktig produktsegment for teknologigiganten. Skytjenesten driver med svært høye marginer, spesielt sammenlignet med Amazons nettbutikkvirksomhet, og AWS er den største av de store innen skytjenestesektoren.

Foto: MAURITZ ANTIN EPA
  • Vetle Forsland (Bergens Tidende)
Publisert:

Tidligere har både Justisdepartementet og amerikanske konkurransemyndigheter åpnet en bred antitrust-gransking for å avdekke hvorvidt amerikanske teknologigiganter på ulovlig vis hindrer konkurranse.

Nå melder The Wall Street Journal at Den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve, gransker nettkjempen Amazon sin skytjeneste Amazon Web Services (AWS) for måten de oppbevarer storbankenes informasjon på.

Skytjenesten er den dominerende sky-aktøren med en markedsandel på 32 prosent, ifølge analyseselskapet Canalys. Annenplassen tar Microsoft Azure med 16,5 prosent, mens Google Cloud står bak 9,5 prosent av markedet.

Les på E24+ (for abonnenter)

Slik ble han verdens rikeste mann

Viktig del av storbankenes virksomhet

Amerikanske banker er avhengige av disse tjenestene for den daglige driften sin, og de fleste storbankene bruker alle tre til en viss grad.

Skytjenestene blir brukt til å oppbevare sensitiv informasjon som brukeres kredittratinger og personnummer. Men så langt har ikke amerikanske myndigheter klart å regulere sektoren.

Det førte til at Fed avla et formelt besøk til Amazon allerede i april i år, da til en sky-fasilitet i Virginia. Det skjedde kort tid etter at en hacker angivelig stjal bankinformasjon fra Capital One Financial som var lastet opp på Amazons skytjeneste.

Sentralbankens besøk var den første av flere i det som skal være en større gransking, sier kilder med kjennskap til WSJ.

Etter besøket ba de om ytterligere dokumenter fra Amazon, men selskapet skal ha vært skeptisk til hvordan sentralbanken ville oppbevare informasjonen.

Les på E24+ (for abonnenter)

Er Facebook et monopol?

De dominerende teknologiselskapene kjemper for tiden mot økt gransking fra amerikanske myndigheter. Det skjer to år etter at myndighetene vurderte strengere standarder for cybersikkerhet.

Den gang mente skytjenesteselskapene at det ikke var nødvendig, og forslaget ble etter hvert lagt til side.

Amazon-aksjen er nedover 1 prosent i førhandelen på New York-børsen fredag formiddag.

Gransking utgjør hjemlig trussel

Granskingen fra Federal Reserve er enda en bekymring for tek-gigantene fra styringsmaktene i Washington D.C., etter at gransking ble begynt for å avdekke om selskapene på ulovlig vis hemmer konkurranse og innovasjon.

Granskingen utgjør en hjemlig trussel mot selskaper som Facebook, Alphabet-eide Google, Amazon og Apple.

– Målet med departementets gjennomgang er å vurdere konkurransesituasjonen i online-markedet på en objektiv og rettferdig måte, og sikre at amerikanere har tilgang til frie markeder hvor selskaper konkurrerer ved å tilby tjenester brukerne vil ha, skrev Justisdepartementet i en melding i begynnelsen av juli.

– Departementets gjennomgang vil ta hensyn til bekymringene som forbrukere, virksomheter og entreprenører har uttrykt om søk, sosiale medier og noen butikktjenester på nett, skrev departementet.

Det har skremt både investorer og teknologiindustrien, og granskingen er et «skudd for baugen» for teknologiaksjene som kan forårsake kortsiktig usikkerhet, sa analytiker Daniel Ives i Wedbush Securities, ifølge Marketwatch.

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. USA gransker teknologikjempene

  2. Aksjefall for Apple, Google og Facebook: Frykter USA-gransking av teknologikjempene

  3. Slik kan USA ta opp kampen med teknologikjempene

  4. Annonsørinnhold

  5. Teknologiganter grilles om maktmisbruk

  6. Milliardbot til Youtube for brudd på barns personvern