Mener det er en unnlatelsessynd å ikke skattlegge Facebook og Google

Det haster med å kartlegge de digitale kjempenes hyperprofitt, mener Tax Justice Network. Skattemyndighetene mener Norge bør vente på resultatet fra OECDs arbeid. 

SKALL: OECD jobber med å et felles lovverk for skatt på internasjonale, digitale selskaper. Nå går debatten i Norge på om vi har råd til å vente på OECD.

Foto: Reuters File Photo Reuters
 • Fredrik Kampevoll
Publisert: Publisert:

De siste ukene har debatten gått i Norge om vi har gjort nok for å kunne skattlegge internasjonale, digitale selskaper. Norge har ikke har råd til å vente på at OECD skal finne løsninger, mener Sigrid Klæboe Jacobsen, som er daglig leder i interessegruppen Tax Justice Network.

– Det er hårreisende at vi ikke vet hva digitale, internasjonale selskaper tjener i Norge. Dette handler om å skattlegge hyperprofitt fra selskaper som i praksis ikke betaler skatt. I mellomtiden må man hanskes med den store konkurranseforskjellen mellom dem som må betale skatt og dem som slipper unna fordi de sitter i et annet land, sier hun.

Norske myndigheter har tidligere vist til at OECD jobber med et skattesystem for sine medlemsland.

– Det kan fort ta mer enn 10 til 15 år, sier Klæboe Jacobsen.

Skattedirektør Hans Christian Holte, som leder OECDs nettverk av skattedirektører, mener vi må bevare troen på det internasjonale samarbeidet om felles regler.

– Vi må bruke kreftene i internasjonalt samarbeid på å skape et forutsigbart internasjonalt skattesystem for næringsliv og stater, ved å redusere og fjerne smutthull, uklarheter og risiko for dobbeltbeskatning, skriver Holte i en pressemelding.

Les også

Skattedirektøren vil skattlegge Facebook og Google

Mangler oversikt

En av grunnemnene til at vi i dag ikke skattlegger denne type selskap, er at vi manglende oversikt over inntektene de har i Norge. Det mener Klæboe Jacobsen er en unnlatelsessynd fra norske myndigheter.

– Alle inntektene er digitalt registrert hos selskapene. Her handler det om politisk vilje til å få på plass et system. Oversikt over selskapenes inntekter er en forutsetning for godt skattesystem i en verden hvor næringslivet ikke lengre er låst av fysisk tilstedeværelse.

Skattedirektøren sier at Norge har kommet langt i å utvikle løsninger som sikrer god kvalitet på data, i forbindelse med informasjonsutveksling og deling av data.

– Sololøp fra de enkelte landene vil ikke lede oss til et godt tydelig skattesystem for verden på det digitale området, sier Holte til NRK.

Les også:

Les også

Stordalen mener det haster med digital skatt – her er forslagene hans til Stortinget

Erkjenner utfordringer

Les også

Høyres Heidi Nordby Lunde mener Petter Stordalen tar feil om digitalskatt: – Arbeidsplasser kan forsvinne ut av Norge

Mener nasjonale løsninger er fullt mulig

Klæboe Jacobsen sier at den mest naturlige løsningen er en skatt på inntektene til store digitale selskaper, noe blant annet Facebook fraråder.

Hun erkjenner at det er et problem at dette ikke tar høyde for om bedriften går med overskudd, men at skattlegging av profitt gjør at selskapene kan flytte overskuddene til land med lavere skattesatser.

– Her er det mange detaljer vi må se på, men det er løsbart om vi legger reelle forslag på bordet og jobber med dem, sier hun.

– Er det egentlig realistisk at Norge alene kan skattlegge disse selskapene, når de har internasjonale strukturer hvor det er vanskelig å registrere inntektene de får fra et nasjonalt marked?

– Når du betaler for eksempelvis en annonse, så ligger det inne i systemet hvem du er og hvor kortet hører hjemme. Det finnes ikke noe mer etterprøvbart enn betalinger som går digitalt, sier hun.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Digitalisering
 2. Skatter og avgifter
 3. Facebook
 4. Google

Flere artikler

 1. Stadig flere land går mot «Google-skatt» – mener Norge bør vente

 2. Skattedirektøren vil skattlegge Facebook og Google

 3. I syv år har Hans Christian Holte tatt inn tusenvis av milliarder kroner. Snart skal han dele dem ut.

 4. Annonsørinnhold

 5. Stordalen slår tilbake mot skattekritikken

 6. - Arbeidsplasser kan forsvinne ut av Norge