Nederlender skal på romferd med Jeff Bezos - blir tidenes yngste i rommet

Plassen ombord i romkapselen ble solgt på auksjon. Vinneren betalte rundt 250 millioner kroner, men har nå valgt å utsette sin romferd - inn kommer en 18-årig entusiast fra Nederland.

Milliardær Jeff Bezos snakker med media fra New Shepard-kapselen. Der kan han få besøk av en 18-årig nederlender.
Publisert: Publisert:

En ukjent person vant auksjonen og kjøpte den ledige plassen på den første bemannede flygingen til romfartsselskapet Blue Origin. Amazon-grunnlegger Jeff Bezos eier selskapet, og blir å finne ombord når ferden starter tirsdag 20. juli. Det er på dagen 52 år siden Apollo 11 landet på månen i 1969.

Nå er det imidlertid klart at den ukjente auksjonsvinneren har valgt å utsette turen, og dermed går plassen videre til 18-årige Oliver Daemen fra Nederland, ifølge Washington Post.

Daemen blir tidenes yngste, mens Wally Funk (82) blir den eldste i rommet noensinne, skriver NBC.

Førstnevnte skal begynne på fysikk- og innovasjonsstudier ved universitetet i Utrecht kommende semester, mens Funk er flyinstruktør og pilot.

De skal reise sammen med Jeff Bezos og broren, som har sikret seg de to andre plassene i New Shepard-kapselen.

Turen skal vare i totalt ti minutter, og fire av de minuttene vil være over Kármán-linjen, som er den internasjonalt anerkjente grensen mellom jordens atmosfære og verdensrommet.

18-årige Oliver Daemen blir tidenes yngste i rommet, mens Wally Funk på 82 år blir den eldste.

Dyr affære

Det var stor interesse da det ble kjent at én av plassene i romkapselen New Shepard ville bli auksjonert bort. Vinneren endte altså opp med å betale 28 millioner dollar, eller nær 250 millioner kroner.

Det var over 7.500 budgivere fra 159 ulike land med, og hele auksjonsbeløpet doneres til den frivillige organisasjonen Club for the Future. Organisasjonen promoterer karrieremuligheter innen naturvitenskapelig retning, som teknologi, matematikk og ingeniørfag.

Daemen skal også ha deltatt i auksjonen, og sikret seg da en plass på den andre flyvningen. Etter at vinneren måtte utsette ble han flyttet frem i køen. 18-åringen er sønn av Joes Daemen, toppsjef i Somerset Capital Partners. Det er ukjent hva nederlenderen betalte for sin plass.

Tidligere i juli ble det annonsert at romfartsselskapet Blue Origin donerer én million dollar til 19 ulike frivillige organisasjoner, inkludert flere romfartsforeninger for barn og unge, melder Washington Post.

Rekordsummen på 28 millioner dollar omtales som «svært høyt» for en tur på rundt ti minutter, og til sammenligning kostet det 250.000 dollar, eller rundt 2,2 millioner kroner, for en tilsvarende tur i Richard Bransons Virgin Galactic. Det Houston-baserte selskapet Axiom Space har solgt ukelange turer til den internasjonale romstasjonen for 55 millioner dollar, tilsvarende litt over 485 millioner kroner, skriver samme kilde.

Les også

Richard Branson var på kanten til verdensrommet

60 år på etterskudd

I 1961 ble Funk medlem av Mercury 13, en gruppe kvinner som var en del av NASAs astronautprogram. Hun var det yngste medlemmet i gruppen, men det ble aldri noen romferd ettersom programmet ble kansellert.

Men nå, 60 år på overtid, kan det være duket for hennes første romferd, ifølge Washington Post.

Funk er æresgjest ombord, og betaler dermed ingenting for turen. Da NASA åpnet sine austronautprogrammer for kvinner i 1976, søkte Funk fire ganger uten hell.

– Jeg liker å gjøre ting ingen har gjort før, har hun uttalt, ifølge avisen.

Milliardkappløpet

Tidligere i juli dro Branson og hans Virgin Galactic avgårde mot kanten av verdensrommet i romfartøyet VSS Unity. Mannskapet gikk så høyt at de fikk oppleve noen minutter i vektløshet, og kunne se omrisset av jorden under dem. Totalt varte reisen i litt over 15 minutter.

Ferden kan bety at Branson stikker av med seieren i det som har blitt omtalt som rikingenes romkappløp.

Les også

Milliardærkappløp om romturisme

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om