Vil ha egen IKT-havarikommisjon

- Vi trenger en IKT-havarikommisjon for å finne ut hva som har gått galt med norsk informasjons- og kommunikasjonsteknologi.

FREMMER FORSLAG: Frps nestleder Per Sandberg er kritisk til hvordan samfunnet takler IKT-kriser.
Publisert: Publisert:

Det mener Fremskrittspartiet som torsdag fremmet et såkalt dokument 8-forslag i Stortinget.

- Jeg er under snittet interessert og kunnskapsrik om IKT, men jeg skjønner at noe er feil. Det er problemer overalt, og det i 2012 i et Norge som slett ikke sliter økonomisk og som påstår at de er gode på IKT, sier Per Sandberg som sammen med partikollega Bård Hoksrud står bak forslaget.

Sandberg tenker blant annet på Altinn-skandalen og at fire store Oslo-sykehus fortsatt bruker ulike datasystemer som kun delvis «snakker sammen.»

- Jeg tror at vi en gang for alle må sett oss ned og finne ut hva Norge gjør når gjelder IKT, sier Frp-representanten.

IKT-Norge synes det er en veldig god idé.

- Vi er glad for at Frp velger å ta vårt forslag, det var IKT-Norge som først kom med forslaget om å nedsette en IKT-havarikommisjon, sier Heidi Austlid, direktør myndighetskontakt i IKT-Norge.

- Her er myndighetene nødt til å lære, det samme må kunder og leverandører. Da er nettopp en sånn type konsept, en havarikommisjon, en modell vi tror vil være veldig effektfull, legger hun til.

I forslaget viser Frp-representantene til det de mener er en håpløs situasjon innen justissektoren. De nevner også nødnettet og helsesektoren som andre områder hvor IKT etter deres syn fungerer dårlig.

SVs Hallgeir Langeland er negativ til forslaget.

- Vi vet at det er store problemer med IKT i politiet, helsevesenet og NAV. Hovedfokuset for meg er å få gjort noe med det vi vet ikke virker - vi trenger ikke en havarikommisjon for det. Man må rett og slett investere mer midler for at det skal virke, sier Langeland.

Anne Marit Bjørnflaten (AP), som også sitter i Stortingets Transport- og kommunikasjonskomité, er skeptisk.

- Jeg tar veldig sterk avstand fra påstanden om at det offentlige Norge er blant de dårligste på personvern. Vi har tvert i mot strenge regler for å ivareta personvernet. Altinn-episoden har vi alle sagt er uakseptabel, men jeg er veldig skeptisk til mange av tingene Frp foreslår, sier hun til VG.

LES OGSÅ:

Publisert: