Kan utsette stenging av FM-båndet til 2019

FM-båndet vil bli stengt i 2017. Men forutsetningen er at halvparten av befolkningen først går over til digitalradio, og at det foreligger tilfredsstillende løsninger for bilradio. I motsatt fall utsettes stengningen til 2019.

SALGET DABBET AV: DAB-radioer er lite utbredt i dag, men når FM-nettet legges ned, er planen at DAB skal bli den nye standarden.
  • Kjell Sletta
Publisert: Publisert:

Dette går fram av en stortingsmelding om digitalisering av radio i Norge som kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) presenterte fredag.

Stiller krav

- Vi stiller flere absolutte krav til avvikling av FM-båndet, sier kulturminister Huitfeldt. Hele befolkningen må ha adgang til et digitalt tilbud, det stilles krav om lytterantall og at lytterne får en merverdi i form av et bedre tilbud ved overgangen.

Kulturministeren stiller også krav om at halvparten av lytterne må lytte til digitalradio daglig i 2015. Det må også være utviklet teknisk tilfredsstillende og rimelige løsninger for bilradio. I motsatt fall blir FM-avviklingen utsatt til 2019.

Hun opplyser også at det legges opp til at de fleste lokalradioene kan få fortsette på FM etter 2017 hvis de ønsker det.

Kulturminister Annniken Huitfeldt

De store radioaktørene jubler, men mange er skeptiske til en fast dato for stengning. Fortsatt er salget av digitalradioer bare en brøkdel av salget av FM-apparater.

Vil beholde FM

- Vi ønsker å opprettholde FM-båndet og utvikle det digitale radiotilbudet parallelt. Tilbudet må gjøres så bra at lytterne selv velger å gå over til digitalradio, sier Ib Thomsen, kulturpolitisk talsmann i Fremskrittspartiet.

Han er også bekymret for nærradioene, som ikke har ressurser til å skaffe seg det nødvendige utstyret ved en overgang, og peker på at det finnes ti - 15 millioner FM-radioer i norske hjem.

- Det blir en stor investering for folk å gå over til digitalradio, sier Thomsen som minner om at levetiden for en radio er 14 - 15 år.

- Tvang

- Norge blir det første landet i verden som innfører en ny radiostandard med tvang, sier generalsekretær Per Morten Hoff i IKT Norge. Han har gjennom mange år kritisert NRKs ønske om å få til en rask overgang fra FM til DAB-radio.

Han mener de store investeringene som NRK har gjort i digitalnettet har ført til at kulturministeren har vurdert det slik at det ikke er noen vei tilbake.

- Markedet har så langt ikke villet adoptere DAB, og da har tvang vært eneste utvei, sier Hoff.

Fornøyde

Avgjørelsen i Kulturdepartementet skaper glede i organisasjonen Digitalradio Norge som eies av NRK og de to stasjonene P4 og SBS.

– Dette er en modig beslutning av kulturminister Anniken Huitfeldt (A). Beslutningen sikrer lytterne et større radiotilbud, og vil bli en milepæl i norsk radiohistorie, sier daglig leder i organisasjonen, Ole Jørgen Torvmark.

Også Elektronikkbransjen, som organiserer de fleste som selger radio i Norge, er svært fornøyd med at det kommer en avklaring.

– Det er viktig for aktørene i bransjen å kunne gi god informasjon om overgangen til kunder som skal kjøpe radio, sier Synnøve Bjørke, administrerende direktør i Stiftelsen Elektronikkbransjen.

Kombiner FM og digitalradio

Statistikk fra Elektronikkbransjen viser at det er solgt få digitalradioer i Norge foreløpig. Siden de kom på markedet, har salget ligger på rundt 50.000 apparater i året før det gjorde et hopp til 81.000 radioer i fjor. Totalt er det solgt 366.000 DAB-radioer her i landet.

Bjørke anbefaler bransjen å satse på kombinerte FM- og digitalradioer. Hun viser også til at ikke alle FM-radioer må skiftes ut. Radioapparater som har inngang for andre lydprodukter, kan tilkobles en separat digitalradiomottaker. Elektronikkhandlerne har slike produkter til salgs i dag.

Elektronikkbransjen melder også at den har gjort en undersøkelse som viser at det er rundt 7,5 millioner radioer i bruk i norske hjem. Det er langt lavere enn tallene det hittil er operert med.

Les flere saker om norske medier på E24 Media

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. FM-slukking vil gi søppelberg av radioer

  2. FM-nettet slukkes i 2017

  3. Eter én milliard

  4. Samlet venstreside: Ønsker ikke å rekruttere fra PR-byråer

  5. Raser mot bruttebredbåndsløfter