Spesial-Porsche for entusiasten

Porsche Boxster i RS60 Spyder-utgave er en bil for fansen.

ROADSTER: Boxster er en vaskeekte toseter i motsetning til 911, som har bakseter, dog helt ubrukelig sådane.
Publisert:

Den bygges i 1960 eksemplarer, og tilbyr både kosmetiske og tekniske saker spesielt for denne bilen. Litt dyrere, mer sjelden og minst like god å kjøre som standardutgaven.

Hvis du noen gang har vært i Vikersund, har du kanskje sett et relativt stort bygg som heter Vikersund nærsenter. En teglsteinsbygning som ser ut til å ha vært en fabrikk eller noe slikt.

Nå er den pusset opp, og som kjøpesenter å betrakte er den en estetisk overraskelse. Pen og ryddig, men det er bare utvendig. Kjøpesentre skal være litt forvirrende inni for at vi som kunder skal være nødt til surre rundt for å finne fram, slik at vi havner i butikker vi aldri hadde noen intensjon om å støte på, så er dette stedet helt ufattelig håpløst inni.

Forretningene ser ut som de er kastet inn i senteret, og den indre logikken er totalt fraværende. Det ser ut som alt er i en slags permanent oppusning der håndverkerne forelengst har gått konk.

Høyt nivå

Med en Porsche vil man aldri oppleve at det indre ikke kan levere det som det ytre lover (snarere motsatt vil vel noen skarpe tunger hevde). Ingen sportsbilprodusenter har laget biler av et så høyt nivå over så mange år som nettopp denne fabrikken.

Man kan kanskje argumentere med at Porschene ikke er så spennende, at de stort sett alltid har sett ut som de gjør, men det er det en grunn til.

Porsche har de siste årene tjent mer penger per bil enn noen annen fabrikant, og er nå så store og sterke at de driver og kjøper opp Volkswagen.

Folk som ønsker seg en sportsbil vet hva de får med Porsche.

En jeg snakket med nylig, som ofte kjører på bane, sa at han rett og slett ikke turte å kjøre noe annet en Porsche, for om bilen mot formodning skulle paje på "Ringen" så er det ikke noe problem å få den fikset, mens det ville vært en helt annen historie med for eksempel Ferrari, mente han.

For det er noe med at man vet hva man får med en Porsche. De ville aldri laget Vikersund nærsenter.

Limited edition

Boxster modellen er hva man kan kalle innstegsmodellen til Porsche. Altså den rimeligste. Den starter på 730 000 med en 245 hesters motor. Særlig forfra likner den på 911 modellen, men de er ganske forskjellige ellers.

Boxster har en midtstilt motor, ikke i hekken som på den større 911, og den leveres heller ikke i en mengde versjoner hvor de mest ekstreme er rene banebiler. I utgangspunket finnes det to Boxster modeller, den nevnte og en "S" modell som har 295 hester.

Så nylig fant Porsche ut at de faktisk skulle lage en spesialmodell av Boxstern, en såkalt "limited edition". Det hele med en noe sær begrunnelse, de ville feire en Spyder-versjon som gjorde det skarpt på racingbanen i det som snart må kunne kalles gamledager. Den het Porsche 718 RS60 Spyder, dermed fikk vi Porsche Boxster RS60 Spyder. Den små skeive logikken speiles i at den blir laget i 1960 utgaver, siden det var i 1960 forgjengeren tok sine mest berømte seire.

Rå lyd

Men det er ikke bare dekaltrimming, RS60-modellen har riktignok en rekke kosmetiske forandringer, men aller viktigst er sportseksos som standard, det gir bilen åtte hestekrefter mer og ikke minst en rå lyd, i tillegg er den utstyrt med Porsches sportsunderstell og nitten tommers hjul med spacere som virkelig fyller hjulbuene.

Sportseksosen er det første man stifter bekjentskap med, bilen kommer nemlig med et knalltøft brumlebrøl i det man fyrer den opp. At den gir bilen åtte hestekrefter mer enn en standard Boxster S har lite å si, men lyden blir mye tyngre og mer distinkt. Slike detaljer som har noe å si når man snakker om en sportsbil til en million kroner.

Dog er det aller mest imponerende, og ikke minst viktige, hvordan denne bilen er på veien. Den er utrolig godt balansert. Midtmotoren gir optimal vektfordeling, og styringen er ekstremt god. Direkte og kommuniserende, alt som kommer i bilens vei får du gjennom fingrene.

På typisk norsk vei, er den fantastisk morsom å kjøre. Man lar den ligge på høye turtall og man kan knalle den gjennom svinger uten at den krenger en millimeter. Presser man den skikkelig hardt kommer naturligvis rompa, den har bakhjulstrekk, men det skjer på en veldig udramatisk måte, man kjenner det før det skjer og fullstendig kontrollerbart.

Jeg var litt overrasket over bremsene, de tar ganske forsiktig, hadde ventet en mer kontant reaksjon her, men for all del, bilen stopper den.

Knallhard

Trykker man inn sportknappen strammer sportsunderstellet seg til, gassresponsen blir enda tettere og lyden råere. Det er bare et problem med dette aktive understellet, det blir så knallhardt, ikke minst i kombinasjonen med nittentommers hjul, at det knapt finnes veier der det ikke rister løs jeksler og nyrer.

Innstillingen passer så definitivt best på bane, hvor konseptet komfort har marginal betydning. Ellers er bilen svært behagelig til å være en så fokusert sportsbil (om man ligger unna overdrevent bruk av sports-instillingen).

I løpet av en hel formiddag bak rattet med den hadde jeg kun en stopp, og det var fordi magen min krevde det, men etter en kort rast på Vikersund nærsenter for en baguette og en vaffel var det bare å sprette inn i bilen og piske den av gårde igjen.

Man sitter veldig godt i tette sportsseter og faktisk er bensinforbruket helt akseptabelt. De 303 hestene drakk 1,2 liter per mil under til dels ganske hard kjøring. Det må kalles godkjent.

Sjelden

Boxstern er en nydelig sportsbil å ratte, kanskje ikke av de mest spennende rent estetetisk, men ingen av bilene i denne prisklassen er veldig eksotiske, så det er ikke noe stort poeng.

På den annen side så hadde den bilen et temmelig friskt fargevalg på interiøret, det er – for å si det pent – ikke helt heldig. RS60 utgaven kan og bestilles med et mørkgrått interiør, noe som må være å foretrekke.

I Norge er ikke Boxster et særlig vanlig syn, 911-modellen er det langt flere av. Trolig kommer dette av at prisen ikke ligger så langt unna storesøsteren, slik at kundene heller legger i litt til og kjøper den. Men av de mellomstore sportsbilene er det få, om noen, biler som kan matche Porsches Boxster.

Publisert:

Her kan du lese mer om