Google beskyldes for å spre falske nyheter

Den stemmestyrte assisten Google Home anklages for å presentere konspirasjonsteorier som fakta.

FRA FALSK TIL FAKTA: Google har en funksjon som heter Google Home, som er en kombinert høyttaler og stemmestyrt assistent. Denne skal ha hentet opplysninger fra et nettsted som produserer falske nyheter og presentert disse som fakta.

Foto: Josh Edelson AFP
Publisert:

Google har en funksjon som automatisk gir korte svar til vanlige spørsmål fra populære nettsider. Disse svarene kan dukke opp direkte i søkeresultater og danner også grunnlaget for svarene som gis gjennom Google Home – en kombinert høyttaler og stemmestyrt assistent.

Nå blir Google beskyldt for å spre falske nyheter etter at det har blitt oppdaget at søkemotoren og Google Home-funksjonen deler feilinformasjon og konspirasjonsteorier gjennom brokker av informasjon, melder blant andre The Guardian.

Svarte at Obama planlegger kupp

Det som skal ha skjedd er at Google Home har hentet opplysninger fra nettsider som deler falske nyheter og gjengitt dette som fakta.

Funksjonen opplyser imidlertid om hvor informasjonen er hentet fra.

I helgen skal Google Home ha svart på spørsmålet «planlegger Obama et kupp?» med svaret «Obama planlegger angivelig et kommunistisk statskupp på slutten av hans presidentperiode i 2016».

Informasjonen skal Google Home ha hentet fra en side kalt Secrets of Fed, skriver The Guardian.

Google har beklaget for feilen og fjernet svaret fra søkemotoren.

Les også

Facebook vil jakte på falske nyheter

Facebook har fått kritikk

Falske nyheter – som gjerne defineres som oppdiktede meldinger laget for å fremme en spesiell agenda – ble for alvor et tema under fjorårets valgkamp i USA.

Mens Google frem til nå har lykkes med å unngå og bli dratt inn i denne mediestormen, har Facebook fått kritikk for ikke å gjøre noe med problemet. Facebook har den siste tiden iverksatt flere tiltak for å hindre spredning av falske nyheter i det sosiale nettverket.

Nylig uttalte Apple-sjef Tim Cook at teknologiselskaper må gjøre mer i kampen mot falske nyheter.

– Dette kan gjøres raskt, hvis det er vilje til det, sa Cook i februar.

– Dessverre er det slik nå at noen av dem som er vinnerne, er folk som bruker tid på å få mest klikk, ikke fortelle sannheten best. På en måte dreper det folks forstand.

Les også

Apple-sjefen vil ha økt innsats mot falske nyheter

Les også

Trump gir mediebransjen et løft

Les også

Facebook vil jakte på falske nyheter

Her kan du lese mer om