Elbilenes svar på Apple vil gi tidenes elbilhøst

Teslas nye Model S er allerede kåret til tidenes beste bil. Om fire uker får norske elbilelskere endelig kjøre den på norske veier. 

HELE NORGE VENTER: Det er denne bilen alle nå vil ha. Teslas Model S slippes i Norge i august, og vil føre til en eksplosjon i elbilmarkedet. Her tar guvernør i California Jerry Brown Teslas visepresident George Blankenshipi hånda etter at den første Tesla Model S ble solgt i fjor sommer.
Publisert:

Ingen steder i verden er elbiltettheten høyere enn i områdene vest for Oslo. Fra Asker, Nesøya og Bærum snegler elbilene seg innover E18 i 80 km/t hver morgen, men allerede fra august slippes et nytt elbil-vidunder ut på veiene.

Teslas nye Model S vil etter forventningene å dømme føre til en ny elbileksplosjon i Norge.

- Slik det ser ut vil markedet vokse raskt videre inn mot høsten. Det er ingen grunn til å tro at det skal stoppe nå, sier generalsekretær og tidligere styreleder i Norges Elbilforening, Snorre Sletvold til E24.

- Vi ser nå at elbiler har gått til å bli et «mainstream» produkt. «Hvermansen» kjøper nå elbil nå som de store merkene henger seg på. Mange bilister er merkelojale, og nå kommer det i tillegg bedre modeller.

Store forventninger

CNN har allerede kåret bilen til «den beste noensinne testet» med en score på 99 av 100. Aldri tidligere har en bil uansett pris oppnådd en høyere score.

«Dersom bilen kunne ladet på hvilken som helst bensinstasjon på tre minutter ville bilen scoret omtrent 110, lød begrunnelsen fra testpanelet som betegnet bilens ytelse som «ut av en annen verden»

Mens elbilsalget i Danmark har vært en gedigen flopp med et salg på kun 28 biler i mai, ligger alt til rette for tidenes elbil-høst i Norge.

Med lanseringen av Teslas nye superbil Model S ligger det forventninger om at antall elbiler i Norge vil kunne øke med så mye som 15 prosent ved årsskiftet til totalt 15 000 elbiler på landsbasis.

LES OGSÅ: Tesla ansetter 38 personer i Norge

Ekstrem rekkevidde

For tallene er klare i sin tale: Sammenligner man elbilsalget i juni med ett år tilbake er salget i år 40 prosent høyere. Fra august av vil Teslas seneste lokkemiddel føre til at enda flere vil gå over til elbilene.

Mens de fleste elbiler har en rekkevidde på 75-150 kilometer før de må lades opp, vil Tesla Model S kunne kjøre opptil 500 kilometer før den trenger å lade batteriene. Utover det er Tesla svært tilbakeholdne med å utlevere ytterligere informasjon om bilen.

Sletvold sammenligner Tesla med Apple som har for vane med å la forbrukerne diskutere og spekulere seg i mellom om hvordan det neste produktet vil se ut.

- De er ekstremt flinke til å holde kortene tett til brystet. Spekulasjonene løper og går uten at selskapet går ut og hverken avkrefter eller bekrefter opplysningene. Sånn sett minner Tesla litt om Apple, sier Sletvold.

Får før jul

De første Model S-bilene vil leveres i begynnelsen av august. Deretter vil produksjonen gå for fulle maskiner. Det eneste Tesla har valgt å kommentere er å avkrefte ryktene om at leveringen av bilen vil bli forsinket.

- Bestiller man bilen nå kan man faktisk forvente leveranse allerede i år. Altså i desember, er alt Norges Tesla-talsmann Kjell-Arne Wold vil avsløre ovenfor elbil.no.

Produksjonen av den amerikanske versjonen av bilen pågår for fullt, og det ryktes at produksjonen av den europeiske også er i rute. Det er enkelte modifikasjoner mellom den amerikanske og europeiske versjonen av Teslas Model S som hovedsakelig går på ulike ladeplugger.

LES OGSÅ: Nå vil «alle» være med på Tesla-eventyret

5000 nye biler i år

Ifølge de som er markedet tettest er det allerede reservert 1 500 Model S i Norge. Dersom disse tallene stemmer vil det sette ny salgsrekord for elbiler i Norge.

- Man snakket om 1500 biler på seks måneder, og klarer dem det forlater de et høyere tall enn hva Nissan Leaf i sin tid gjorde. De klarte 1.000 biler på seks måneder, og det var da snakk om reell utlevering og ikke reservering, sier Sletvold til E24.

Nissan var første merke til å passere 5.000 biler forrige måned. Sletvold fremhever dette som en klar indikator på at elbilmarkedet er i tydelig vekst.

Dagens elbilpark teller ca. 13.500 biler. Det tallet vil etter all sannsynlighet eksplodere i løpet av høsten.

LES OGSÅ: Nå tar elbilsalget av

Elbiler blitt «mainstream»

- Det vil ikke forundre meg mye om vi får 5-6.000 nye elbiler i løpet av året. Litt avhengig av etterspørselen og leveringstempo til Teslaen runder vi nok 15 000 biler rundt september - oktober. Produksjonen kommer nok til å gå så det står etter, sier Sletvold

Det er heller ikke bare Tesla som sørger for at Norge i dag har «elbilfeber». Ford, Volkswagen, Peugeot og Citroën vil alle lansere sine elbilmodeller i løpet av sensommeren og høsten.

Elbilbrukerne har i tillegg også spredt seg mer utover landet, og er ikke lengre kun lokalisert rundt byene.

Ford vil blant annet levere sin Focus, Citroen kommer med sin Berlingo-variant og BMW med sin i3 som alle vil generere et godt salg.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no