Derfor er disse spesialmodellene så viktige

De er alle kandidater til å bli Årets feteste bil - men det er ikke på grunn av den massive etterspørselen at bilprodusentene lager dem.

IMAGE: Audi S1, BMW M4 og Mercedes-Benz SLS AMG selges i små mengder, men betyr likevel mye for produsentenes profilering.
Publisert: Publisert:

Audi stiller med S1 Sportback, BMW med M4 og Mercedes-Benz med SLS AMG i E24s kåring av Årets feteste bil.

Dette er tung motoriserte spesialmodeller som lages hos merkenes spesialdivisjoner.

Salget av biler derfra er ikke så stort, men bilene betyr langt mer enn rene salg for sine merker.

- Det er disse bilene som i stor grad er med på å bygge merkevaren, de er spydspisser, sier Marius Tegneby, informasjonssjef i Audi, til E24.

Hos Audi er det «S-» og «RS-modellene» som tilhører spesialutgavene. Disse bygges av quattro GmbH-avdelingen.

Marius Tegneby, informasjonssjef Audi Norge

- Hos oss er det slik at S-utgavene er mer nøkterne, mens RS er full spiker. Audi skal ha fra «a» til «å» i hvert segment, og fordi det blir så mange modeller å velge mellom blir det også et visst volum.

Hvilken bør bli Årets feteste bil? Stem frem din favoritt her!

Utstyrspakker

Han sier de solgte rundt 60 S- og RS-modeller i fjor.

- SQ5 er volummodellen, med rundt 25 biler siden lanseringen i fjor, men det blir fort mellom seks og åtte av hver av disse modellene.

- Det som er også veldig mange som ønsker det samme sportslige uttrykke på bilene sine, men som av ulike årsaker ikke kjøper S eller RS. Disse kundene velger da S-line utstyrspakker, som gjør at bilene får noe av det samme utseende. Dette gjelder særlig på A5. S og RS brøyter vei.

Sjekk listen over modellene som tilbys nederst i saken.

Oppgraderer

Hos Mercedes-Benz og BMW kan man også få utstyrspakker som gir de i utgangspunktet mer ordinære bilene et utseende som

likner på de aller friskeste versjonene.

- Oppgradering til M-pakke på normale motoriseringer er populært, cirka 60 prosent av alle kunder uavhengig av modell oppgraderer til M-sportspakke, sier Christian Gottschalk, markeds- og kommunikasjonsdirektør i BMW Norge, til E24.

BMW tilbyr ikke like mange forskjellige M-modeller, som Audi gjør med S og RS, men Gottschalk understreker at man kan kjøpe dem gjennom alle BMW-forhandlerne i Norge.

I fjor ble det solgt syv M-biler, hvor fire av dem var M6. Året før 12, hvor fem var BMW M5 og samme antall var 1-serie M.

- I 2014 solgte vi 29 AMG-biler. Åtte av disse var nye A-Klasse, hvilket gjorde den til bestselgende modell. På verdensbasis solgte vi 32.200 AMG-biler i 2013, forteller Christoffer Nøkleby informasjonssjef i Mercedes-Benz i Norge til E24.

Mer bilstoff på E24 BIL

Fine biler

- M-bilene er svært viktige for BMW med tanke på merkeløftet til BMW som er «ren kjøreglede» , og at BMW gjennom M tilbyr noe av de råeste kombinasjonene av teknologi og ytelser som er å oppdrive på markedet, sier Gottschalk.

«BESTSELGER»: I fjor solgte BMW fire M6, flest av alle M-modellene.

- For oss er det og et poeng at vi har fine biler på veiene. Vi ønsker og engasjerte kunder, som har sterke følelser for merket. De som kjøper S og RS-biler har gjerne en lengre historikk med merket, og gode opplevelser underveis, sier Tegneby i Audi.

Siste tilskudd på stammen av biler fra Quattro GmbH er den aller minste de lager, nemlig S1.

De har ikke begynt leveringene av den ennå, men fem kunder sitter og venter på sine biler.

Det var også denne bilen Audi valgte å ta med seg til E24s kåring av «Årets feteste bil».

Entusiaster

- AMG-bilene representerer noe av det ypperste fra Mercedes-Benz. Kundene som kjøper disse bilene er entusiaster, mennesker nekter å inngå kompromisser på hverken komfort, kvalitet eller sportslighet. Bilene utgjør en liten del av vårt totale salg, men er viktige merkervaredrivere, sier Nøkleby.

Som representant for merket på E24s kåring stilte de med en helt spesiell utgave av deres toppmodell SLS AMG.

Gottschalk tok med seg den rykende ferske BMW M4 på samme arrangement. Den lanseres i Norge 19. juni, men han forteller at de allerede har solgt åtte M3 og M4, fire og todørs versjonen av samme bil, og antar at de i år passerer 10 biler av disse to modellene med god margin.

Publisert:

Her kan du lese mer om