Nye R8 hinter om en elektrisk familie-Audi

Audis nye generasjon R8 får noen brutale V10-bensinmotorer. I tillegg blir den tilgjengelig med en elektrisk drivlinje som kommer til å ende opp i en familiebil, og her er rekkevidden på Tesla-nivå.

LIK: Den nye Audi R8 likner mye på sin forgjenger, men er helt ny fra grunnen av.
Publisert: Publisert:

Audi R8 ble lansert i 2007 og var merkets første reise inn i superbil territoriet. Det var et svært vellykket forsøk, hvor de klarte å kombinere voldsomme ytelser og god bruker vennlighet. Rundt 25 av disse ruller rundt med norske skilter.

Test av Audi R8 V10 Plus

Nå er tiden inn for en ny generasjon. Den blir vist offisielt for første gang på bilutstillingen i Genève i midten av mars, og nå slipper de fakta og de første bildene av bilen.

Ved introduksjonen kommer den med en V10-motor med to effektmuligheter. En 540 hester og en med voksne 610. Sistnevnte skal gjøre null til hundre på 3,2 sekunder og ha en toppfart på 330 kilometer i timen.

Til tross for at stadig flere superbiler kommer med turbomatete motorer, for å holde forbruket på et noenlunde edruelig nivå, satser Audi på en motor helt uten pustehjelp. Som før er motoren midtmontert.

Lettere

Bilen ligner på sin forgjenger, men er nybygget fra grunnen av.

– Med den nye Audi R8 har våre ingeniører brukt erfaringen fra racerbanen til bruk på vanlig vei. Ingen andre av våre modeller vekker så mye følelser. Den nye R8 V10 Plus er derfor den sterkeste og raskeste serieproduksjons Audi-en gjennom tidene, sier Ulrich Hackenberg, styremedlem i Audis tekniskeavdeling, i en pressemelding.

(Saken fortsetter under bildet)

SUPERBIL: Kraftigste modell har over 600 hestekrefter.

Drivverket er basert på et nyutviklet Quattro-firhjulstrekksystem med en sjutrinns S tronic girkasse. 100 prosent av kreftene kan flyttes til en aksling.

R8 V10 Plus veier 1454 kilo, og den nye modellen skal være rundt 50 kilo lettere enn forgjengeren. Den er bygget på det de kaller «Audi Space Frame», som består av aluminium og karbonforsterket plast.

Elektrisk testbenk

Den vil og komme med andre motorer og drivverk. En versjon som kan være litt ekstra interessant for Norge er R8 e-tron. Den er helelektrisk og skal ha 340 kilowatt i effekt, tilsvarende 456 hestekrefter, med 920 newtonmeter i dreiemoment. Null til hundre tar 3,9 sekunder, og kanskje aller mest interessant, den får en skikkelig rekkevidde. Audi sier den skal klare 45 mil mellom hver lading.

Mer bilstoff på E24 BIL

De har tidligere testet ut en elektrisk versjon av R8, som blant annet satt runderekord for elbiler på Nürburgring. Den var klar for produksjon, men ble brått forkastet. Den nye versjonen har med sine 45 mil doblet rekkevidden, med batterier som har en helt annen kapasitet enn tidligere. Det skal være mulig å lade den opp på «godt under to timer.»

De sier selv at R8 e-tron skal brukes som et rullende laboratorium. Dette skal brukes til og utvikle en elektrisk bil «av sedankarakter».

Dette kan ikke tolkes på noen annen måten enn at det ikke er så lenge til Audi kan stille med en bil som blir en reell konkurrent til Tesla.

Salget av bensinutgavene starter i sommer, den norske prisen er ikke kjent men i hjemlandet vil R8 V10 koste 165.000 euro og R8 V10 Plus 187,400 euro. Dessverre sier de ikke noe om prisen på den elektriske, men den vil være klar for bestilling i løpet av 2015.

Les også

Rekordsalg og lavere resultat for Audi

Les også

Denne elbilen har fått dobbel rekkevidde

Les også

Audis beste

Publisert: