Norske forhandlere kan tjene 130 millioner på Volkswagen-skandalen

Selv om Volkswagens dieseljuks har satt forhandlere og importører over hele verden i en svært vanskelig situasjon, er ikke bildet helt helsvart.

NOK Å GJØRE: Etter nyttår skal Volkswagen-verkstedene i Norge begynne arbeidet med å utbedre dieselbilene som er rammet av utslippsjukset. Illustrasjonsbilde fra Møller Bil Vest på Lilleaker i Oslo.
Publisert:

Volkswagen-skandalen som ble avdekket i slutten av september, fortsetter å rulle.

I USA denne uken har Volkswagens USA-sjef, Michael Horn, allerede måttet stille i en høring i Kongressen. Der la han seg nok en gang flat, innrømmet jukset og beklaget på vegne av seg og kollegaene i Tyskland.

Omtrent samtidig med høring gjennomførte tyske myndigheter en ransaking på Volkswagens hovedkontor i Wolfsburg.

Selskapet risikerer milliarder i bøter, søksmål og verkstedregninger som følge av at selskapet har programmert enkelte dieselmotorer til å lure seg rundt utslippstester, slik at utslippet av helsefarlig NOx (nitrogenoksider) fremstår som kunstig lavt. Amerikanske myndigheter har frem til nyere tid hatt strengere NOx-grenser enn vi har hatt i Europa, slik at det har vært vanskeligere å få dieselbiler godkjent for salg der borte.

I motsetning til CO2, som er ufarlig for mennesker, forårsaker NOx lokal forurensing som bidrar til mer astma og lungesykdommer. Det høye salget av dieselbiler har bidratt til at luften i norske byer har forverret seg de siste årene, særlig på vinterstid.

Plaster på såret

Selv om dette har vært en svært vanskelig situasjon for de mange forhandlerne til Volkswagen verden over, som har blitt rammet av skandalen, finnes det noen lyspunkt.

Selskapet har en svært bred produktportefølje, med en hel buffé av motorvarianter av hver enkelt modell. Både de populære Golf- og Passat-modellene leveres som både diesel, bensin og plugin hybdrider. Dermed er det ikke slik at forhandlerne ikke har biler å selge, hvis kundene skyr diesel.

I tillegg skal snaut 150.000 norske dieselbiler utbedres som følge av avsløringene. I hele Europa er det snakk om 3,6 millioner biler, mens det i USA er snakk om knappe 500.000 dieselbiler. På verdensbasis anslår Volkswagen at de har solgt rundt 11 millioner biler med juksemotoren.

Kostnadene knyttet til disse utbedringene dekkes hverken av kundene eller forhandlerne, men av fabrikken. Dermed er det duket for en skikkelig kapitalinnsprøytning fra Volkswagen-konsernet til verkstedene når bilene skal fikses i 2016.

Les også

Her kan du sjekke om din bil er rammet av VW-jukset

Millioninntekter

Basert på uttalelser fra Volkswagen og deres importør i Norge, samt informasjon fra kilder, har E24 gjort et grovanslag på hva norske verksteder vil få i inntekter for å fikse de 147.139 bilene som er rammet av dieseljukset her i landet.

Kostnaden kommer på drøye 130 millioner kroner, et beløp som altså dekkes av konsernet i Tyskland. Beløpet blir dermed en hyggelig sysselsettingspakke for norske Volkswagen-verksteder, betalt av tyskerne.

E24s anslag baserer seg på de prisene norske verksteder vanligvis får fakturere fabrikken i garantisaker, en timepris som ligger under den vanlige timeprisen kundene må betale for vanlig service. Det er ikke kjent om Volkswagen vil betale den samme eller en annen timepris nå.

Importøren har opplyst at utbedringen vil ta omtrent én til to timer per bil, og at 40 prosent av bilene vil trenge en del i tillegg til programvareoppdateringen alle bilene skal få.

Les også

Volkswagen tilbakekaller biler tidligst i januar

Hvor mye norske forhandlere vil sitte igjen med i overskudd etter å ha fikset de 147.139 bilene er usikkert. Etter det E24 får opplyst mener mange forhandlere at de sitter igjen med for lite med den timeprisen som de kan fakturere fabrikken for i garantisaker. I tillegg kan det bli nødvendig med en del overtidsarbeid rundt på verkstedene for å fikse disse bilene ved siden av det vanlige servicearbeidet man gjør ellers.

Hva disse kostnadene blir vil naturligvis avhenge av arbeidsmengden på hvert enkelt verksted.

Volkwagens importør i Norge, Harald A. Møller AS, ønsker ikke å kommentere tallene:

– Vi har ikke anledning til å gå nærmere inn på disse regnestykkene nå, all den tid dette ikke er relevant for kundene som uansett vil få dette dekket, skriver informasjonssjef for Volkswagen i Møller Gruppen, Anita Svanes i en e-post.

Hun viser til beklagelsen som importøren har kommet med overfor sine kunder:

– Vi er svært lei oss for den situasjonen som er oppstått, og vil gjøre alt som står i vår makt for å gjennomføre nødvendige oppgraderinger så effektivt som mulig. Volkswagen AG har forsikret oss om at kundene ikke skal bli skadelidende og vi skal sammen med våre forhandlere gjøre alt vi kan for å gjenvinne kundenes tillit, uttalte administrerende direktør Terje Male i den norske importøren Harald A. Møller AS for kort tid siden.

Amerikanske forhandlere fortviler

Selv om forhandlerne kan se frem til ekstra inntekter til verkstedet som følge av denne skandalen, er det en langt mindre hyggelig situasjon enn i en vanlig tilbakekalling.

Nettstedet Marketwatch peker på at når kunder blir kalt inn for å utbedre feil som er ufarlige eller utilsiktet, så ber man dem denne gang komme inn for å utbedre en bevisst juksing. Dermed er det langt vanskeligere å friste kundene med andre produkter eller tjenester man har å tilby.

– I dette tilfellet er tilliten brutt. Selv om jeg blir fortalt at jeg også trenger nye dekk, kan det være jeg vil gå et annet sted, sier Max Zanan, en konsulent for forhandlerbransjen hos IDDS Group, til nettstedet.

Nettstedet skriver også at flere kunder kan komme til å droppe å få utbedret bilene sine hvis det resulterer i at motoren vil få færre hestekrefter og et høyere drivstofforbruk, som flere eksperter har påpekt som et sannsynlig utfall.

Marketwatch skriver også at mange forhandlere i USA fortviler fordi bilene de nå har på lager enten faller i verdi eller kan bli så å si umulig å selge. Det er foreløpig svært usikkert hvordan salget vil påvirkes på sikt av skandalen.

– Inventaret av biler er én av de største utgiftene i bilbransjen, og forhandlere finansierer ofte bilene fremfor å kjøpe dem direkte. Det betyr at forhandlere kan ende opp med å ha betalt renter på biler de kanskje aldri får solgt, sier bilanalytiker Jack Nerad i Kelley Blue Book, til nettstedet.

Den norske Volkswagen-importøren har tidligere uttalt til E24 at de har stoppet salget av de rammede bilene, frem til de er fikset. Møller Gruppen opplyste da at de sitter på 191 biler med den rammede EA189-motoren i inventaret sitt rundt hos de forskjellige forhandlerne.

Les også

3,6 millioner Volkswagen-biler i Europa må repareres

Les også

Volkswagen-sjef sier unnskyld til Kongressen

Les også

Tyske myndigheter gransker flere bilmerker

Publisert:

Her kan du lese mer om