Samsung regner med stort fall i overskuddet

Den sørkoreanske elektronikkgiganten Samsung regner med at overskuddet i tredje kvartal blir 33,3 prosent lavere enn tidligere anslag.

HJERTESKJÆRENDE: Samsung har vært tilbakeholdne med informasjon om hvor mye selskapet vil tape på Galaxy Note 7-skandalen, men har beskrevet kostnadene som «hjerteskjærende».

Foto: Alex Wong Afp
  • Camilla Tryggestad Visjø
  • Hanna Haug Røset
Publisert:,

Tirsdag vraket verdens største produsent av smarttelefoner toppmodellen Samsung galaxy Note 7, i det som kan være en av en av de mest kostbare produktsikkerhets-skandaler i teknologiens historie. Eiere blir bedt om å skru av telefonen umiddelbart.

Den sørkoreanske elektronikkgiganten regner selv med at overskuddet i tredje kvartal blir 33,3 prosent lavere enn tidligere anslag. Selskapet regner med et overskudd på 4,6 billioner won, cirka 33,5 milliarder kroner, og ikke 7,8 billioner won, cirka 57 milliarder kroner, slik selskapet varslet så sent som i forrige uke.

Ifølge analytikere innebærer skrotingen at Samsung ikke vil få solgt sine planlagte 19 millioner telefoner, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Dette vil tilsvare et tap på 17 milliarder dollar, eller nærmere 139 milliarder kroner, i inntekter, ifølge Reuters' beregninger.

Meglergiganten Nomura anslår at kostnaden bare for å bli kvitt de fire millioner telefoner som allerede er produsert, kan komme opp i 1,6 trillioner won, tilsvarende 1,42 milliarder dollar.

Les også

Samsung-sjef om tilbakekalling av telefoner: – Kostnadene vil bli hjerteskjærende

Advarer om smitteproblemer

Tirsdag falt aksjene med 8 prosent, det største fallet på en dag siden 2008, som utgjorde et tap på 17 milliarder dollar i selskapets markedsverdi.

Onsdag fortsatte nedgangen, før det begynte å snu litt ut i handelen. Ved stengetid av den sørkoreanske børsen var aksjen opp 1,04 prosent.

Investorer og analytikere mener skaden på Samsungs merkevare og fremtidig inntjening vil bli større desto lengre tid det går før markedet og forbrukere får innsikt i hva som er problemet.

– Samsungs troverdighet står på spill. Akkurat nå får forbrukerne forvirrende og blandede signaler fra Samsung, som ikke akkurat bygger tillit, sier analytiker Bryan Ma ved IDC, til Financial Times (krever innlogging)

Han får støtte av Kim Hyun-Su, fondsforvalter ved IBK Asset management, som eier aksjer i Samsung.

– Det er bra at Samsung har gjort en klar beslutning om Note 7, men folk er bekymret fordi de ikke vet hva problemet er. Samsung må komme med gode forklaringer for å få kunder til å forstå at problemet ikke vil oppstå igjen med de kommende modellene. De må være veldig klare og innrømme feilene sine, sier Hyun-Su.

Samsung vil trolig jobbe hardt for å få ut en ny modell på markedet så fort som mulig, ifølge forvaltere Reuters har snakket med.

Vanligvis lanserer Samsung en ny Galaxy S telefon på sidelinjene av the Mobile World Congress i årets første kvartal.

Flyforbud

Det var tidlig i september at det ble kjent at Samsung tilbakekaller 2,5 millioner av flaggskipsmodellen Galaxy Note 7 etter eksplosjonsfare.

Samsung rådet kort tid etter alle som eier telefonen til å umiddelbart slutte å bruke den. Meldingen ga et dramatisk børsfall.

Flere flyselskaper, blant annet SAS, ilagt passasjerer forbud mot å bruke telefonen ombord på sine fly.

I midten av september kom Samsung med en programvareoppdatering i Sør-Korea som gjør at batteriet ikke kan lades til mer enn 60 prosent. Dette skal redusere risikoen for at telefonen eksploderer.

Les også

– Kostnadene vil bli hjerteskjærende

Les også

Apple stiger etter Samsung-skandale på rød Wall Street

Les også

Mener markedet overreagerer etter Samsung-skrotingen

Her kan du lese mer om

  1. Samsung
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Samsung-aksjen henter seg inn

  2. Nå kommer Samsung med svar på Galaxy Note 7-skandalen

  3. Mener markedet overreagerer etter Samsung-skrotingen

  4. Annonsørinnhold

  5. Børsras for Samsung etter varsel om salgsstans

  6. Samsung har solgt aksjer i fire selskaper for 7,4 milliarder