Her spår teknologieksperten undergangen for store deler av bankvesenet

Teknologiekspert Don Tapscott tror ikke vi vil klare å erstatte alle jobbene som forsvinner på grunn av teknologiske forandringer. Bankvesenet tror han rett og slett kan bli utslettet.

DYSTER: Teknologiekspert Don Tapscott tror ikke vi vil klare å erstatte alle jobbene som forsvinner på grunn av teknologiske forandringer.
Publisert:

– Den neste bølgen av teknologi går rett i kjernen av kunnskapsøkonomien. Datamaskiner kan stille bedre diagnoser enn leger, de kan foreskrive bedre enn farmasøyter, og de kan utvilsomt kjøre biler bedre enn sjåfører, sier Don Tapscott (68) til E24.

E24 møter ham på bakrommet kort tid etter hans foredrag på Aftenpostens teknologikonferanse i Oslo onsdag. Tapscott er forfatter av en rekke bøker om teknologi, og er ansett som en av de fremste ekspertene på hvordan ny teknologi påvirker samfunnet.

Les også

I 2020 er fem millioner jobber tatt over av roboter

Frykter økt arbeidsledighet

Selv om ny teknologi gir nye muligheter, ser Tapscott mange utfordringer med utviklingen. En av dem er en økende, strukturell arbeidsledighet.

– Tidligere erstattet teknologien lavstatusyrker, som ikke krever så mye ferdigheter. Disse ble erstattet med nye jobber. Men den gamle ideen om at nye jobber skapes når gamle forsvinner, er i ferd med å dø ut, sier Tapscott.

Han frykter vi går en tid i møte med stor arbeidsledighet og mangel på nye jobber som skal erstatte de gamle.

– Det kommer nye jobber, men ingenting som kan sammenlignes med alle de jobbene som nå blir utdatert.

– Hvilke jobber tror du vil forsvinne først?

– Jeg tror store deler av bankvesenet vil utslettes på grunn av blockchain-teknologien.

Blockchain-teknologien er det som muliggjør bruk av kryptovalutaen Bitcoin.

Lurer du på hva Bitcoin er? Hør Podcasten Bitcoin for dummies

Don Tapscott er teknologiekspert og teknologioptimist. Fullt så optimistisk er han ikke på det fremtidige arbeidslivets vegne.

Tror krypto-teknologi vil forandre verden

Blockchain er også tema for Tapscotts neste bok. Han tror teknologien vil være med på å påvirke langt mer enn bare valutaer og bankmarkedet.

Han viser til at teknologien kan gjøre det mulig å vite hvem som eier land, hvem som har stemt ved et valg, og en hel rekke andre muligheter. Det kan teknologien gjøre fordi den kan sikre at informasjonen er korrekt, uten en mellommann.

– Den største delen av utenlandske penger til U-land er ikke nødhjelp, det er ikke store investeringer, men det er folk som sender penger tilbake til hjemlandet. Det koster kanskje 10 prosent å gjøre det i dag. Men med bitcointeknologien kan man sende penger fra mobil til mobil gratis. Pengeoverføringsindustrien kan bli eliminert av blockchain-teknologien, sier Tapscott.

Les også

Mener det var «ekstremt mye daukjøtt» i oljebransjen: – Håper nesten at den lave oljeprisen varer litt lenger

Vil skatte Google hardere

Et annet problem med den teknologiske utviklingen er økende ulikhet, mener Tapscott. Han mener det er en skjevhet i at noen få teknologigiganter som Facebook, Google og Amazon eier dataene som vi alle er med på å genere. Teknologieksperten mener vi ikke kommer utenom hardere skattlegging av teknologiselskapene.
– Vi trenger en ny sosial kontrakt. Vi kommer til å trenge en sterkere redistribusjon av penger. Det er vanskelig fordi mektige aktører med mye penger ikke vil like det. Men vi kan ikke ha en verden der 62 personer eier halvparten av verden.

På sikt håper han imidlertid at teknologien skal gjøre det mulig for alle å tjene mer penger i utgangspunktet, slik at behovet for hard skattlegging blir mindre.

Publisert: