Analytikerne venter iPhone X-skuffelse

Apple-aksjen har steget over 50 prosent på børs det siste året, men analytikerne har liten tro på at den nye iPhone X-modellen innfrir salgsforventningene.  

HVOR MANGE TELEFONER ER SOLGT? Markedsforventningene til salget av iPhone X spriker.

Foto: Elijah Nouvelage Reuters
 • Eirik Amb Nysveen
 • Sophie Lorch-Falch
Publisert:

Hver høst Apple slipper nye iPhone-modeller, følger investorene bilder av køen utenfor flaggskipbutikkene til Apple med argusøyne for å måle interessen.

Det er knyttet stor spenning til hvordan den nyeste modellen iPhone X har truffet markedet.

Tror prisen er for høy

Nå bærer to analytikere bud om at salget blir atskillig verre enn forventet fra januar til og med mars, melder Bloomberg.

Sinolink Securities-analytiker Zhang Bin skriver i et notat mandag at han kutter salgsanslaget i første kvartal med 10 millioner enheter, fra 45 millioner til 35 millioner solgte enheter.

Han peker blant annet på den høye prisen som årsak til den begrensede interessen.

Den rimeligste versjonen av iPhone X ligger i dag på litt under 11.000 kroner i Norge.

JL Warren Capital er enda mer negative, og venter ifølge Bloomberg at salget vil havne på 30 millioner solgte enheter i fjerde kvartal, og at salgstakten vil falle ytterligere til 25 millioner solgte enheter i første kvartal 2018. Analysehuset peker på at lavere ordre hos Apples leverandører indikerer salgssvikt.

- Den dårlige nyheten er at den svært profilerte X ikke økte etterspørselen etter iPhone X globalt, skriver analysehuset i en rapport, og begrunner den dårlige etterspørselen i høy pris og mangel på interessante innovasjoner.

- Apple venter 30 millioner solgte telefoner

Ifølge taiwanske Economic Daily News har også Apple selv dratt ned sine salgsanslag fra 50 millioner til 30 millioner enheter.

Avisen viser til leverandører og peker også på at Hon Hai Precision Industry Co, bedre kjent som Foxconn, som setter sammen telefonene, har sluttet å rekruttere nye arbeidere.

Apple-aksjen er blitt sendt opp over 50 prosent det siste året, og koster nå 175 dollar per aksje. Fasiten for inntektene i årets tre siste måneder kommer 30. januar.

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Apple
 2. iPhone
 3. Forbrukerspørsmål
 4. Teknologi
 5. USA

Flere artikler

 1. Samsung varsler svak iPhone X-etterspørsel

 2. Kilder: Apple vil bremse nyansettelser etter salgsnedturen

 3. Nikkei: Apple kutter iPhone-produksjonen med 10 prosent

 4. Annonsørinnhold

 5. iPhone X selges dyrt på eBay og Finn

 6. Analysebyrå: Nå faller salget av smarttelefoner for første gang