Norges ukjente dollar-multimillionær

Det var i midten av mars i fjor at mobiltelefonen ringte. Fra samme øyeblikk var alle økonomiske bekymringer borte for Dag Kittlaus (44) og familien. Det var Steve Jobs som var på tråden.

HJEMME BEST: Huset i forstaden i Chicago er betalt av salget av Siri til Steve Jobs og Apple.
PEKER FREMOVER: Den tidligere Telenor-toppen mener Norge bør bruke av Oljefondet for å finansiere forskning på grønn energi.
NORSK KONE: Dag Kittlaus er halvt norsk og har bodd sju år i Norge, der han startet opp Djuice for Telenor. Kona Ida Marie (35) er fra Asker. I trappen står sønnen Henrik (4). På veggen på kontoret har Dag hengt opp parkeringsskiltet som sto utenfor Apple-hovedkvarteret i Cupertine, California. Kontoret er også en temmelig velutrustet værstasjon.
Publisert:

- Velkommen inn i den amerikanske drømmen, sier Kittlaus og smiler lurt, i det VG entrer familiens flunkende nye villa i en forstad til Chicago.

Her bor Kittlaus sammen med kona Ida Marie (35) og barna Markus (10), Kaia (7) og Henrik (4).

Dag er halvt norsk, moren Liv er fra Ekeberg i Oslo, mens faren er fra Chicago. Han har tilbrakt utallige ferier i Norge, og har bodd i Norge i syv år.

Var Djuice-sjef

Først studerte han ved BI, deretter gikk han til lederstillinger i Telenor. Kittlaus var den første sjefen for Djuice.

Den 28. april 2010, bare halvannen måned etter den spesielle telefonsamtalen, kjøpte nemlig Apple, selskapet til nå avdøde Steve Jobs, selskapet Siri - som Dag Kittlaus startet og var sjef for.

For første gang gir Kittlaus et intervju om Siri og tiden på toppen av Apple.

- Det er klart det var et stort øyeblikk da Steve Jobs ringte og ville kjøpe selskapet mitt. Det var surrealistisk. Da jeg hørte at det var han, visste jeg at vi hadde gjort det stort. På forhånd var vi temmelig sikre på at den teknologien vi hadde utviklet var så oppsiktsvekkende at vi ville få et slags gjennombrudd. Steve var den aller første som ringte, sier Dag Kittlaus.

Prislappen var på 200 millioner dollar - altså 1,2 milliarder kroner. På langt nær hele denne summen tilfalt Kittlaus, men han er i dag god for flere hundre millioner kroner.

Sa opp Apple-jobb

Dette førte også Kittlaus inn i ledelsen i Apple i hovedkvarteret i Cupertino midt i Silicon Valley. Men i sommer sa han opp jobben sin i Apple.

Det utløste et skred av nyhetsreportasjer blant nettavisene som spesialiserer seg på Silicon Valley. I teknoverdenen var altså avgangen en gigantisk nyhet.

På den nye iPhone 4S, som ble lansert i forrige måned, er Siri den store nyheten. Tidligere var Siri en applikasjon du kunne kjøpe til din iPhone eller iPad - nå er den en integrert del av selve telefonen.

Innen 2013 vil Apple produsere TV-er med Siri som en integrert del av pakken.

LES OGSÅ: Over to milliarder kroner i aksjebonus til Apple-ledelsen

Siri-rykter

Siri er et program som gjør at du kan snakke til og med telefonen: Du kan bruke stemmen til å sende beskjeder, planlegge møter, ringe hjem. Du kan be Siri om å gjøre ting for deg ved å snakke slik du vanligvis pleier. Siri forstår hva du sier, og hva du mener, og snakker tilbake til deg.

I hvert fall er dette hva reklamen forteller.

Legenden vil ha det til at selskapet Siri er oppkalt etter den kjente norske meteorologen og forretningskvinnen Siri Kalvig.

KRY: Da Dag Kittlaus solgte selskapet sitt til Apple i fjor, betalte Steve Jobs 200 millioner dollar for Siri.

- Det er noen som tror det, men det er ikke sant. Riktig nok jobbet jeg sammen med Siri da jeg var i Telenor, og hun jobbet for Storm. Det ble et godt samarbeid, fordi jeg er totalt værfrik, påpeker han. Vårt første barn skulle hete Siri, men så kom Markus i stedet, sier han, og påpeker at det norrøne navnet opprinnelig betyr «vakker seier».

Det nye huset utenfor Chicago er finansiert av penger fra salget av Siri til Apple. Villaen ligger inne på et gedigent inngjerdet område, og du må ha avtale for å kunne besøke noen som bor der.

Ikke pengemotiv

Selve huset er på 750 kvadratmeter, og er akkurat så stort og åpent og flott som kun et amerikansk hus kan være, samtidig som det inneholder detaljer som røper god smak og sans for stil.

- Men det er, med hånden på hjertet, ikke pengene som er den viktige drivkraften. Det som driver deg er å være med å skape noe som kan forandre verden, noe som vil bli stående i historien. Men penger er selvsagt en veldig hyggelig bonus. Da jeg jobbet i Apple, skjønte jeg også at penger og profitt ikke er hovedmotivet. Det er ønsket om å lage et fantastisk produkt.

- Og dette vil du at vi skal tro på?

- Det er ikke så farlig for meg om dere tror på det. Men du skal ikke jobbe mange dagene på innsiden i Apple for å forstå at profitt og inntjening er sekundært. Det er ikke det som får folk til å glede seg til å dra på jobben hver dag. Det er muligheten til å være med og forandre verden, forandre samfunnet og måten det fungerer på, skape noe stort og unikt, som virkelig motiverer folk.

Satset alt

Siri ble startet i 2007 av Kittlaus, Adam Cheyer og Tom Gruber, pluss et utenforstående investorselskap.

- Vi solgte huset vårt her i Chicago og flyttet til Silicon Valley i California. Vi satset alt på ett kort, tok en formidabel sjanse. Jeg vet hvordan det er å ha en strømregning liggende som du ikke vet hvordan du skal greie å betale. Jeg tror du setter mer pris på å bli økonomisk uavhengig når du har vært der. Det har vært knallhardt. Hvis du spør min kone om det var verdt, vil hun svare ja, men bare så vidt.

- Ida Marie, har det vært verdt det?

- Ja, men bare så vidt. I fire år så jeg knapt Dag. Han jobbet absolutt hele tiden, og når han en sjelden gang var hjemme, var han liksom ikke helt til stede. Men nå er alt helt annerledes. Nå er han jo hjemme igjen, sier Ida, som er fra Asker.

- Nå er jeg så mye hjemme at hun begynner å bli lei av meg, ler han.

- Heldigvis har vi i et stort hus, så vi kan velge å være i hver vår ende av det, spøker hun.

De giftet seg en solfylt dag i juli i 2000 - i Geiranger.

Vil gi tilbake

Nå sitter Dag i styret til en ideell organisasjon i Chicago som organiserer leksehjelp for barn med foreldre som ikke stiller opp.

- Du blir litt fjern av å jobbe kun med teknologi. Når du har fått tid og penger, må du gi noe tilbake til samfunnet. Jeg har enorm glede av dette arbeidet.

- Hvordan reagerte du på nyheten om at Steve Jobs var død?

- Vel, min sterkeste reaksjon kom da jeg forsto hvor syk han var, at han ikke hadde lenge igjen. Det skjønte jeg på jobben, vi var jo sammen hver dag. Min reaksjon på det var mye sterkere enn jeg var forberedt på, det satte meg skikkelig ut. Han er den oppfinneren i historien som har forandret mest, et titall industrier over hele verden er snudd på hodet.

- Er du arbeidsløs nå?

- Nei. Jeg skriver på en roman, et teknoodrama fra fremtiden. Og så har jeg noen prosjekter der vi fortsatt er i fasen for brainstorming.

- Hva må Norge gjøre for å bli en teknologisk stormakt?

- Myndighetene må legge til rette for at det skapes et Silicon Valley i Norge, helst i nærheten av flyplassen på Gardermoen. Så må man bruke hundrevis av milliarder fra Oljefondet til å finansiere grunnforskning som bedrifter fritt kan benytte seg av. Det var akkurat det som skjedde med Siri. Det var den amerikanske staten som, gjennom Stanford Research Institute, finansierte grunnforskningen som Siri kunne bygge sin produktutvikling på. Ingen private bedrifter vil noen gang ha kapital til å klare dette. Men Staten vil få igjen alle pengene sine mange ganger på sikt. Norge har akademiske ressurser til å klare dette. Norge bør satse på å bli verdensledende innen ren energi.

- Er det så enkelt?

- Ja.

Les også

- Mister filer i iCloud

Apple vant «slide to unlock»-patent

Blå melding kan koste Telenor inntil 150 mill.

Publisert:
Gå til e24.no