Kolberg angriper eks-Telenor-topper
Leder av Stortingets kontroll- og konstitusjonskomite, Martin Kolberg (Ap), rykker nå ut mot tidligere Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas og Telenor-styreleder Svein Aaser.
Kolberg sier utviklingen i Vimpelcom-saken viser at daværende Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas og Telenor-styreleder Svein Aaser tok feil da de var på høring i Stortinget.
– Baksaas og Aaser hevdet at amerikanske myndigheter hadde godkjent pengeoverføringene. Det viser seg nå at de tok feil, sier Kolberg.
– Mener du de feilinformerte Stortinget?
– Nei, det vil jeg ikke si. Spørsmålet er om de visste de tok feil eller om de bare tok feil.
– Jeg kan ikke se at det er relevant for meg og det jeg sa på Stortinget. Jeg ble dessuten styreleder i Telenor i 2012, lenge etter at korrupsjonen i Vimpelcom var utført. Utover det ønsker jeg ikke å kommentere saken, sier Svein Aaser.
Baksaas avviser
Tidligere Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas tilbakeviser det Kolberg sier.
– Dette er feil. Tema var at det forelå en FCPA-dokumentasjon fra et amerikansk advokatfirma, noe ledelsen i Vimpelcom alltid har hevdet at foreligger, sier han.
FCPA viser til den amerikanske korrupsjonslovgivningen: Foreign Corrupt Practices Act.
– Kommer ikke til å slippe saken
Kolberg sier innrømmelsen av korrupsjon i Vimpelcom forsterker behovet for at komiteen gjennomfører ny høring.
– Vi kommer ikke til å slippe denne saken. Snarere tvert om; vi skal til bunns i den, sioer han til VG.
– Det er nå for første gang dokumentert den mistanken vi har hatt lenge, men dessverre aldri fått bekreftet via Telenors representanter; at det har foregått omfattende kriminell virksomhet i Vimpelcom, sier Kolberg etter at det amerikanske justisdepartementet i natt opplyste at de har inngått et forlik med det delvis Telenor-eide selskapet Vimpelcom, hvor selskapet skal betale 6,8 milliarder norske kroner, etter at selskapet innrømmer å ha begått korrupsjon.
– Vår oppgave
Korrupsjonen Vimpelcom innrømmer å ha begått omfatter utbetalinger på 114 millioner til Usbekistan.
Det er endel mindre enn beløpet på 600 millioner kroner Vimpelcom i flere år har vært mistenkt for å ha overført til postboksselskapet Takilant, som har nær tilknytning til diktatordatter Gulnara Karimova i Usbekistan.
– Vår oppgave blir, sier Kolberg;
– Å kartlegge om det har vært utøvd tilstrekkelig aktpågivenhet og om Stortinget er blitt informert på riktig måte.
– Vil gå etter det med tyngde
– Det kan se ut som om flere i Telenors ledelse ble alarmert av en varsler høsten 2011, om at det var noe mistenkelig med utbetalinger i Vimpelcom, uten at de fulgte det godt nok opp?
– Jeg har hørt det ryktet, men det er så langt ikke blitt dokumentert i Stortingets høringer. Vi vil gå etter det med tyngde.
– Næringsminister Monica Mæland (H) sørget for at Telenor-styreleder Svein Aaser gikk av, trolig som følge av at hun hadde fått vite at Telenor-ledere hadde fått vite om korrupsjonspåstander, uten å gripe fatt i det?
– Et av de sentrale punktene blir å finne ut av hvorfor Aaser måtte gå av, sier Kolberg.
– Setter pris på Brekke
Han sier han setter pris på at nåværende Telenor-sjef i dag har tatt selvkritikk på vegne av Telenor, fordi Telenor ikke grep tak i korrupsjonspåstandene godt nok.
– Jeg setter pris på den kommentaren fra Brekke, som sier det daværende ledelse ikke sa, sier Kolberg.
Les: Dette er Vimpelcom-skandalen
Brekke sier at Telenor burde gjort mer:
– Når Vimpelcoms ledelse nå har bekreftet korrupsjon i forbindelse med lisensene i Usbekistan, så er det meget alvorlig. Telenor har over mange år hatt representanter i styret i Vimpelcom. I dag må vi bare erkjenne at Telenor over flere år burde gjort mer for å finne ut av påstandene om korrupsjon i Vimpelcom, sier Brekke.
(Saken forstetter under bildet.)
Omfattende rapport
Les også: Aaser trakk seg
Brekke sier de akkurat nå sitter og leser gjennom dokumentene som er frigitt etter at amerikanske og nederlandske myndigheter har inngått et forlik med Vimpelcom.
– Det er en omfattende rapport som vi vil lese nøye.
– Fremkommer det noe som viser at noen i Telenor har vært involvert i korrupsjonen?
– Nei, det har aldri vært påvist og det fremkommer heller ikke av de nye dokumentene.
– Så det Telenor-representanter eventuelt kan anklages for, er at de ikke varslet, da de eksempelvis høsten 2011 mottok to alarmer fra en Telenor-ansatt om mulige misligheter knyttet til lisensene i Usbekistan?
– Når jeg sier Telenor burde gjort mer for å avdekke disse forholdene, så ligger det i det at saken kunne vært grepet tak i før. I Telenor har vi null toleranse for korrupsjon og det er meget alvorlig når det viser seg at et selskap vi har vært så involvert i, faktisk har begått korrupsjon. Da er vi nødt til å snu hver stein for å undersøke Telenors befatning med saken, sier Brekke.
Aktuelt: Telenor vil trekke seg ut
– Endel uker
– Det har i perioden hvor korrupsjonen har foregått, sittet flere representanter for Telenor i Vimpelcom-styret?
– Ja, det er riktig. Det er en av årsakene til at vi har satt igang en ekstern gransking, som Deloitte gjennomfører, hvor vi går gjennom alle forhold fra 2005 og frem til i dag.
– Hvor lang har dere kommet?
– De er godt i gang, men det gjenstår nok endel uker før rapporten er ferdig.
Han sier dokumentene viser at etterforskningen til amerikanske og nederlandske myndigheter nå er over.
– Ja, etterforskningene mot selskapet er lagt ned. Det er endel av forliket. Men myndighetene kan forfølge enkeltpersoner og det er en etterforskning som vil fortsette. Endel av avtalen er at myndighetene skal plassere folk i selskapets styre i tiden fremover, for å kontrollere driften.
– Må ta lærdom
Den kontrollperioden har en tidsramme på tre år.
Brekke sier de må ta lærdom at det som har skjedd.
– Ja, vi er nødt til å legge dette bak oss, men først må vi få vite Telenors involvering for å finne ut av hva vi kan gjøre annerledes i fremtiden. Vi må ta lærdom av slikt fordi vi ikke skal være involvert i selskaper som driver med korrupsjon. Vi må se på hvordan vi som eier i Vimpelcom bedre kunne fulgt opp.
Forliket vil påvirke høringen som Stortinget etterhvert skal gjennomføre.
VG har tidligere skrevet hvem av Telenor-toppene som tidvis har visst om påstander om uregelmessigheter i Vimpelcom.
Det sentrale poenget knyttet til Telenor i Vimpelcomsaken er at en Telenor-ansatt varslet flere ganger høsten 2011 om mulige feilutbetalinger.
Tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder er siktet av Økokrim for grov korrupsjon. Lunder ledet selskapet fra 2011 til 2015.