Flere eldre bruker nettbank

98 prosent av alle internettbrukere over 66 år bruker nettbank, viser en undersøkelse fra Finans Norge. 

DIGITAL BANKBRUK: Eldre er den aldersgruppen som øker mest i nettbankene.
Publisert:

I fjor var tallet 75 prosent. Nå bruker så mye som 98 prosent av alle internettbrukere over 66 år nettbank.

Den store oppgangen skyldes delvis at Kantar TNS, som har gjennomført undersøkelsen på oppdrag fra Finans Norge, har lagt om metodikken for undersøkelsen (se faktaboks).

Samtidig viser oversikten over tid at bruken av nettbank blant den eldre garde har økt jevnt og trutt, men med en større oppgang de siste par årene.

– Så å si alle i Norge bruker nettbank nå, sier informasjonsdirektør Tom Staavi i Finans Norge.

Staavi mener frykten for at man støter fra seg mange gjennom digitaliseringsbølgen er overdreven.

– Utviklingen viser at Norge har kommet veldig langt i digitaliseringen, og at vi har et godt utgangspunkt for at mange offentlige tjenester kan digitaliseres, fordi brukerne er kompetente.

Han påpeker at det selvfølgelig er eldre mennesker som ikke har internett, og som derfor ikke er omfattet i undersøkelsen. Samtidig tror han mange har tenkt at de ikke har noe annet valg enn å lære seg å bruke nettbank.

– Bankene har drevet kursing for sine eldre kunder, samtidig som det er blitt færre filialer. Jeg tror kanskje mange har tenkt at de bare må sette seg ned og lære, eller blitt oppfordret til det av venner som allerede har lært seg det. Når early adapters hjelper sine venner i gang, da får man fort en bratt stigning i antallet brukere, slik som vi har sett de siste årene.

SÅ MANGE BRUKER NETTBANK: Denne grafen viser nettbankbrukere etter alder over tid, i prosent. Nettbankbruken i aldersgruppen over 66 har steget jevnt over flere år, med en stor økning fra i fjor til i år.

Følger digitaliseringen

Aksel Anlov (68) er ikke fremmed for å ta i bruk digitale løsninger som bankene tilbyr.
Anlov startet å bruke nettbank da det først kom, allerede på 90-tallet.

– Jeg har holdt på med data så å si hele mitt liv. Jeg gikk på BI i sin tid, og da holdt vi på med sånne hullkort, sier Anlov til E24.

Ingeniøren fra Tønsberg har heller ikke opplevd å trenge hjelp til å gjennomføre betalinger over nett.

– Det var vel heller motsatt, jeg har hjulpet flere venner opp igjennom.

Anlov mener det er normalt for mange å trenge hjelp, dersom de ikke har holdt på med data tidligere.

– Man må jo være interessert vet du, sier Anlov.
Selv har han «fullt oppsett med iphone og ipad» hjemme i Tønsberg.

HELT TOPP: Aksel Anlov (68) mener digitalisering av banktjenester er positivt.

Har du brukt mobilen til å betale før?
– Ja, jeg bruker nettbank over mobil hele tiden, sier 68-åringen til E24.

Hva synes du om at stadig flere banktjenester blir digitalisert?

– Jeg synes det er helt topp, jeg, sier Anlov, men påpeker at dette kan variere veldig blant folk.

Selv er han mye på nettet, men han mener digitaliseringen kan virke vanskelig hvis man ikke har vært mye innom data og nettbruk før.

– Jeg vil påstå at jeg er 100 prosent oppe å stå på det digitale. Jeg kan til og med skryte på meg å ha lært opp noen av barnebarna, forteller Anlov.

Langt i fra alle er på internett

– Vi har sett at internettbruken øker blant de eldre, sier kommunikasjonssjef Kristin Ruud i Pensjonistforeningen.

Ruud forteller at de driver ganske aktivt med kursing av eldre i bruk av internett. Samtidig organiserer for tiden Pensjonistforbundet et opprop kalt «Jeg vil se slippen min», rettet mot Nav med mål om å få utbetalingsmeldingen fra Nav tilbake.

– Vi ser at det er et enormt engasjement rundt dette oppropet, flere tusen har signert. Så det er helt åpenbart at det er en gruppe som ikke er på internett, sier Ruud.

TILRETTELEGGER: Kommunikasjonssjef Kristin Ruud i Pensjonistforbundet.

Det er anslått at 200.000 den eldre generasjonen ikke har internett eller bruker internett, ifølge Ruud. Hun understreker samtidig at dette bare er et anslag.

– Vi vet i tillegg at en del av de eldre nettbank-brukerne må få hjelp til å bruke nettbanken. Så det er ikke nødvendigvis sånn at de er digitaliserte selv om de bruker tjenester på nett.

Pensjonistforeningen er opptatt av at samfunnet må legge til rette for dem som ikke vil eller kan bruke nettjenester.

– Det vil som regel alltid være en gruppe som ikke kan bruke digitale løsninger, og en må ta hensyn til det. Det kan være mange grunner til at folk ikke har internett – det kan være at de ikke har økonomi til det, eller at de ikke kan på grunn av helseutfordringer, sier Ruud.

Betale med mobil

Hos storbanken DNB er de opptatt av hvordan de får med de eldste kundene på digitaliseringen. I fjor ble alle DNBs «godt voksne» kunder som ikke var aktive brukere av nettbank invitert inn i banken på kurs i digitale banktjenester.

– Vi har tilbudt nettbankkurs i mange år. Det vi gjorde annerledes i 2016, var å ta direkte kontakt med alle «ikke-digitale» kunder og invitere dem på kurs. Om lag 3.000 kunder var til opplæring hos oss i fjor, forteller kommunikasjonsrådgiver Vidar Korsberg Dalsbø i DNB.

– Responsen har vært overveldende, fortsetter han.

– Bruk av internett og ny teknologi kan bidra til både å gjøre hverdagen enklere og forebygge ensomhet. Av responsen på kursene ser vi at de eldre blir stadig mer klare for å prøve nye ting.

I løpet av høsten i fjor holdt DNB rundt 200 slike kurs. I tillegg holdt kontorene som ble avviklet i løpet av 2016 kurs før de stengte.

– Flere av kontorene våre holder fortsatt kurs, men nå ut fra eget initiativ, sier Dalsbø.

Gjennom digitaliseringskursene har flere eldre dessuten oppdaget DNBs mobilbetalingstjeneste Vipps, og nå ønsker Vipps-sjef Rune Garborg å få flere eldre vippsere.

Ni av ti over 50 år kjenner til tjenesten, ifølge DNB.

– Tre av ti over 50 år bruker Vipps aktivt i dag, og det er alt for få. De eldre er et viktig satsningsområde for oss fremover, både fordi det er en gruppe som vi tror vil ha god nytte av Vipps, og fordi vi mener vi har et ansvar for å være med på å digitalisere eldre brukere, sier Garborg i en melding på DNBs nyhetsfeed.

De to eldste Vipps-brukerne er 97 år, ifølge DNB.

Garborg mener Vipps er enkelt å bruke og oppfordrer nå de unge til å lære opp foreldre- og besteforeldregenerasjonen i å bruke tjenesten.

Les også

IKT-Norge hardt ut mot DNBs nettbanktrøbbel

Les også

Fremtidsforsker tror selfien kan låse opp dører i fremtiden

Les også

Støre om digitaliseringen: – Det blir brutalt

Les også

– Nå er det en digital nedgradering når du kommer på jobb

Publisert:

Her kan du lese mer om