Foxconn erstatter 60.000 arbeidere med roboter

Elektronikkgiganten er beryktet for sin rovdrift på ansatte. Nå satser selskapet på at roboter skal ta over flere av de tøffe jobbene.

FREMTIDENS ARBEIDER: Masayoshi Son, toppsjef for SoftBank (i midten), Terry Gou, styreleder for Foxconn (t.h.) og toppsjef Jack Ma for Alibaba poserer sammen med den menneskelignende roboten Pepper, som Softbank har utviklet.

Yuya Shino Reuters
 • Geir Molnes
Publisert: Publisert:

Selskapet, som er en viktig produsent for Apple, har erstattet 60.000 arbeidere med roboter i én enkelt fabrikk, melder South China Morning Post.

Taiwan-baserte Foxconn er verdens største oppdragsprodusent av elektronikk og verdens tredje største IT-selskap målt etter fortjeneste. Fabrikken som nå har erstattet over halve arbeidsstokken med roboter befinner seg i Kinas Kunshan-område, i nærheten av Shanghai.

– Foxconn-fabrikken har redusert bemanningen fra 110.000 til 50.000 på grunn av innføringen av roboter. Fabrikken har fått smake på suksess i form av reduserte lønnskostnader, sier avdelingsleder Xu Yulian i Foxconn til South China Morning Post.

Tung satsing kunstig intelligens

I tillegg til Foxconn skal 600 andre store selskaper i Kunshan-området, ha lignende planer for å automatisere sine arbeidsplasser. Bare i Taiwan skal 35 bedrifter ha brukt i overkant av 5 milliarder kroner på utvikling av kunstig intelligens, ifølge den kinesiske avisen.

Problemet med kunstig intelligens er at det koster mye å investere denne utviklingen på kort sikt. På lang sikt har det imidlertid mange fordeler, skriver Marketwatch. Det vises til at roboter er en langt mer stabil form for arbeidskraft enn mennesker.

Toppsjef kalte ansatte for dyr

Foxconn har også måttet tåle mye negativ oppmerksomhet for sin rovdrift på menneskene som jobber for dem. Selskapets grunnlegger og styreleder Terry Gou kalte sine ansatte for dyr i 2014, og har til og med søkt råd hos direktøren i Taiwan Zoo for hvordan han skal håndtere de ansatte.

Som følge av den store arbeidsbyrden har flere av selskapets arbeidere begått selvmord. Slike etiske problemer kan imidlertid elimineres når det er roboter som utfører arbeidet.

Kan redde norske arbeidsplasser

Det er ikke bare Kina som erstatter stadig mer av sin arbeidskraft med roboter. Mer enn 260.000 roboter er tatt i bruk ved amerikanske fabrikker per februar i år, skriver Marketwatch.

Det finnes også enkelte som tror Norge vil nyte godt av robotisert arbeidskraft. Blant disse er næringsminister Monica Mæland, som mener den fremvoksende teknologien kan være med på å redde norsk industri.

Kleven verft og Ekornes er blant de norske bedriftene som med hell har satset på slike teknologiske løsninger. Samtidig er det også en økende bekymring for at roboter skal stjele mange arbeidsplasser fremover, inkludert godt betalte middelklassejobber.

Robot tar Pizza-bestillinger

Foreløpig erstatter robotene først og fremst dårlig betalte jobber, som ikke krever stor teknisk kompetanse av arbeiderne. Men maskinene blir stadig mer sofistikerte og de er i ferd med å erstatte stadig mer avanserte jobber.

Nytt er det også at de truer flere jobber i servicenæringene. Hurtigmatkjeden Pizza Hut har allerede begynt å eksperimentere med roboter som tar imot matbestillinger. Det er Softbank Robotics som produserer roboten med navnet Pepper. Roboten har menneskelignende trekk og kan gestikulere med armene, mens den snakker med kundene, skriver The Verge.

Les også

Robot-servitører fikk sparken

Les også

– Jeg trodde ikke datamaskiner ville klare å tenke som et menneske

Les også

Denne roboten skal gi færre folk i oljeindustrien

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Kunstig intelligens
 2. Elektronikk
 3. Taiwan

Flere artikler

 1. Apple-leverandør varsler ny gigantfabrikk

 2. Betalt innhold

  Satser på Oda, Autostore og Kahoot: Dette er Softbank

 3. Rapport: «Skremmende» forhold ved Amazon-fabrikk

 4. Ny rapport: Roboter kan ta jobbene fra 10 millioner briter innen 2030

 5. – Dere MÅ bli digitale