Ap om næringsministerens teknologi-utspill: – Reiste til Asia for å møte seg selv i døren

Torbjørn Røe Isaksen advarte mot å la Asia slippe fra i teknologi-løpet. – Bra han kommer etter, sier Aps Terje Aasland.

ØNKSER VELKOMMEN ETTER: Arbeiderpartiets Terje Aasland mener næringsminister Torbjørn Røe Isaksen ligger etter i å oppdage at Norge ligger etter.

Foto: Trond Solberg VG
  • David Bach
Publisert: Publisert:

Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen ropte forrige helg varsko om at asiatiske land løper fra Norge og Europa på teknologiutvikling og digitalisering.

Til E24 sa Isaksen at Norge må henge med for ikke å bli fullstendig fraløpt.

– Det som blir konsekvensen hvis vi henger etter er at norske bedrifter vil tape den internasjonale konkurransen. Det vil gjøre at det blir vanskeligere å opprettholde arbeidsplasser og et bærekraftig velferdssamfunn, sa Isaksen, like etter hjemkomst fra en reise til Singapore, Malaysia og Hongkong.

Utspillet får Stortingsrepresentant Terje Aasland (Ap) til å reagere. Aasland mener næringsministeren reiste til Asia for å møte seg selv i døren.

– Det er spesielt at han må reise til Asia for å få øynene opp. Norsk næringsliv har jo i årevis skreket om behovet for flere IKT-studieplasser uten at Isaksen – som jo har hatt ansvar for dette – gjorde noe med det. Økningen i studieplasser er nesten bare presset igjennom fra Stortinget, sier Aasland.

Les også: (+) Globaliseringen har mistet fart. Hva betyr det for selskaper som vil erobre verden?

– Møter seg selv i døren

– Han kunne bare lyttet til næringslivet i Norge som har skreket for hans døve ører da han var utdanningsminister, i stedet for å dra til Asia for å møte seg selv i døren.

– Når det er sagt, er det bra han kommer etter og forventer en kraftig satsing fremover. Blant annet på IKT-studieplasser, forskning, en fremtidsrettet skole og i videreutdanning, sier stortingsrepresentanten.

Aasland får støtte av leder Tobias Lynghaug i NITO Studentene, en interesseorganisasjon for teknologi- og ingeniørstudenter.

– Vi er helt enige med Torbjørn Røe Isaksen i at dette er noe oppvoksende generasjoner må forholde seg til, men må påpeke at det er dagens politikere som må ta ansvar for å rigge landet for å møte denne konkurransen.

Lynghaug påpeker at Isaksen de siste seks årene har sittet i de to posisjonene med størst mulighet til å påvirke norsk konkurransekraft på feltet.

– Vi mener dette er gammelt nytt, som har blitt neglisjert av politikerne i debatten om høyere utdanning, forskning og næringsutvikling i alt for lang tid, og det er på tide med handling nå.

Les også

55.000 nye jobber i Norge i fjor: – Regjeringen «tar altfor lett» på omstillingen Norge står overfor

Ønsker prioritering

NITO Studentene mener det aller viktigste politikerne kan foreta seg er å prioritere penger til kvalitet i de underfinansierte ingeniør- og teknologiutdanningene.

– Vi kommer aldri til å kunne konkurrere på kvantitet uansett. Ingeniørutdanningene de dyreste per studieplass å gjennomføre – med unntak av medisinutdanningene – for utdanningsinstitusjonene. Likevel er de blant de dårligst finansierte.

– Vi vil gjerne vite hvordan Torbjørn Røe Isaksen og Iselin Nybø ser for seg at vi skal møte den økte internasjonale konkurransen, når de ikke er villige til å prioritere penger i statsbudsjettet til å sikre høy kvalitet i de nå underfinansierte ingeniør- og teknologiutdanningene, sier Lynghaug.

Isaksen: – Må ikke gire ned

I intervjuet med E24 sa Torbjørn Røe Isaksen at han mener mye er gjort, men at poenget var å passe på at Norge ikke bremset opp.

– Jeg mener vi har gjort mye. dette handler om forskning, innovasjon og utdanning, og jeg mener vi er nødt til å fortsette satsingen på de tre områdene, men vi er også nødt til å se på hvordan vi jobber. For eksempel gjennom ennå tettere kontakt mellom utdanningssystem og næringsliv. Og så må vi klare å få enda flere norske elever til å ønske å velge seg inn teknologifag. Dette er politikk som er i gang, men vi må passe på at vi ikke girer ned, sa Isaksen.

Publisert:

Her kan du lese mer om

  1. Teknologi

Flere artikler

  1. Frykter asiatisk teknologi-kappløp: – På tide å rope varsku

  2. Løsningen for å håndtere asiatisk konkurranse er sammensatt

  3. Krever flere studieplasser etter rekordår: – Blir som å gå baklengs inn i fremtiden

  4. NHO ser fremtidsmuligheter i maritime næringer

  5. – Regjeringen «tar altfor lett» på omstillingen Norge står overfor