Mistilliten mot Huawei

Astrup: Norge vil ikke blokkere Huawei fra 5G-utbyggingen

 • Ine Brunborg
Publisert:

Norge planlegger ikke å blokkere Huawei fra å delta i 5G-utbyggingen, sier digitaliseringsminister Nikolai Astrup til Reuters.

– Det er ikke en mulighet som diskuteres, sier Astrup til nyhetsbyrået.

– Vi har en god dialog om sikkerhet med selskapene, og så er det opp til selskapene å plukke leverandørene selv. Vi har ingen forbud mot noen leverandører i Norge, fortsetter han.

Til E24 presiserer Astrup i en e-post.

– Vi stiller generelle sikkerhetskrav til teleselskapene og ikke til enkeltleverandører, og derfor er det heller ikke en aktuell problemstilling for myndighetene å utestenge enkeltleverandører. Vi har god dialog med teleselskapene om sikkerhetskrav. Selskapene vil gjøre risikovurderinger og velger selv sine utstyrsleverandører.

USA har tidligere anklaget Huawei for å være en forlenget arm for kinesisk etterretning, og har innført tiltak for å hindre amerikanske selskaper fra å bruke Huawei-utstyr.

USA har også oppfordret andre land til å følge deres eksempel.

Telenor

Her hjemme har Telenor allerede startet 5G-tester flere steder i Norge.

Huawei er fra før valgt til å levere utstyret til pilotanlegget i Kongsberg. På Elverum og i Trondheim er Ericsson valgt som leverandør.

– Vi snakker med alle, alle er med i prosessen, og vi blir nødt til å se hva vi velger til slutt. Vi fortsetter å ha en god dialog med regjeringen, sier Telenors Norge-sjef Peter-Børre Furberg til Reuters.

PST

Politiets sikkerhetstjeneste har tidligere vært skeptiske til å la Huawei få bygge ut ekomnett i Norge, siden det kommer fra et land Norge ikke har sikkerhetspolitisk samarbeid med.

– Vi er bekymret for at det kan medføre at vi ikke har full kontroll på norske ekomnett som er kritisk infrastruktur, sa PSTs informasjonsdirektør Martin Bernsen til E24 tilbake i januar.

Samme måned sa den daværende justisministeren Tor Mikkel Wara til Reuters at Norge vurderer tiltak som vil ekskludere utstyr fra Huawei fra 5G-utbyggingen.

Norge vil ikke blokkere Huawei fra 5G-utbyggingen, sier Astrup til Reuters

Bakgrunn:

Les også

PST: – Problematisk om Huawei får bygge ut 5G-nett i Norge (januar)

Les også

Trondheim blir Norges første 5G-by (mars)

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Mistilliten mot Huawei
 2. Telenor
 3. Nikolai Astrup
 4. Huawei
 5. 5G

Flere artikler

 1. Regjeringens ukjente krav rammet Huawei

 2. Kina bekymret for om Huawei blir diskriminert i Norge

 3. Teleselskapene visste om regjeringens «Kina-krav»: Telenor vil bruke Huawei-utstyr likevel

 4. Huawei har tapt for andre gang: Telenor velger Ericsson som 5G-leverandør

 5. Huaweis topplobbyist i Norge: – Dere bør ha tillit til oss