Astrup: Norge vil ikke blokkere Huawei fra 5G-utbyggingen

Andy Wong / AP
Publisert:,

Norge planlegger ikke å blokkere Huawei fra å delta i 5G-utbyggingen, sier digitaliseringsminister Nikolai Astrup til Reuters.

– Det er ikke en mulighet som diskuteres, sier Astrup til nyhetsbyrået.

– Vi har en god dialog om sikkerhet med selskapene, og så er det opp til selskapene å plukke leverandørene selv. Vi har ingen forbud mot noen leverandører i Norge, fortsetter han.

Til E24 presiserer Astrup i en e-post.

– Vi stiller generelle sikkerhetskrav til teleselskapene og ikke til enkeltleverandører, og derfor er det heller ikke en aktuell problemstilling for myndighetene å utestenge enkeltleverandører. Vi har god dialog med teleselskapene om sikkerhetskrav. Selskapene vil gjøre risikovurderinger og velger selv sine utstyrsleverandører.

USA har tidligere anklaget Huawei for å være en forlenget arm for kinesisk etterretning, og har innført tiltak for å hindre amerikanske selskaper fra å bruke Huawei-utstyr.

USA har også oppfordret andre land til å følge deres eksempel.

Telenor

Her hjemme har Telenor allerede startet 5G-tester flere steder i Norge.

Huawei er fra før valgt til å levere utstyret til pilotanlegget i Kongsberg. På Elverum og i Trondheim er Ericsson valgt som leverandør.

– Vi snakker med alle, alle er med i prosessen, og vi blir nødt til å se hva vi velger til slutt. Vi fortsetter å ha en god dialog med regjeringen, sier Telenors Norge-sjef Peter-Børre Furberg til Reuters.

PST

Politiets sikkerhetstjeneste har tidligere vært skeptiske til å la Huawei få bygge ut ekomnett i Norge, siden det kommer fra et land Norge ikke har sikkerhetspolitisk samarbeid med.

– Vi er bekymret for at det kan medføre at vi ikke har full kontroll på norske ekomnett som er kritisk infrastruktur, sa PSTs informasjonsdirektør Martin Bernsen til E24 tilbake i januar.

Samme måned sa den daværende justisministeren Tor Mikkel Wara til Reuters at Norge vurderer tiltak som vil ekskludere utstyr fra Huawei fra 5G-utbyggingen.

Norge vil ikke blokkere Huawei fra 5G-utbyggingen, sier Astrup til Reuters

Bakgrunn:

Les også

PST: – Problematisk om Huawei får bygge ut 5G-nett i Norge (januar)

Les også

Trondheim blir Norges første 5G-by (mars)