Aker-selskapet Cognite rykker opp i Microsofts eliteliga: – Det er ganske rock’n’roll

Fire år etter at IT-gründer John Markus Lervik og Kjell Inge Røkkes Aker etablerte Cognite, markerer teknologiselskapet en ny stor milepæl. De blir det første norske selskapet som ender på Microsofts prestisjeliste over leverandører til industrien.

Microsoft Norge-sjef Kimberly Lein-Mathisen avbildet med gründer og sjef i Cognite, John Markus Lervik.
Aker og Kjell Inge Røkke
 • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

På kort tid har kundelisten til det som var et lite norsk teknologiselskap begynt å bli tung: Aker BP, Statnett, oljegiganten BP, Wintershall DEA, Hafslund-Eco, Norsk Hydro og Yokogawa er bare noen eksempler på Cognites kunder.

De har alle hyret inn John Markus Lervik og de rundt 400 ansatte i Cognite til å hjelpe dem med digitalisering.

Cognite har Kjell Inge Røkkes Aker som største eier. Da Røkke nylig gjorde en sjelden offentlig opptreden på Paretos årlige energikonferanse, la han ikke skjul på troen han har på det norske teknologiselskapet.

Røkke sa han tror at Cognite vil stå for over halvparten av verdiene til Aker innen fem til ti år. I så fall kan Cognite bli verdt titalls milliarder kroner.

Nå skal Cognite inn i Microsofts «eliteliga» over såkalte ISVer (uavhengige programvareleverandører) på Azure-plattformen, kalt «Global ISV».

Nyheten kommer samtidig som det ble kjent at det amerikanske venturefondet Accel går inn på eiersiden i Cognite, og at det norske selskapet nå prises til over fem milliarder kroner.

– Cognite skal bli Norges første partner i vårt prestisjeprogram som løfter frem de aller beste leverandørene, sier Microsoft Norge-sjef Kimberly Lein-Mathisen om GISV-programmet, som det kalles i Microsoft.

– Dette er en liste på maksimalt 200 av det vi mener er verdens mest lovende selskaper, som vi virkelig har troen på. Cognite har utmerket seg som et selskap som kvalifiserer for dette og vi er veldig stolte av å få til dette, sier Lein-Mathisen videre.

For å komme seg på den listen må man både ha vokst en del, vist tidlig suksess med løsningene sin og at teknologien virker. På toppen må verdiforslaget for potensielle kunder være tydelig og behovet stort.

– Vi har lagt merke til hva Cognite gjør, og ikke minst farten på vekst og effekt for kundene, sier Lein-Mathisen.

Les også

Akers Cognite får investeringsselskap på eiersiden: Verdsetter Cognite til fem milliarder

Giganten møter spesialisten

E24 møter Lein-Mathisen og Cognite-sjef John Markus Lervik på Cognites hovedkontor på Fornebu.

Når samarbeidet nå går til et nytt nivå betyr det at Cognites løsninger skal fullintegrertes i Microsoft Azure, og at Microsoft globale selgerteam får klare incentiver for å selge både Microsoft og Cognites løsninger til kunder over hele verden.

– At vi kan gå sammen på denne måten er ganske rock’n’roll, sier Lervik med et smil.

Azure er Microsoft plattform for skybaserte datatjenester. På denne plattformen tilbyr den amerikanske teknologigiganten programvare, analysesystemer og infrastruktur som en tjeneste – basert på programvare de selv eller partnere utvikler.

Cognite leverer enkelt forklart et system som fungerer som et datalag for bedrifter. Det ligger på toppen av alle maskiner, sensorer og anlegg og samler inn informasjon, tolker og systematiserer den og tilgjengeliggjør den for videre bruk.

De systematiserte dataene kan så brukes av Cognites eller andres programmer til å overvåke, effektivisere eller styre ulike prosesser. Det kan handle om alt fra hvordan man best styrer turbinene i et vannkraftverk til hvordan en fabrikk minimerer sløsing av råvarer og produserer mest mulig rasjonelt.

– Kundene våre vil at vi skal samarbeide, sier Lervik.

– Og dette er så spesialiserte løsninger at dere i Microsoft ikke vil lage det selv?

– Vi har ikke mulighet til å lage programvare som dekker «siste mil» overalt. Vi har heller ikke lyst til det. Vi lager økosystemet og bygger på derfra. Derfor er vi heller bare så gode som det partnerne våre er, sier Lein-Mathisen.

Les også

Røkke spår at IT-juvelen Cognite blir Akers mest verdifulle eiendel

En «app store for industrien»

John Markus Lervik er krystallklar på at den teknologiske revolusjonen som privatpersoner har opplevd de siste par tiårene nå inntar industrien for alvor.

– Under corona har vi jo også fått akselerert utviklingen med Teams og videomøter. Det neste som nå skjer er en industriell transformasjon, og den må skje fordi verdens industri er for ineffektiv, sier Lervik og fortsetter:

– Vi må produsere stadig mer for å dekke verdens behov, samtidig som vi må klare å gjøre det med mindre råvarer enn før for å være bærekraftig miljømessig.

Han forklarer at det er Google, Amazon og Microsoft som er de tre store skyplattformene i verden, men at det er Microsoft som «seiler opp som vinneren av industrisektoren».

Cognite har tidligere i stor grad benyttet seg av Googles skyløsninger. De har også brukt Azure-systemet i ett års tid, men nå vil Azure prioriteres over de neste kvartalene drevet av ønsker fra kundene og markedet.

– Vår teknologipakke kan komplementere Cognites, og sammen vil vi nå enda mer spesifikt og presist ut til enda flere kunder, sier Lein-Mathisen.

Hun kan skryte av at Microsoft nå er det selskapet med datasentre i flest land i verden, inkludert de to nye i Norge.

Les også

Røkke inntar Pareto-konferansen: – Aker BP vil være en tredjedel av BP i 2030. Hvem hadde trodd det

Windows-kjempen har fått appetitt på energi

Nyheten om det utvidede samarbeidet med Cognite er den andre nyheten på kort tid der Microsoft dukker opp i noe tilknyttet olje- og energibransjene.

Nylig ble det kjent at Microsoft har inngått en intensjonsavtale med Equinor. Avtalen betyr at Microsoft skal bidra med teknologi i det norske CO₂-lagringsprosjektet Northern Lights og at selskapet vurderer å lagre CO₂ på norsk sokkel selv.

Microsoft skal nemlig bli CO₂-negativt fra 2030. Men det er mer enn klimamål som har fått Microsoft til å fatte interesse energibransjen og også Norge.

– Så dere har en strategisk satsing på energibransjen?

– Absolutt og det er et høyt engasjement og aktivitet på dette i hele verden hos oss, men vi har jo også samtidig engasjementer i nesten hver eneste bransje, sier Lein-Mathisen.

– Absolutt og det er et høyt engasjement og aktivitet på dette i hele verden hos oss, men vi har jo også samtidig engasjementer i nesten hver eneste bransje. Det er viktig å påpeke at vi ønsker å ta en aktiv del i den endringsreisen som energibransjen står overfor. Vi må alle jobbe for å fremme bærekraft og lage løsninger som gjør at vi når våre ambisiøse klimamål, sier Lein-Mathisen.

– Internt i Microsoft jobber jeg hardt for at Norge skal få mer enn sin relative andel av våre globale investeringer. Selv om konkurransen om kapitalen er hard, så ser vi i Microsoft på Norge som et land med mange veldig lovende egenskaper, fortsetter hun.

Les også

Aker BP og Aker Offshore Wind i allianse: Vil bygge store havvindparker

– Dette markedet er i ferd med å ta av

Etter etableringen i 2016 var det særlig oljeselskapet Aker BP som var viktig for Cognite. Aker BP sikret Cognite viktige og store kontrakter som bidro til å bygge opp virksomheten. Etter hvert har stadig flere kunder utenfor Aker-systemet kommet til.

Etter å ha omsatt for 164 millioner i 2018 omtrent doblet omsetningen seg til 340 millioner i 2019. I første halvår omsatte Cognite for 230 millioner.

– Vi vokste med 100 prosent i fjor, i år regner vi med 70 til 80 prosent, sier Lervik.

I 2018 leverte Cognite et resultat etter skatt på 8,8 millioner. I 2019 snudde dette til et underskudd på 5,8 millioner. I første halvår i år har selskapet et underskudd etter skatt på videreført virksomhet på 70 millioner.

– Vi gikk jo i pluss i 2018, men vi investerer mye i vekst. Dette markedet er i ferd med å ta av og vi ønsker å ha noen få gode partnerskap på veien videre, som det med Microsoft, sier Lervik.

Det er særlig to sektorer der Cognite opplever størst interesse: Olje, gass og energibransjen, samt det Lervik referer til som «manufacturing», altså industriproduksjon i ulike former.

– Vi er jo ikke bare inne i olje, men også sol, vind og vannkraft. Både Ringerikskraft og Hydro er kunder, sier Lervik.

Les også

Microsoft vil inn i norsk CO₂-fangst og lagring

Hjelper på ekspansjonen

At Cognite vokser synes også i antall ansatte. På selskapets hovedkontor på Fornebu finnes det teknologer fra en rekke land, med bakgrunn fra både Google, MIT og den brasilianske oljegiganten Petrobras.

Antall ansatte var ved utgangen av juni 321, opp fra 227 ett år tidligere. Selskapet har blant annet kontorer i Tokyo og Houston, som begge har sikret kontrakter siden etableringen.

– Endrer dette samarbeidet på måten dere selger eller organiserer dere for å vokse ute?

– Definitivt. Vi kan jobbe sammen med teamene til Microsoft i ulike land og nå mye mer effektivt og strukturert ut i markedet, sier Lervik.

Akkurat hvor mye Cognite kan vokse og tjene på det utvidede Microsoft-samarbeidet, vil ikke Lervik si noe konkret om, men:

– Historikken viser at for hver dollar Microsoft får inn til seg, så genereres det inntekter på 6 til 10 dollar til økosystemet av partnere, sier Lervik med et smil.

– Krever det mye tilpasninger av løsningene dere har laget for å få alt inn på Azure?

– Alt vi gjør er jo API-basert og ble i utgangspunktet designet med tanke på dette. Det har vært noe jobb med å tilpasse alt til Azures infrastruktur, sier Lervik og fortsetter:

– Men samarbeidet med ingeniørene i Redmond (Microsofts hovedkontor, journ.anm.) har vært veldig bra og vi har fått komme med mye tilbakemeldinger på ting vi mener kan forbedres. Så det er jo veldig positivt.

Les også

Microsoft tar opp romkampen mot Amazon med hjelp fra KSAT

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Aker og Kjell Inge Røkke
 2. Cognite
 3. Kjell Inge Røkke
 4. Aker
 5. Microsoft
 6. Industriproduksjon
 7. Programvare

Flere artikler

 1. Røkkes nye partner i Cognite må skyte inn over 700 millioner kroner

 2. Betalt innhold

  Gründer med glid

 3. Her bygges Akers nye milliardbygg for Cognite og Aize

 4. Betalt innhold

  Røkkes og Lerviks magiske møte med legenden fra Silicon Valley

 5. Røkke jakter talenter til tek-satsingen Aize: – Vi er villig til å stille med kapitalen som trengs