5G-utbyggingen

Åpnet 5G-nettet i Oslo: – Det er jo et produkt som ikke akkurat synes

Telia, Telenor og Ice jobber intenst med utrullingen av neste generasjons mobilnett – 5G. Foreløpig er det svært få som har tatt «supernettet» i bruk, men det bildet kan endre seg raskt de neste månedene.

Jon Christian Hillestad (t.v.), direktør for bedriftsmarkedet i Telia Norge holder snoren sammen med Andreas Martin Aanerud (t.h.) i Qvisten Animation, mens statssekretær Paul Chaffey formelt åpner mobilselskapets 5G-nett i Oslo
 • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

– Nå skulle jo jeg egentlig erklære nettet for offisielt åpnet, men jeg skjønner jo at dette allerede er skrudd på, sier statssekretær Paul Chaffey i Kommunal- og moderniseringsdepartementet, spøkefullt mens han klipper over den lilla snoren.

Mandag troppet han opp foran Stortinget for å markere at Telias 5G-nett er åpent i Oslo. Selskapet åpnet i mai 5G-nettet offisielt på Lillestrøm og det utvides stadig. Bergen er neste by ut og der åpnes nettet senere i høst.

Telia lover at halvparten av den norske befolkningen skal ha 5G der de bor i løpet av neste år, og i 2023 skal det være nasjonal dekning. Telenor har også åpnet sitt norske 5G-nett og har lovet å slå hardt fra seg.

– Vi var tidlig ute med våre planer og vi leder an. Det er jo hyggelig å markere at 5G-nettet nå er åpent i Oslo, for det er jo et produkt som ikke akkurat synes, sier Jon Christian Hillestad, leder for Telia Bedrift, om mobilsignalene som nå strømmer over hovedstaden.

Per dags dato er imidlertid bruken liten. For det er rundt 40.000 mobiltelefoner i Telia-nettet som kan bruke 5G-nettet, men bare rundt 1.000 mobiler som faktisk bruker det daglig, ifølge selskapet selv.

Les også

Telia tar nye grep: Fjerner Get-navnet etter 14 år

Bruker 5G til film

Statssekretæren er ikke én av 5G-brukerne ennå, for han humrer «nei» på spørsmålet om han har fått seg 5G-telefon. Men det legger ikke en demper på begeistringen for at Telia, Telenor, Ice og andre i bransjen investerer enorme milliardbeløp i norsk infrastruktur hvert år.

– I fjor investerte bransjen 12 milliarder kroner i norske telenett og det aller viktigste vi kan gjøre er å legge til rette for at det fortsatt investeres mye fremover, sier Chaffey.

5G-nettet leverte 1.295 megabit nedlastningshastighet per sekund og 82,1 megabit opplastingshastighet under Telias formelle åpning mandag

– Hva kan 5G-nettene brukes til?

– Det er et godt spørsmål. Vi vet jo at T-banen i Oslo skal bruke 5G og mobilnettet til å styre signalene og det er mange spennende bruksområder innenfor ting som vann og avløp, energistyring og utviklingen av smartere byer, sier Chaffey og fortsetter:

– Vi vet at det kommer til å skje spennende ting, men ikke akkurat hva. Og det er jo litt av det som gjør det spennende, for her er det muligheter og innovative folk vil finne på smarte ting.

En av dem som faktisk har tatt 5G-nettet i bruk er animasjonsstudioet Qvisten, som står bak kjente filmer som Knutsen og Ludvigsen 2, Kaptein Sabeltann, Dyrene i Hakkebakkeskogen, Flåklypa-trilogien og Knerten-filmene.

– Vi har brukt 5G i nesten fire måneder på Lillestrøm og har fått hastigheter på 1.200 til 1.400 megabit per sekund på nedlastinger og rundt 80 megabit per sekund på opplastinger. Vi ser latency (responstid, journ.anm.) på 15 til 25 millisekunder når vi fjernstyrer maskiner, som blir det samme å gjøre operasjonen direkte på stedet, forklarer Andreas Martin Aanerud i Qvisten.

Når filmselskapet nå er i gang med produksjonen av filmen om Kardemommeby skal det bygges et studio i Dyreparken i Kristiansand.

– Det ene alternativet var jo å grave opp hele Dyreparken for å legge fiberlinjer inn, så vi valgte 5G som alternativ, forteller han.

De bruker nettet slik at man i Dyreparken kan laste ned materialet fra studio i Oslo før opptak raskt, og deretter laste opptakene opp igjen tilbake til Oslo gjennom kvelden.

Les også

Nå kommer konkurrentene etter: NextGenTel vil selge trådløst bredbånd

«Alle» venter på Apple

5G-bruken har vært relativt lav siden 5G-nettene ble skrudd på i Norge i år. Det pågår fortsatt mye testing, men over de kommende månedene forventer både Telia og bransjen at bruken vil begynne å ta seg opp.

Det skjer både gjennom at stadig flere basestasjoner oppgraderes til 5G, og at stadig flere mobiler og rutere vil støtte det.

Så langt har selskapet oppgradert 233 basestasjoner i Oslo, hvorav de fleste har fått 5G og resten har blitt oppgradert med den nyeste 4G-teknologien.

– Hele Oslo vil få 5G, sier Jon Christian Hillestad i Telia.

– På topp-ti-listen vår over de mest populære telefonene støtter nå halvparten 5G, fortsetter han og legger til at de nå også har rutere til Trådløst bredbånd (Fixed wireless på bransjespråket) som støtter teknologien.

Nå gjenstår én svært sentral aktør i bransjen:

Seansen på Eidsvolls plass i Oslo fant nemlig sted dagen før Apple sparker i gang sitt lanseringsshow. Det spekuleres i om teknologigiganten vil presentere en ny iPhone med 5G tirsdag kveld norsk tid (les mer på E24s søsternettsted Tek.no).

Mobilselskapene er helt avhengige av at de store produsentene, som Apple og Samsung, ruller ut modeller med støtte for de riktige frekvensene og teknologiene.

Det dikterer ofte hvor fort mobilkundene tar i bruk nyvinningene i nettene.

Da iPhone i sin tid lanserte 4G kun på 1.800-frekvensen, valgte Telenor å kaste seg rundt for å rulle ut 4G på «iPhone-frekvensen». Etter hvert støttet imidlertid Apple også de andre frekvensene som brukes i det norske mobilnettet, og bruken skjøt i været.

Les også

Telenors massive teknologiskift skyter fart: Inntektene vokser raskere enn «kobber-fallet»

Slik ser Telias 5G-dekning (markert i rosa) i Oslo-området ut per i dag. Både de og konkurrentene lover en stor utrulling i månedene og årene fremover

Flere fatter interesse

Telia er langt ifra alene i 5G-kappløpet. Telenor har også lansert sitt nett og er i full gang med byggingen. Ice annonserte nylig at de også kommer med 5G, i første omgang i Tromsø.

– Har dere gjort mye endringer i utrullingsplanene underveis?

– Vi har lagt et løp som vi stort sett følger. I den grad vi endrer noe handler det gjerne om spesifikke bedriftsbehov, sier Hillestad.

– Hva får kundene ut av dette annet enn mer fart, ligger de nye løsningene fortsatt litt ut i tid?

– For den jevne bruker handler dette foreløpig mest om mer fart og lav latency (raskere responstid i nettet, journ.anm.), og hva kunder og app-utviklere kan bruke det til. I tillegg drar jo løsninger for trådløst bredbånd nytte av dette, sier Hillestad og fortsetter:

– I bedriftsmarkedet er vi nå i konkrete diskusjoner med ulike kunder, inkludert sykehus som ønsker å bruke 5G til kommunikasjon internt. Det er ikke lenge siden man diskuterte 5G som noe abstrakt som skal komme, men nå er det her.

Selv om mesteparten av 5G- og fiberutbyggingen skjer kommersielt i Norge, bidrar også staten med penger for å gi bredbånd til de områdene som mangler.

I statsbudsjettet for 2021 er det foreslått å bruke 264 millioner på bredbåndsstøtte i distriktene, men pengene er teknologinøytrale slik at bredbånd over både fiber og mobilnett kan få støtte, forklarer statssekretæren.

– Støtteordningen er teknologinøytral og vi tror både 5G- og fiberutbygging sammen vil gi oss den neste dekningen, sier Chaffey.

Les også

Mobilselskapet Talkmore satser på strøm: – Kan bli en betydelig inntektskilde

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. 5G-utbyggingen
 2. Telia
 3. 5G
 4. Mobilnett
 5. Telekom
 6. Mobil
 7. Bredbånd

Flere artikler

 1. Mobilbransjen kniver om trådløst bredbånd: Nå kommer Telia med 5G

 2. 71.000 har kjøpt trådløst bredbånd fra Telenor: Nå kommer telegiganten med 5G

 3. Telia åpner nytt segment i Norge: Vil selge lukkede, private mobilnett

 4. Telia lanserer oppdaterte 5G-planer for 2021

 5. Medie- og industribedrifter vil bygge 5G-nett selv