En helt ny generasjon SMS skal rydde opp i app-rotet
Hvis du er lei av å ha et utall forskjellige apper med forskjellige meldingstjenester, har mobilbransjen nå gode nyheter. For nå kommer det nemlig en saftig oppgradering av den gode gamle SMS-tjenesten, og den skal fungere for alle.
Etter at Telenor lanserte SMS for første gang i sitt mobilnett i 1995, er det egentlig bare introduksjonen av MMS på 2000-tallet som har virkelig har fornyet meldingstjenestene for mobilbrukerne.
De siste årene har et utall nye apper gitt smarttelefonbrukere mulighet til å kommunisere på nye måter, men her er man avhengig av at mottageren har samme telefon eller samme app. I tillegg må man ofte kjenne til mottagerens brukernavn for å sende meldinger.
Det endrer seg i år. For nå lanserer Telenor som første mobilselskap i Norden det de kaller SMS+ i samarbeid med Google. De fleste store mobiloperatørene og -produsentene verden rundt jobber også med dette, og vil trolig lansere tjenesten i løpet av året eller neste år.
Selv om Google er med på laget, er SMS+ basert på en felles standard som ble satt i fjor av den internasjonale GSMA-organisasjonen.
– SMS+ baserer seg på Rich Communications Services (RCS) og vil snu om på nordmenns forhold til tekstmeldinger. SMS+ forener det tradisjonelle SMS-formatet med deling av innhold som høykvalitets video, bilder, filer og lydmeldinger. For oss som mobiloperatør er RCS en ny mulighet til å levere spennende løsninger av høy kvalitet, sier teknologidirektør Magnus Zetterberg i Telenor.
Selv om funksjonene i SMS+ er like det man finner i for eksempel Apple iMessage, WhatsApp, Facebook Messenger og andre tjenester, så er SMS+ en global standard som skal fungere på tvers av mobilselskaper og mobilprodusenter. Akkurat som SMS gjør i dag.
Tror Apple kommer etter
Fra i dag kan Android-brukere laste ned Android Messages-appen for å ta i bruk tjenesten hos Telenor, og utover året vil Google og produsentene legge funksjonen inn som standard i meldingsprogrammet. Dermed regner Telenor med at 200.000 norske kunder vil ha dette innebygget innen nyttår, mens 600.000 kan ta det i bruk ved å laste ned appen.
– Vi har fått positive signaler om at Apple også vil støtte SMS+, og håper de også kommer i løpet av året, men vi vet ikke sikkert, sier Siv Bayegan, business manager i mobildivisjonen til Telenor.
På samme måte som Apples iMessage-tjeneste merker telefonen din om mottageren har SMS+ eller ikke. Hvis mottageren ikke har det, vil telefonen din sende en vanlig SMS.
SMS er jo ikke lenger noe mobiloperatører i Norge tar betalt for, ettersom det er datakvoten som er det som skiller abonnementene. Så forretningsmessig er det den økte databruken som kan gi Telenor økte inntekter med denne nye tjenesten.
– For oss handler dette om å gi kundene bedre opplevelser med oss og øke databruken, sier Bjørn Ivar Moen, mobildirektør i Telenor Norge, til E24.
Hvis telefonen din har WiFi vil meldingene sendes over det fremfor mobilnettet, og da vil du ikke trekke på kvoten din. Alle meldingene er kryptert, opplyser Telenor.
Kan revolusjonere frisør-sms'en
Utbredelsen av såkalte B2C-meldinger, sms'er fra bedrifter til forbrukere har eksplodert de siste årene, og nå benyttes tjenesten av alt fra tannlegekontorer til flyselskaper og bilverksted for å kommunisere ut til kundene sine.
Med SMS+ får bedrifter nå mulighet til å sende en helt ny type og langt mer avanserte meldinger. Telenor viste frem flere eksempler på hvordan SMS+ kan løfte opplevelsen. De ser for seg at flyselskapet sender deg en melding om check-in der du for eksempel kan bytte sete direkte i sms-dialogen og få et ferdig boardingkort med strekkode, eller at du kan klikke på en knapp for å kjøpe mer data når du får beskjed om at datakvoten din er brukt opp.
Disse funksjonene vil bli tilgjengelige senere i år, for de krever både at Telenor åpner for det i sine systemer og at leverandørene støtter det.
Tale+ kommer også
I tillegg til oppgraderingen av SMS vil Telenor også lansere en ny tjeneste kalt Tale + i løpet av året.
På samme måte som SMS+ vil dette standardisere avanserte samtaletjenester. Her vil man kunne dele kart, starte videosamtaler og sende biler og beskjeder som kommer opp hos mottageren når man ringer.
Dermed kan man for eksempel få en skriftlig beskjed på skjermen fra den som ringer at de ringer om noe viktig, eller at de bare har et kjapt spørsmål.