Rekordimport av smarttelefoner før jul

Aldri før har det ligget flere smarttelefoner under norske juletrær.

SMARTJUL: I mange norske hjem kan man vente seg harde elektronikkpakker under juletreet.
  • Sophie Lorch-Falch
Publisert:

I løpet av desember vil nordmenn bruke 50 milliarder kroner på julehandel, eller i gjennomsnitt 10.000. kroner per nordmann, viser prognosene til Virke.

Vi bruker stadig mer penger på julegaver, noe Lefdal merker på smarttelefonsalget.

- Vi har hatt en jevn økning i hele år, og spesielt før jul går salget bra. Man merker at det blir stadig vanligere å gi bort dyre julegaver. Selgerne våre forteller meg at store deler av kundemassen har smarttelefon øverst på ønskelisten, sier salgssjef Telecom i Lefdal, Torfinn Halvorsrud, til E24.

De har hatt en salgsøkning av smarttelefoner med 9 prosent sammenlignet med i fjor.

Importtallene for telekommunikasjonsapparater for november viser også at smarttelefoner blir en svært populær julegave i år.

Les også: Mobilrevolusjon i Bygde-Norge

15 prosent økning

I november gikk importen av telefoner, mobiler og andre teleapparater opp med 295 millioner kroner og endte på 2,3 milliarder kroner. Det er en økning på nær 15 prosent sammenlignet med november 2011.

Antall importerte mobiltelefoner holder seg stabilt, men overvekt av smarttelefoner drar importverdien kraftig opp.

Mobilimporten utgjorde 871 millioner kroner i november, som er rekordhøyt med 216 millioner mer enn i fjor. Dette til tross for at november 2011 var en rekordmåned. Det levner liten tvil om at smarttelefoner er en populær julegave.

Les også: Telenor er større enn alle konkurrentene - til sammen

Lefdal: Samsung Galaxy S III vinner julesalget

- For øyeblikket selger vi mest av Samsung Galaxy S III. Vi selger noen vanlige mobiler fortsatt, men ser nå at også eldre kunder går over til smarttelefoner, noe som ikke var like reelt i fjor, forteller Halvorsrud.

De siste par årene han smarttelefonene blitt mer pris- og brukervennlig, med enklere operativsystem slik at de eldre ikke klør seg i hodet.

- Smarttelefoner traff ikke alle målgrupper like godt tidligere. Blant andre skjønte ikke eldre seg på teknologien, forklarer han.

Samsung S III ble kåret til årets telefon 2012 og vant gulltasten. Salgssjefen har stor tro på at Samsung Galaxy III mini kaprer førsteplassen neste uke.

- Etterfølgeren Samsung S III mini er mer tilpasset det vanlige mobiltelefonmarkedet, og vil nok passere S III i salgsvolum neste uke og fremover, mener han.

Les også: Samsung med galaktisk resultat

Netcom: iPhone 5 vinner

Lefdal har kjørt massive kampanjer på Samsung-telefonene sine, mens Netcom har hatt tilsvarende aggressive kampanjer på iPhone 4 og 5.

Derfor er det neppe overraskende at Apple iPhone 5 toppet volumsalget i november.

- iPhone 5 blir årets juleslager. Salgsoversikten vår for november viser at telefonen er den suverent mest solgte hos oss. Slik blir det nok i desember også, sier Kristian Renaas, salgsdirektør i NetCom.

Bak iPhone 5 lå riktignok Samsung Galaxy S III. Renaas har også tro på en annen mobiltelefon i desember.

- Samsung Galaxy Note II er en veldig stor mobil, eller et veldig lite nettbrett. Det liker tydeligvis mange nordmenn. Note II gikk rett inn på sjuende plass på topp ti-listen vår i oktober, og knep sjetteplassen i november. Jeg tror den gamle kjempen kan overraske i desember, sier Renaas.

Les også: Vill vekst i mobil datatrafikk

Telenor: iPhone 4S topper

Salgsvolumet i desember hos Telenor viser derimot at Apple iPhone 4S topper, mens iPhone 5 ligger på fjerdeplassen.

Hakk i hæl er Samsung Galaxy S II på andreplass, og S III på tredjeplass.

- Det er fortsatt senhøstens suksesser som topper med iPhone 5 og Samsung Galaxy SIII i spissen. Samsung Galaxy Y selges også mye, forteller informasjonssjef i Telenor, Anders Krokan, til E24.

Som eneste operatør i Norge har Telenor lansert 4G på mobilen. Dette merkes i sluttspurten før jul.

- Nå ser vi økende salg og interesse rundt 4G-telefonene Sony Xperia V og Nokia Lumia 920. Smarttelefonbruken går rett og slett inn i en ny æra, forteller han.

Les også:Snart flere mobilabonnement enn mennesker

Over halvparten har smarttelefon

Totalprisen på en smarttelefon med abonnement ligger mellom 6-7000 kroner. Ifølge distributørene velger de fleste abonnement for å subsidiere telefonen til en rimeligere penge.

Andelen nordmenn med smarttelefon økte kraftig i løpet av 2011 og 2012. TNS Gallups siste tall fra førstekvartal 2012 viser at 61 prosent av befolkningen fra 15 år og oppover eier en smarttelefon.

- Smarttelefoner finnes nå i alle segmenter fra billig til dyrt. Målgruppen blir derfor større, forteller Halvorsrud i Lefdal.

Les også:

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. iPhone 4S solgtemest i 2012

  2. Telenor lager telefoner for å få Asia på nett

  3. Med disse mobilene blir forbindelsen brutt oftest

  4. Samsung vant en rundei patentkrigen mot Apple

  5. Nye iPhone-modellerfår bedre «norsk» 4G