Tyskland planlegger gigantbøter til sosiale medier

Dersom sosiale medier ikke raskt fjerner hatefulle ytringer, kan de risikere bøter på opp til 460 millioner kroner i Tyskland.

VIL STRAMME INN: Sosiale medier som sprer hatefulle, falske eller andre former for kriminelle ytringer risikerer store bøter i Tyskland. Finansminister Heiko Maas foreslår tirsdag en ny lovendring, som kan føre til at plattformene må punge ut opp til 460 millioner kroner, dersom slike ytringer ikke fjernes innen 24 timer.

Markus Schreiber AP
 • Geir Molnes
Publisert:

Tysklands justisminister fremmet tirsdag et forslag om å gi bøter på opp til 50 millioner euro til sosiale medier som ikke raskt fjerner falske, hatefulle eller truende ytringer fra sine plattformer.

– Lovforslaget setter bindende standarder for måten sosiale medier håndterer klager og forplikter dem til å fjerne ulovlig innhold, sa justisminister Heiko Maas, om den planlagte lovendringen, ifølge Euractiv.

Les også

Google beskyldes for å spre falske nyheter

Dersom mediene ikke følger regelverket kan vedkommende som er ansvarlig for mediet i Tyskland risikere bøter på opp til 5 millioner euro, mens organisasjonen risikerer bøter på opp til 50 millioner euro, tilsvarende henholdsvis rundt 46 og 460 millioner kroner etter dagens kurs.

Strenge regler

I 2015 la landet press på plattformer som Facebook, Twitter og Googles Youtube om å signere retningslinjer for hvordan slike tilfeller skal håndteres, med en lovnad om å fjerne slike ytringer innen 24 timer.

Det nye lovforslaget vil formalisere avtalen, med et rettslig krav om å fjerne slikt innhold. I tillegg skal antall klager mot plattformene jevnlig rapporteres, og det skal gjøres lettere for enkeltpersoner å klage.

Tyskland har noen av verdens strengeste regler for hatefulle ytringer, som blant annet dekker ærekrenkelser, sladder og oppfordringer til å begå kriminelle handlinger. Nå ønsker myndighetene altså å oppdatere regelverket i møte med en digital tidsalder.

Les også

Søkkrike på Snapchat – i dag blir de enda rikere

Les også

Google beskylder Uber for å stjele bilteknologi

Les også

Tyskland truer Facebook med bøter for falske nyheter

Les også

Slik vil Facebook luke ut falske nyheter

Her kan du lese mer om

 1. Tyskland
 2. Facebook
 3. Google
 4. Twitter
 5. Sosiale medier
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Bergans stanser annonser på Facebook og Instagram

 2. Eksperter om Trumps presidentordre: Ny lov vil gi flom av søksmål mot sosiale medier

 3. Oljefondet ønsket Facebook-rapport om falske nyheter

 4. Annonsørinnhold

 5. Facebook truer med å nekte australiere å dele nyheter

 6. Det hvite hus varsler presidentordre om sosiale medier etter Twitters faktasjekk