Analytikere: Bitcoin kan løfte Japans økonomi

Asia har virkelig hoppet på kryptotoget, og står for store deler av omsetningen. Nå mener analytikere den voldsomme økningen kan bidra til å løfte verdiskapningen i Japans skrantende økonomi.

STOR ANDEL: Mye av de urealiserte bitcoinverdiene ligger i Japan.
Publisert: Publisert:

Japan var lenge verdens nest største økonomi - men har sakket akterut.

De japanske Nomura-analytikerne Yoshiyuki Suimon og Kazuki Miyamoto tror nå imidlertid at landets økonomi får et hopp når fjerde kvartal 2017 skal oppsummeres, grunnet bitcoins voldsomme økning.

Analytikerne mener den urealiserte bitcoin-gevinsten fra japanske investorer har økt fra 23,2 milliarder yen (1,66 milliarder norske kroner) til 96 milliarder yen (6,92 milliarder kroner), ifølge en rapport CNBC har fått tilgang til.

– Største delen av bitcoin-økningen kom i fjerde kvartal, noe som kan resultere i en økt rikdomseffekt i første kvartal, og i det tilfellet estimerer vi et potensielt boost til faktisk BNP vekst på 0,3 prosentpoeng, skriver analytikerne.

Ifølge en oversikt fra CryptoCompare sto handel i japanske yen for omkring halvparten av den totale omsetningen i bitcoin i fjor.

Veksten i bitcoin var over 1.900 prosent i 2017, og nådde på sitt høyeste 20.000 dollar en uke før jul, i skrivende stund handles en bitcoin for omkring 15.000 dollar.

Les også

Ripple steg over 36.000 prosent i 2017: Krypto-gründer verdt over 300 milliarder

Store verdiøkning

Analytikerne mener at innbyggerne i «soloppgangens rike» sitter på 3,7 millioner bitcoin til en snittpris på 7.716 dollar, og at landets innbyggere dermed sitter på verdier i bitcoin verdt rundt 3.200 milliarder yen, tilsvarende 231 milliarder kroner.

Det er denne voldsomme økningen i verdier som gjør at analytikerne ser for seg en vekst i Japans BNP på 0,3 poeng, når statistikken legges frem i starten av februar.

Det er ingen nyhet at interessen for kryptovaluta er stor i Asia. Ethereum-gründer Vitalik Buterin sa i desember at Asia generelt har sett stor interesse for kryptovaluta.

– Det er en kul, ny ting som unge folk er opptatt av, sa Buterin.

Stor Asia-interesse

Ifølge Wall Street Journal er det ikke bare i Japan hvor kryptovaluta har tatt helt av, også Sør-Korea og Vietnam opplever sterk vekst. De tre sto alene for omkring 80 prosent av all handel i kryptovaluta i slutten av november.

I samme sak ble det også gjort et nummer ut av at det er den vanlige mannen i gata og ikke investeringsselskapene som står for den voldsomme veksten bitcoin har opplevd.

– Det virker som om alt sammen blir drevet av «the average Joe», som ikke er i nærheten av like finansielt kompetent som en profesjonell fondsforvalter, sa Chris Weston, strategi i IG-gruppen til avisen den gang.

Les også

Ripple økte mest av kryptovalutaene

Les også

Ti ting som ikke fantes for ti år siden

Les også

Russisk datafirma satser stort på bitcoin i Hedmark

Publisert:

Her kan du lese mer om