- Russland og Kina i ferd med å undertegne «nettspion»-avtale

Vladimir Putin skal reise til Kina i november, og ifølge russiske medier skal han da undertegne en informasjonssikkerhetsavtale.

NY AVTALE? Anonyme kilder sier til russiske medier at det kommer en informasjonssikkerhetsavtale mellom Russland og Kina i november. Her er russlands president Vladimir Putin og Kinas president Xi Jinping under en konferanse i mai i år.
Publisert: Publisert:

Avtalen skal være under arbeid, og altså være klar under den russiske presidentens besøk i Kina i november, sier anonyme kilder som kjenner saken, ifølge russiske medier.

Statseide RT.com er blant de som har omtalt saken.

Offentlig i Kina

Utkastet til avtalen, som er på to sider, skal si at de to landene er mot bruk av informasjonsteknologi for å få informasjon om uavhengige staters internasjonale planer, eller for å undergrave nasjonal suverenitet, samt politisk, økonomisk og sosial stabilitet og offentlig orden.

Russlands president Vladimir Putin og Kinas president Xi Jinping skal, ifølge kildene, legge frem avtalen sammen under Putins reise til Kina.

Norske sikkerhetsmyndighet (NSM) ville ikke kommentere saken overfor E24.

Les også

Kinesisk oljegigant snuser på norsk sokkel

– Verst på området

Barack Obamas rådgiver Richard Alan Clark sa i sommer i et intervju med E24 at kinesiske myndigheter driver kriminell virksomhet, og at land må danne en felles front mot kinesiske hackerangrep.

– De er utvilsomt de verste på dette området, og det som er spesielt er at disse operasjonene utføres av myndighetene, i motsetning til en rekke andre land der det er kriminelle organisasjoner som står bak, sa mannen som er rådgiver for USA-president Barack Obama innen nettsikkerhet og cyberkriminalitet-spørsmål.

Hacking

Amerikanske myndigheter har gjentatte ganger hevdet at de eller amerikanske selskaper har blitt hacket av kinesiske myndigheter. Noe Kina har benektet.

Det amerikanske sikkerhetsselskapet Mandiant hevder at en statlig, kinesisk militær hackergruppe blant annet sto bak et omfattende dataangrep mot Norge i 2011.

Men det skal ikke bare være kinesiske myndigheter som driver med hacking. Snowden avdekket at USA, gjennom NSA, skal ha skaffet seg tilgang til serverne hos den kinesiske telegiganten Huawei.

Les også

Apples iCloud utsatt for hackerangrep i Kina

Norske selskaper

Skadeomfanget er ifølge Clark stort, men det er subtilt og vanskelig å bevise.

– En norsk politiker har ingen anelse om hvor mye kinesisk hacking koster Norge. Samtidig er det mange norske selskaper som utsettes for hacking fra Kina uten selv å være klar over det.

For kort tid siden uttalte en kinesisk topp-politiker at en lignende avtale mellom Kina og USA ikke så ut til å skje.

– På grunn av feil i amerikansk praksis er det vanskelig å opprettholde et samarbeid mellom Kina og USA innenfor informasjonssikkerhet, sa Yang Jiech ifølge Reuters.

I mai ble fem kinesiske militære tiltalt for hacking i USA.

Les også:

Kinas vekst den laveste på fem årRussland stenger ytterligere 200 McDonald's-restauranterBBCs nettside stengt i Kina etter protestene i HongkongTrygler etter kinesiske investorerPorosjenko sier han skal møte Putin til ukaKinesisk selskap inne på merkevareliste for første gang

Publisert: