Link Mobility lanserer Vipps-konkurrent: Lar deg gå utenom banken for å betale regninger

Takket være et nytt EU-direktiv vil norske Link Mobility og Bankbridge la deg betale regninger på mobilen rett fra din egen bankkonto, uten av du må blande banken din inn i transaksjonen.

UTFORDRER VIPPS: Konsernsjef Arild Hustad i Link Mobility
Publisert:

Ved nyttår trådte et EU-direktiv med det noe kryptiske navnet PSD2 i kraft.

Enkelt forklart innfører direktivet regler som gjør at banken din ikke lenger alene får styre bankkontoen din. Dermed kan du tillate at andre aktører gjennomfører betalinger, overføringer eller henter ut kontoinformasjon på dine vegne hos banken din – hvis du samtykker.

I banknæringen har flere pekt på at dette åpner døren på vidt gap for at aktører som Facebook og andre giganter kan komme inn og tilby banktjenester uten å måtte starte bank selv.

Foreløpig har det derimot ikke kommet så mange nyheter fra aktører som vil bruke PSD2 – frem til i dag. Det norske teknologiselskapet Link Mobility har nemlig inngått et samarbeid med norske Bankbridge som vil la deg betale fakturaer på mobilen, rett fra din egen konto.

– Vi ser på dette som en gyllen mulighet til å være først ute, sier konsernsjef Arild Hustad i Link Mobility, til E24.

Selskapet sendte tirsdag ut en børsmelding der det kommer frem at Link Mobility skal integrere løsningen sin i sin eksisterende mobilfakturaløsning som de tilbyr forskjellige bedrifter, mens Bankbridge tar seg av selve betalingsdelen opp mot PSD2-systemet.

Link Mobility er kanskje mest kjent for å levere SMS-tjenester, som for eksempel gjør at du kan få en påminnelse fra legen din om din neste legetime, eller få en melding fra flyselskapet hvis avgangen din er forsinket.

Les også

Link Mobility nærmer seg milliardmålet: – For en sunnmøring er dette en fantastisk følelse

Kutter ut mellomleddet

Før PSD2-direktivet trådte i kraft var selskaper som Link Mobility og andre helt avhengig av å enten samarbeide med kortselskaper eller banker for å få gjennomført pengeoverføringer og betalinger.

Det setter PSD2-direktivet en effektiv stopper for, fordi bankene altså må åpne systemene sine for andre aktører.

– Dermed sparer man også mellomleddene og de kostnadene det medfører, sier Arild Hustad.

– Denne avtalen markerer starten på konto-til-konto betalinger levert uavhengig av betalingssystemene og derfor ekskluderer det også overføringsgebyrer, sier Bankbridge-sjef Christoffer Andvig i en uttalelse.

Løsningen til Link Mobility og Bankbridge vil også utfordre norske Vipps, som i dag er eid av DNB og en rekke andre norske banker i fellesskap. Etter å ha sikret seg posisjonen som Norges desidert største aktør for betalinger mellom personer, satser Vipps nå for fullt på nye tjenester, inkludert faktura.

Vipps håper at de også skal bli den ledende aktøren i Norge innen fakturabetaling på mobil. Den pallplassen får de nå kamp om, ettersom Link Mobility allerede har en rekke kunder som bruker selskapets systemer for å kommunisere med privatkunder på forskjellige måter, og som også kan starte med å sende fakturaer med det nye systemet.

– Vi tilbyr i dag en rekke forskjellige betalingsløsninger, inkludert mobile invoice (fakturering over mobilregningen, journ.anm.), og samarbeidet med Bankbridge blir en ny løsning, sier produktsjef for betalingsløsninger i Link Mobility, Per Magne Teigen.

Han har jobbet flere år med betalingsløsninger i selskapet, og sier at de er opptatt av å være i forkant og tilby sine bedriftskunder hele spekteret av tilgjengelige løsninger.

– Vi ser på Bankbridge som en innovativ aktør som er tidlig ute med å tilrettelegge for betalingsløsninger for banker innenfor rammeverket med PSD2, sier Teigen.

Når kunden får en faktura på sms eller via en annen kanal som Link Mobility bruker, vil de deretter får muligheten til å betale rett fra bankkontoen sin. Etter at brukeren er verifisert som eier av bankkontoen vil Bankbridge med det nye PSD2-reglene kunne hente pengene hos kundenes bankkonto direkte.

Les også

Banker lanserer Facebook- og Fitbit-betaling i Norge

Et viktig verktøy i krigen om Europa

Ifølge Arild Hustad blir den nye fakturaløsningen med PSD2 vel så viktig utenlands som på hjemmebane i Norge.

Link Mobility har nemlig vokst kraftig over hele Europa de siste par årene, og de er nå på plass i alle de store europeiske markedene takket være en serie oppkjøp.

Hustad trekker særlig frem Tyskland og Spania som viktige markeder der den nye fakturaløsningen vil bli viktig for å sikre videre vekst.

– Vi skal rulle dette ut i alle markedene våre i Europa i år og neste år, sier Hustad.

Både Link Mobility, Vipps og andre aktører peker på at mobil fakturering har flere fordeler sammenlignet med tradisjonell elektronisk eller papirbasert fakturering. For det første får kundene betalt rett fra mobilen, hvor enn de måtte være, men regningene betales også fortere, med færre utsendte purringer.

Les også

Porsche tester blokkjede-teknologi i bilene sine

Les også

Spotify søker om børsnotering i New York

Les også

Vil være ute av Asia i løpet av året

Publisert: