Gründere inngår avtale med Gjensidige: Skal lære barn om penger med digital sparegris

Digipig signerte mandag en avtale med Gjensidige Bank, og håper den digitale sparegrisen snart vil stå på barnerom i hele landet.

SPAREGRIS: Digipig har en interaktiv skjerm på snuten, og barnet må selv sveipe penger inn i den.
 • Sigrid Moe
Publisert: Publisert:

Våren 2017 skulle Digipig-gründer Jens Braathen kjøpe et brukt leketelt til datteren sin. Da han skulle betale syvåringen som eide teltet, slet de med å finne en måte utenom foreldrenes konto.

– Det er utfordrende for barn å lære om penger nå som man ikke ser dem lenger. Så vi har laget en løsning som skal være et godt utgangspunkt for å lære om penger, sier Braathen, som er siviløkonom, og har flere gründerprosjekter bak seg.

Les også: (+) Den norske bankboomen: Så enkelt er det å starte bank

Bank på laget

Gründeren fikk med seg noen barndomsvenner, og fikk plass i finansteknologi-inkubatoren The Factory. Nå er de ett av oppstartsselskapene ved StartupLab i Oslo.

Mandag signerte oppstartsselskapet en avtale med Gjensidige Bank, og dermed vil den digitale sparegrisen bli lansert til bankens kunder i løpet av vinteren.

– Vi har vært i samtaler med flere banker, og har kommet frem til at Gjensidige Bank er en god partner for oss, sier gründeren.

Banken bidrar med kontoløsningen som kommer med sparegrisen.

Klirrer

Sparegrisen kan snakke, den merker når du beveger på den, og den har en interaktiv skjerm på snuten. Venner og familie kan overføre penger til sparegrisen, og like etter overføringen våkner grisen til liv, og barnet må sveipe pengene inn på grisen. Om du rister på grisen, vil den også klirre.

– Vi hadde lyst på et produkt som ikke bare blir brukt på julaften og bursdager. Vi vil at barnet skal synes det er gøy å lære om sparing, sier Braathen, og legger til at grisen nok vil få mer funksjonalitet etter hvert også.

I sommer doblet selskapet antall ansatte fra to til fire. De største eierne i oppstartsselskapet er Bluebox, Fintech Angels 2, Bertel O. Steen-familiens SES og AS Bemacs, i tillegg til Braathen og hans kollega Kristian Hestmann.

– Vi er veldig fornøyde med å kunne tilby et produkt som lærer barn om verdien av penger i en stadig mer elektronisk verden, sier Krister Aanesen, administrerende direktør i Gjensidige Bank. Han synes Digipig knytter den fysiske sparegrisen og digitale penger sammen på en leken og intuitiv måte.

SPAREGRIS-AVTALE: Gjensidige-direktør Krister Aanensen og Digipig-gründer Jens Braathen signerte sparegris-avtale mandag.

Penger og barn

Det er flere banker og oppstartsselskaper som har lansert spareløsninger tilpasset den digitale pengehverdagen de siste årene.

Sparebank1 lanserte i april Spink, en mobilbank for barn mellom 6 og 15 år. Det er en app som gir barn og unge oversikt over hvor mye penger som er på bankkortet deres, og hva penger har gått til. Barnet kan også ha en egen sparekonto i appen.

Les også

Gunnvor (70) var trofast kunde hos Sparebank 1 i tolv år – sparte 22.000 kroner på å bytte bank

– Foreldre har innsyns- og disposisjonsrett og kan følge med på sparingen i sin egen mobil- og nettbank. Siden barnet disponerer kontoen, anbefaler vi at den ikke benyttes til pengegaver som foreldre eller giver ikke ønsker at barnet selv skal kunne disponere, forklarer Una Mathisen, fagsjef for sparing i SpareBank 1.

Ifølge banken har appen blitt tatt i bruk av nesten 25.000 barn siden lanseringen i april i år.

Nye målgrupper

Blant bankene som har inngått avtaler med oppstartsselskaper, er Storebrand. Den svenske appen Dreams ble lansert i januar i Norge og ifølge banken er det registrert 70.000 norske nedlastinger av appen, og 54.000 brukere.

– Dreams er ett av de mest spennende fintech-selskapene i Norden. De har klart å treffe nye målgrupper, særlig unge kvinner, ved å gjøre sparing enkelt og gøy, sier konserndirektør digital forretningsutvikling Jostein Christian Dalland i en e-post til E24.

Ifølge deres tall er 60 prosent av de norske brukerne kvinner, og gjennomsnittsalderen er 28 år.

Les også

ESB etterlyser EU-utfordrere til Paypal og Apple Pay

Les også

Eksperter enige om bankenes fremtid: Tror bankene vil tilby helt nye tjenester

Les også

Snart kan du få gjeldsbevis på to minutter

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Bank
 2. Privatøkonomi
 3. Gründere
 4. Gjensidige
 5. Sparebank 1 Gruppen
 6. Storebrand

Flere artikler

 1. – Vi forsøker å ta lærdom av historien

 2. Ruster seg for fintech-krig: – Dette er vårt viktigste prosjekt

 3. Spareappen Spiff stenger ned og risikerer konkurs

 4. DNB rigger seg for spare- og pensjonskamp: – Vi ønsker å være en av de få som står igjen

 5. Betalt innhold

  Historien om Sbanken: «Ingen marmor, ingen banksjefer, ingen skranker eller filialer»