Landskamp: TeliaSonera neste skalp

Allerede til sommeren kan Telenor ha overtatt telecomtronen i Norden, tror dansk analytiker.

Publisert:

- Hadde ikke Telia slått seg sammen med Sonera, hadde Telenor vært mye større allerede, sier Poul Jessen, analytiker i Danske Bank.
Grunnen, mener han, er at den norske ledelsen hadde visjoner og tro på nye markeder, mens den svenske var visjonsløs og lot gode muligheter passere.
- Vi har passert dem omsetningsmessig, og husk at vi har mye mer gjeld enn TeliaSonera. Ser du på hva selskapene er verd uten gjeld (enterprice value) er jeg ikke sikker på hvem som er størst lenger, sier Jon Fredrik Baksaas.
Han synes det er hyggelig at langsiktig strategisk kurs gir resultater, også sammenlignet med TeliaSonera.
- Vi har betydelige strategiforskjeller. De har hatt sin. Vi har vår, sier Baksaas blidt.

- For fire-fem år siden hadde Telia Europas beste finanser. De kunne kjøpt opp selskaper og rettigheter i mindre utviklede land, som da gikk på billigsalg. I stedet har de filt kostnader hjemme på "bjerget", sier Jessen.
Han mener finnene har bidratt med det som har vært av fremsyn i selskapet.
- Telia så på Soneras eierandel i Turkcell som en finansiell investering som de ville kvitte seg med etter fusjonen. Det sier de ikke i dag, sier han.

Telenor-Telia fusjonen skulle være en 60-40 splitt i svenskenes favør. Telia var som kjent misfornøyd med at den norske lillebroren skulle få så mye. Prosjektet sprakk til sist i en grøt av misnøye, med Tormod Hermansen som sjef og med kravet om at mobilsatsingen skulle styres fra Oslo i desember 1999.
- Det kan norske aksjonærer være glade for. Hadde ikke Telia fusjonert med Sonera, hadde de vært mye mindre enn Telenor i dag, sier Jessen.
Han tror Telenor vil passere den finsk-svenske alliansen allerede til sommeren. Godt hjulpet dog av TeliaSoneras varslede kjempeutbytte på 30 milliarder, men også fordi fremtidsutsiktene er mye lysere for Telenor.
- Men man kan ikke forvente en tilsvarende vekst i 2007 som i år. Nå er en god del av den fremtidige veksten allerede bakt inn i prisen, sier han.

Publisert: