Lånekassen vil bruke kunstig intelligens for mer effektiv saksbehandling

Kommunal- og moderniseringsdepartementet skal åpne digital markedsplass for skytjenester. Lånekassen vil benytte seg av den nye teknologien. 

FRA VENSTRE: Kimbely Lein-Mathisen, administrerende direktør i Microsoft Norge, digitaliseringsminister Nikolai Astrup og Nina Schanke Funnemark, administrerende direktør i Lånekassen.

Foto: Microsoft Norge
  • Mari Hansen Ingleson
Publisert:

Siste halvdel av 2019 åpner Microsoft to datasenter regioner med skytjenester.

Digitaliseringsminister, Nikolai Astrup, forteller at offentlig sektor er på vei over i skyen, og tar i bruk datasentre for sikker lagring av data.

Lånekassen er en av de offentlige tjenestene som tar i bruk Microsoft sine nye datasentre.

Målrettet kontroll

– I Lånekassen har vi lenge hatt fokus på bruk av ny teknologi for å forvalte studiestøtteordningene på best mulig måte. Når vi nå flytter kjerneløsningene våre over i skyen, er det for å gi oss økte muligheter for innovasjon, sier Nina Schanke Funnemark, administrerende direktør i Lånekassen.

Hun forteller at de allerede har benyttet seg av kunstig intelligens og regnekraften tilgjengelig i skyen til bokontrollen de gjennomførte i 2018.

Ved å bruke maskinlæring til å skille ut de studentene som mest sannsynlig ikke bor hjemme, kunne lånekassen gjennomføre en mer målrettet kontroll av studenters bosituasjon.

Les også

Bruker studenter til å løse fremtidens utfordringer

– Maskinlæring legger til rette for mer effektiv kunde- og saksbehandling, og vi gleder oss til å se på nye anvendelsesområder når vi er på plass i skyen, sier Funnemark.

Funnemark understreker at med ny teknologi kan de målrette tjenestene sine enda mer.

– Det er bra for kundene, og effektivt for oss, legger hun til.

- Norge bør være en global aktør

Administrerende direktør i Microsoft Norge, Kimbely Lein-Mathisen, forteller at vi har hatt datasentre i landet allerede en stund, men at disse datasentrene har primært har bestått av maskinvare.

– Våre nye datasentre har en programvare som gir mye større muligheter. Det er denne programvaren som åpner for at alle virksomheter, store som små, nå enkelt kan ta i bruk av kunstig intelligens, maskinlæring og kognitive tjenester, sier Lein-Mathisen.

Digitaliseringsministeren får teste ut noen av mulighetene som ligger i Microsoft sine datasenter og skytjenester.

Foto: Microsoft Norge

Lein-Mathisen mener Norge bør tenke stort i sin satsing på datasenter.

– Norge har et stort konkurransefortrinn i fornybar energi, noe som gjør enda mer attraktive i et globalt marked for datalagring og skytjenester, sier hun.

Les også

Spacemaker AI vil bygge byer med kunstig intelligens

Digitaliseringsminister Nikolai Astrup er enig med Lein-Mathisen at Norge alt ligger til rette for at Norge kan være en global aktør i dette markedet.

– Norge har alle forutsetninger for å bli en ledende datasenternasjon i Europa. Vi har en offensiv datasenterstrategi, ren kraft og gode rammebetingelser, sier digitaliseringsministeren.

Han poengterer at det er dette begynner å bære frukter ved at flere norske prosjekter realiseres og skaleres opp, og ved at internasjonale aktører som Microsoft legger datasentre til Norge.

Les også

Kommentar: «Er AI’en til å stole på? Fire etiske dilemmaer vi må takle»

– Digital samhandling

Kommunal- og moderniseringsdepartementet skal opprette en digital markedsplass for skytjenester som skal gjøre det enklere for offentlige virksomheter å kjøpe sikre og kostnadseffektive skytjenester.

– Digital samhandling mellom offentlig og privat sektor er i ferd med å skyte fart, forteller ministeren.

Han legger til at samarbeid på tvers mellom både offentlige aktører og med private, bidrar til å realisere prosjekter som har flere titalls milliarder kroner i samfunnsøkonomisk nytteverdi, målt over 10 år.

– Digitalisering handler om å kunne tilby innbyggerne bedre tjenester, bruke offentlige kroner mer effektivt og legge til rette for verdiskaping og nye arbeidsplasser, sier Astrup.

Her kan du lese mer om

  1. Kunstig intelligens
  2. Digitalisering
  3. Lånekassen

Flere artikler

  1. La frem strategi for kunstig intelligens: – Legger mye ansvar på andre

  2. Google har kjøpt kjempetomt i Skien

  3. Nav med ny matching-tjeneste for arbeidsgiver og -søker

  4. Annonsørinnhold

  5. Astrup avfeier Vedums Telenor-plan: – Å kaste penger ut av vinduet

  6. Telia lanserer 5G-plan for Norge: Velger Ericsson over Huawei