STATEN: Har 400 mill. i ulovlige spillselskap

Fagfolk reagerer på Statens dobbeltmoral.

Scanpix
  • Stein Østbø
Publisert:,

Regjeringen kjemper med nebb og klør mot ulovlige internasjonale pengespillselskaper, men eier aksjer i de samme selskapene via Oljefondet.

Verdiene ble i mars i år vurdert til hele 440 millioner kroner, ifølge tall fra Dagens Næringsliv. Det er pengespillselskapene Unibet, Betsson og Ladbrokes – som egentlig bedriver en forbudt virksomhet i Norge – som nyter godt av det statlige eierskapet.

- Hvis det er slik at Oljefondet fortsatt er stor eier i Unibet, ser vi på det som et kvalitetsstempel og en anerkjennelse av vår forretningsvirksomhet, ettersom Oljefondet er ett av de fondene i verden som stiller høyest etiske krav til sine investeringer, sier Unibets PR- og myndighetskontakt i Norge, Mads Vincent Jørgensen, til VG.

- Underlig

Oljefondets etiske retningslinjer overvåker at Staten ikke støtter selskaper som eksempelvis produserer våpen, tobakk og andre helseskadelige og sosialt uheldige produkter.

Eierskap i ulovlige spillselskaper defineres derimot som greit, noe som får fagfolk til å reagere.

- Jeg synes denne problemstillingen burde vært tatt langt mer alvorlig når vi vet hva slags konsekvenser spillavhengighet kan ha. Dette er jo Baasland-saken et graverende og ferskt eksempel på, sier Ingjerd Meen Lorvik.

Hun er leder av Norsk Forening for Pengespillproblematikk og klinikksjef ved Borgestadklinikken, som behandler spillavhengige.

I juli påpekte hun denne problematikken overfor Finansdepartementet – Oljefondets forvalter – men fikk svar fra daværende finansminister Kristin Halvorsen at dette ikke ville bli tatt hensyn til.

- Regjeringen mangler en helhetlig holdning når de først vedtar en lov som forbyr å overføre penger til og fra disse selskapene, samtidig som de har eierskap i de samme selskapene. Det finner jeg underlig, sier Meen Lorvik.

Lovlig med spill

Via e-post spurte VG finansminister Sigbjørn Johnsen om hvorfor Staten via Oljefondet investerer i selskap som driver en virksomhet som er forbudt i Norge, og hvorvidt dette vitner om dobbeltmoral.

Dette er svaret fra hans statssekretær, Hilde Singsaas (Ap):

"Vi har et høyt tak for hvilke selskaper vi automatisk utelukker. I dag gjelder dette produksjon av særlig inhumane våpen som antipersonellminer, atomvåpen og klasevåpen. Spillvirksomhet er lovlig – innenfor gitte rammer – i mange land, også i Norge. I forbindelse med evalueringen av de etiske retningslinjene i 2008 var det ingen høringsinstanser som foreslo filtrering av selskaper som driver spillvirksomhet.

Skulle det være slik at selskapene har en uetisk atferd, eksempelvis at de bedriver korrupsjon eller har en markedsføring overfor mindreårige som må anses grovt uetisk, så har man allerede etablert kriterier for dette i de etiske retningslinjene. Selskaper som opptrer på en slik måte vil bli utelukket, såfremt det foreligger tilstrekkelig informasjon om situasjonen og selskapets opptreden."

Les flere nyheter på E24.no.

Flere artikler

  1. TVRomerike legges ned

  2. Monstertrøkk: E24 har prøvekjørt BMW X6 M

  3. Vil bygge norsk Formel 1-bane

  4. Annonsørinnhold

  5. Solide tall for Luksusfellen

  6. Rekord for kjærlighetsbøndene