Mangel på IT-kompetanse: – Vi er nødt til å gjøre enda mer

Teknologibransjen roper varsku. Trond Giske (Ap) og Torbjørn Røe Isaksen (H) forstår bekymringen.

MER MÅ GJØRES: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (Høyre) mener vi bare har fått en forsmak på digitaliseringen.
Publisert: Publisert:

– Digitaliseringen og robotiseringen vil bli et stort problem dersom arbeidstakerne ikke er rustet, og vi har bare fått en forsmak. Dette er en utvikling som vil berøre alle politikkområder, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) til E24.

Uttalelsen kommer etter han har fått tilgang til resultater fra en undersøkelse gjort av NITO, Abelia, IKT-Norge og Tekna, som viser at nær halvparten av nordmenn over 55 år opplever at deres digitale ferdigheter er utilstrekkelige i jobben de innehar.

Mer utdanning

Totalt svarer en av tre at de opplever å ha utilstrekkelige digitale ferdigheter i jobben sin i dag.

Les også

En av tre svarer at de ikke har nok IT-kompetanse: – Det haster

– Etter- og videreutdanning er en av de store tingene vi går til valg på, fordi vi ser hvordan teknologien på hver enkelt arbeidsplass endrer seg så raskt at folk risikerer å ikke ha den kompetansen som trengs, sier tidligere nærings- og kirke-, utdannings- og forskningsminister Trond Giske (Ap).

Han mener dette er ett av områdene regjeringen har sviktet på.

– Det er ikke mangel på folk som ønsker å studere, men mangel på studieplasser. Den høye ungdomsledigheten i landet gjør at det er gode muligheter til å utdanne flere innenfor de områdene vi trenger arbeidskraft i, sier Giske.

Studieplasser

Røe Isaksen sier at mye innsats allerede er satt inn for å møte digitaliseringen, men at det må gjøres mer.

– Vi er nødt til å gjøre enda mer med digitalisering enn vi gjør i dag. Vi har gjort mye bra, men er ikke ferdig. Det er rett og slett fordi at utviklingen går så raskt, sier han, og legger til at regjeringen i løpet av kort tid vil komme med en ny strategi for digitalisering og skole.

– Der kommer vi til å svare på en del av de utfordringene, sier Isaksen.

Han er enig med organisasjonene i IT-bransjen om at det er mangel på studieplasser.

– Det har allerede blitt flere IT-studieplasser, men vi har også programfestet at vi ønsker enda flere innenfor IKT, og spesielt innenfor sikkerhet. Det er viktig for næringslivet og for norsk sikkerhet, sier Isaksen.

VIL SATSE: Trond Giske (Ap) (t.v.) og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (Høyre) i vandrehallen på Stortinget.

– Vi har også gått inn for en kompetansereform, der ett av virkemidlene er en belønningsordning for arbeidsgivere som investerer i kompetansen i bedriften, og der er IT og digitalisering særlig aktuelt, sier statsråden.

Les også

Kronikk, Det nye Norge. Heidi Karin Monsen: Digitalisering og robotisering – noen av mulighetene den fjerde industrielle revolusjonen gir oss

Koding

Giske forteller at Arbeiderpartiet, i tillegg til å ville sørge for flere studieplasser, har gått inn for at koding skal være tilgjengelig for alle elever fra 2018.

– En av styrkene til norsk næringsliv er at det er bredt, og kontinuerlig gjør en stor jobb med å bygge kompetanse. Men jeg tror at digitaliseringen og den teknologiske revolusjonen gjør at kompetansen vi trenger blir stadig mer avansert, slik at arbeidsgivere selv ikke klarer å bygge kompetansen. De trenger bistand, sier Giske.

Derfor synes han det er riktig av Tekna, NITO, Abelia og IKT-Norge å peke på at utdanningsinstitusjonene trenger bedre tilbud om videreutdanning.

– Det krever studieprogrammer som er fleksible, desentralisert og skreddersydd for folk som er i jobb. Her snakker vi om folk som trenger påfyll i en alder av 45 år, boutgifter og familie, og da kan de færreste ta ett år fri, sier Giske.

– I dag er studietilbudet stort sett rettet mot heltidsstudenten, legger han til.

Les også

Flere digitaliseres, men folk er mindre fornøyd

Les også

Fersk rapport: Norge har enormt potensial innen fintech

Les også

Kunstig intelligens kan kutte advokatregningen

Publisert: