Derfor er Tesla Model X borte fra Finn.no

Finn.no fjernet Model X-kategorien etter Tesla tok kontakt.

TESLA SATT NED FOTEN: Reservasjonsnumre til Tesla Model X lå ute på rubrikkannonsesteder før elbilen hadde kommet til Norge. Den første leveringen er ventet til sommeren.
Publisert:

Som E24 tidligere har skrevet, i begynnelsen av mars havnet de første reservasjonsnumrene til Tesla Model X på Finn.no - sagt på annet vis: Nordmenn la ut sin plass i køen for å få lov til å kjøpe elbilgigantens nye SUV, som ennå ikke er kommet i salg i Norge.

Plassene i køen ble lagt ut for så mye som 32.000 kroner, og rubrikkannonsestedet opprettet en egen salgskategori for den nye elbil-modellen.

Nå har imidlertid salgskategorien forsvunnet, og annonsene er borte.

– Alle som har reservert en Model X har godtatt en kort og lettlest avtale med Tesla, opplyser kommunikasjonssjef i Tesla Norge, Even Sandvold Roland.

– Ett av punktene i avtalen er at reservasjonen ikke kan overdras til andre uten å først innhente skriftlig tillatelse fra Tesla.

Sandvold Roland bekrefter at selskapet har vært i kontakt med Finn.no.

Henvendelsen førte til at Tesla fikk bukt med videresalget.

– Vi har hatt en god dialog med Finn.no, og opplyst om avtalen reservasjonsholderne har med oss. Hvilke vurderinger Finn.no vil ta, er opp til dem, sier Sandvold Roland.

Les også

Vi legger ut varer for 7,8 milliarder på Finn-torget

«Kan ikke tillate denne type annonsering»

Leder for forbrukertrygghet i Finn.no, Geir Petter Gjefsen, bekrefter over e-post at Tesla Norge har tatt kontakt, og skriver at annonsene er blitt avvist av to årsaker.

For det første viser han til kontrakten mellom Tesla og reservasjonsholderen, og for det andre begrunner han avvisningen med Finn.no mangler en egen kategori for «kølapper».

Dette er eposten annonsørene mottok samtidig som Tesla-annonsen ble avvist.

«Vi har blitt kontaktet av Tesla Motors Norge og blitt informert om at det er restriksjoner rundt videresalg av reservasjoner for deres biler.

Da vi heller ikke har noen kategori for dette, kan vi dessverre ikke tillate denne typen annonsering på FINN.

Vi beklager ulempene dette medfører for deg som annonsør.

Ta kontakt med oss så ordner vi med kreditering av annonsen.»

Må kansellere bilen

Et reservasjonsnummer er som en kølapp. Var du blant de første til å reservere, vil du være blant de første som får den nye modellen når den rulles ut i sommer.

Reservasjonsnumrene som lå ute da E24 sjekket 6. mars, kostet mellom 10.000 og 32.000 kroner.

Les også

Tesla bygger gigantfabrikk i ørkenen

Tesla har et forbud mot videresalg for å hindre svartebørstilstander.

– Vi ønsker ikke at det skal spekuleres i våre biler. Det skal være en god opplevelse å kjøpe og eie Tesla, og den tror vi kundene våre får ved å bestille direkte fra oss, sier Sandvold Roland.

– Det ser ut til at det fremdeles er reservasjonsnumre til salg på forumer, som elbilforum. Hva gjør dere med det?

– Vi har ikke mulighet til eller ønske om å gå inn på alle arenaer. Vi har altså vært i kontakt med Finn.no, for å opplyse om reservasjonsvilkårene våre.

– Hender det kunder får innvilget skriftlig tillatelse til å overdra reservasjonsnummeret?

– Nei, ikke til videresalg. Tillatelse kan kun gis ved meget spesielle tilfeller.

– Så da er kansellering eneste alternativ for kundene som vil kvitte seg med reservasjonsnummeret?

– Hvis man ikke vil bruke reservasjonsnummeret selv, må man kansellere. Depositumet blir refundert om kunden ikke vil gå videre med reservasjonen. Det gjelder nok ytterst få kunder, sier Sandvold Roland.

Les også

Elon Musk nekter å selge Tesla til «superuhøflig» kunde

Svak krone gir prishopp

Det ble tidlig klart at Model X ble dyrere enn ventet for reservasjonsholderne som var blant de første til å sette seg i kø.

De siste to årene har den norske kronen blitt vesentlig svekket mot dollaren, og i elbilforum.no er det flere angivelige reservasjonsholdere som oppgir valutajusteringen på Model X som hovedårsaken bak valget om å kansellere eller selge reservasjonsnummeret.

Les også

Treg Model X-levering senker Tesla-aksjen

Roland vil ikke kommentere om den svake kronekursen har hatt innvirkning på reservasjoner og kanselleringer.

– Nøyaktige reservasjonstall og bestillinger kan jeg ikke gå inn på. Generelt har vi sett en god respons så langt, sier han.

For ordens skyld: Både Finn.no og E24 er Schibsted-eid, sistnevnte gjennom VG. Enkelte E24-ansatte eier aksjer i Schibsted.

Les også

Nissan tilbakekaller verdens mest solgte elbil

Les også

Disse bilmodellene gikk mest tilbake i 2015

Les også

Den feteste bilnyheten så langt i 2016

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om