Dette er verdens mest solgte bilmerke i 2015

Volkswagen lå an til å selge flest biler, men salgstallene tyder på at omdømmesmellen etter dieseljuks-skandalen kostet bilmerket tronen.

POPULÆR: Japanske Toyota er nok en gang kongen av nybilsalget.
  • Sophie Lorch-Falch
Publisert:

2015 har ikke vært Volkswagens år. Inntil i sommer så det ut til at bilmerket ville trumfe den japanske rivalens Toyotas salgssuksess.

I begynnelsen av september gikk selskapet på en heftig smell.

Da ble det kjent at 11 millioner biler i Volkswagen-konsernet hadde fått installert en programvare som reduserer NOx-utslipp når kjøretøyene ble testet.

Salgsmell etter skandalen

Flere i ledelsen måtte gå, Volkswagen-aksjen raste, og skandalen er ventet å koste selskapet milliarder i bøter og erstatninger.

Allerede i sommer begynte Toyota å ta innpå Volkswagen. I oktober, den første hele salgsmåneden etter skandalen var et faktum, falt tyskernes salg globalt med 5,3 prosent.

Den siste globale salgsstatistikken, som omfatter til og med november måned, viser at også posisjonen som mest selgende i 2015 totalt trolig ikke er innen rekkevidde.

Toyota oppgir å ha solgt 9,21 millioner fra og med januar, mens salgstallene til Volkswagen i samme periode er på 9,10 millioner, ifølge Reuters.

Toyota har solgt 1,0 prosent flere biler i år, sammenlignet med samme periode i fjor, mens Volkswagen-salget har falt 1,7 prosent.

ÅRETS BILDE? Dette bildet ble tatt da nylig innsatte administerende direktør Matthias Mueller i Volkswagen redegjorde for utslippsjukset 21. oktober, og er megetsigende om sakens alvor for Europas største bilprodusent.

Aksjekursen til Europas største bilprodusent er også lite å skryte av. Sammenlignet med nøyaktig ett år siden har 26,4 prosent av selskapets verdi forduftet, til tross for at aksjekursen har steget cirka 20 prosent de siste tre månedene.

Volkswagen har satt av 61 milliarder kroner til å håndtere utslippsskandalen.

Velrenommerte New York Times siterer eksperter på at erstatninger og søksmål alene kan koste den tyske bilgiganten ikke mindre enn 35 milliarder euro, vel 328 milliarder i norske kroner.

I tillegg kommer kostnader knyttet til de vel 11 millioner berørte bilene som skal tilbakekalles.

Les også

Historisk godt nybilsalg

Vinneren i Norge

På tross av utslippsskandalen, har Volkswagen klart å beholde en ledende salgsposisjon i Norge, etterfulgt av Toyota, ifølge salgsstatistikken til VFO. De gikk nylig ut og kåret det tyske merket som årets mestselgende her til lands.

Volkswagen har vært den mest solgte bilen i Norge i flere år, og det var også tilfellet i 2014, da bilprodusenten hadde 15 prosent av nybilmarkedet.

Volkswagen har også den mest populære bilmodellen i Norge, Volkswagen Golf.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Reuters: Volkswagen har inngått avtale om kompensasjon med amerikanske bilforhandlere

  2. Nye tall på bilsalg: Volkswagen selger fortsatt best i Norge

  3. EU-parlamentet vil etterforske Volkswagen

  4. Nå kan Volkswagen fikse utslippsbiler

  5. USA saksøker Volkswagen