Nytt lovforslag: Åpner for førerløse biler på norske veier allerede neste år

De første selvkjørende bilene og bussene kan rulle på norske veier allerede neste høst.

GØY Å VÆRE FØRST: Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) tror Norge kan bli en spennende plass for bilprodusenter som vil teste selvkjørende kjøretøy i trafikken. Tidligere i høst ble en førerløs buss (til venstre) prøvekjørt på Youngstorget i Oslo.
  • Steinar Rostad Breivik
Publisert:

– I dag er reglene slik at en fører skal kontrollere kjøretøyet til enhver tid. Men med det regelverket som vi lager nå, vil du nå kunne teste førerløse kjøretøy innenfor lovens rammer, sier samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen til E24.

Nå sender han på høring et lovforslag som åpner for utprøving av selvkjørende kjøretøy i trafikken. Får regjeringen det som den vil, blir den nye loven vedtatt til våren.

Målet er å gradvis fase inn teknologien som er ventet å revolusjonere transportsektoren, på norske veier.

– Vi trenger praktisk erfaring før vi tar de neste stegene. Det er mye man trenger å lære, men vi tror det gjøres best ved å prøve i den virkelige verden, sier han.

Snart i rutetrafikk

Om loven blir en realitet, må drosjeselskaper, kollektivselskaper, bilprodusenter og andre som vil teste førerløse kjøretøy, søke tillatelse hos norske myndigheter.

Tillatelsen kan begrenses til å gjelde et konkret kjøretøy, en kjøretøygruppe, den kan begrenses i tid, til et bestemt geografisk område eller en bestemt veistrekning.

Enkelte forsøk med selvkjørende busser er allerede gjort i Norge, men aldri i normal trafikk.

– Selskapet Kolumbus i Stavanger har testet dette, men forsøkene har nærmest foregått på en parkeringsplass med kjegler. Med det nye forslaget kan de ha førerløse busser i rutetrafikk i løpet av halvannet til to år, sier samferdselsministeren.

Han understreker at mye fortsatt er uavklart, men at noe av formålet med lovforslaget er at man skal få svarene som man trenger for å rulle de førerløse kjøretøyene i stor skala.

– Vi gjør ting som man ikke er helt trygg på at må ende godt. Vi må sikre at teknologien kan håndtere ulike situasjoner. Det kan oppstå hendelser som man ikke er programmeringsmessig forberedt på, sier Solvik-Olsen, som legger til.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

TESTET: Tidligere i høst ble en førerløs buss prøvd ut på Youngstorget i Oslo. Snart får du kanskje se den i trafikken.

– Alle som jobber med dette, regner med at dette etter hvert vil bidra til å styrke trafikksikkerheten.

Venter kollektivløft

Samferdselsministeren ser for seg at de førerløse kjøretøyene skal forandre norsk trafikk på sikt. Han tror busser og tog fortsatt vil være bemannede på tunge strekninger, men at førerløse tjenester vil ta deg til kollektivknutepunktene i fremtiden.

Les også

Uber med testlansering av førerløse biler

– Vi har erfaring med at dersom du må gå én eller to kilometer for å ta kollektivtrafikk, så tar mange bilen i stedet. Men dersom du kan bestille turen dit med en app, og at en liten buss kommer og plukker deg opp, får man gjort noe med avstandsbarrieren, sier Solvik-Olsen.

– Norges bidrag er at vi kan se dette som en del av kollektivtrafikken. Selvkjørende biler og busser får flere til å reise kollektivt, mener han.

Allerede neste høst kan de første selvkjørende kjøretøyene være på veien.

– Poenget at det skal være i kontrollerte former. Vi gir ikke et busselskap mulighet til å kjøre rundt på måfå, uten noe forvarsel.

Håper på nordisk modell

Regjeringen håper det nye regelverket skal gjøre Norge mer interessant for de store bilprodusentene å komme til Norge.

Les også

Selvkjørende elbuss kommer til Bergen

I lovarbeidet har samferdselsdepartementet sett på en svensk utredning som ble lagt frem tidligere i år.

– Vi har tro på at dersom vi får lovverket på plass, så skal Norge bli et spennende sted å teste ut teknologien. Men det er viktig at mange jobber med det. Vi trenger felles erfaringer og kunnskap, i tillegg til et lovverk som fungerer internasjonalt, sier Solvik-Olsen.

Han håper på en nordisk modell for testing, og sier både Finland og Sverige er langt fremme i arbeidet med teknologien.

Les også

IEA-sjefen: Elbiler kutter ikke oljevekst

Les også

Norge først ut i Europa: Er dette Opels «Tesla-killer»?

Les også

Freder elbil-moms til 2020

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Se planene: I disse byene kan førerløse busser komme først

  2. Skal teste selvkjørende biler i Nord-Norge

  3. Solvik-Olsen tror vi har selvkjørende biler på veien om et par år

  4. Boligbyggerlag tar selvkjørende busser på veien

  5. – Transportrevolusjonen som vil forandre alt