Bilsalget snudd på hodet

Norges mestselgende bilmodeller har nå dieselandeler på 99%. Biler med manglende renseteknologi kan få avgiftsstraff neste år.

DIESELBILER: Norges mestselgende bil, Volkswagen Passat, har nå en dieselandel på 99,4%. Foto: Scanpix
Publisert:

Bilkjøperne tar konsekvensen av de nye bilavgiftene. Fordi biler med dieselmotor er blitt mye billigere, velger svært få bil med bensinmotor, viser Dine Pengers gjennomgang av ny salgsstatistikk fra Opplysningsrådet fra Veitrafikken.
Av 1.267 utgaver av Volkswagen Passat som ble registrert i januar, ble 1.260 levert med dieselmotor. Passat er Norges mest solgte bil i januar. Samme trend viser seg på Norges nest mest solgte bilmodell i januar, Toyota Rav4. Kun 1 av 819 biler ble registrert med bensinmotor.

Ekstremutslag i januar

Dine Penger forventer at andelen dieselbiler trolig vil gå noe ned i månedene som kommer. Norges Bilbransjeforbund deler dette synspunktet.
- Dieselandelen kommer nok til å gå ned noe i løpet av året når nyttårsrushet har lagt seg, sier Finn Tandberg, direktør for Bilimportørenes Landsforening.
En del av forklaringen på det ekstreme salget i januar, er at svært mange biler ble bestilt de siste månedene i 2006, med levering i januar 2007. Det var naturlig nok avgiftsvinnerne som ble bestilt. Dine Penger blir imidlertid ikke forbauset om dieselandelen året sett under ett ender på 70% eller mer i personbilmarkedet.

Kjøp partikkelfilter

Det ekstreme dieselsuget også i bruktmarkedet vil trolig fortsatt bidra til å holde bruktbilverdiene på biler med dieselmotor også høye i årene som kommer.
Dersom du velger å kjøpe en bil med dieselmotor i år, er det smart å investere i et såkalt partikkelfilter. Dette renser noe av de skadelige avgassene som dieselmotorene normalt slipper ut.
«Alle må være forberedt på at det kan bli påbud i nær framtid om å investere i partikkelfilter på dieselbiler», har finansminister Kristin Halvorsen nylig uttalt.
Et partikkelfilter koster normalt mellom 5-10.000 kroner. Fra 2008 regner Dine Penger med at eiere av dieselbiler uten partikkelfilter må betale høyere årsavgift.

Hvilke biler som har partikkelfilter som standard, kan du finne i denne lenken.

Topp 20 bilmodeller januar

Kilde: Opplysningsrådet for veitrafikken, tall pr 1.februar 2007
Publisert:

Her kan du lese mer om