BILTEST: RANGE ROVER EVOQUE SD4: Som en bokser

Forventningene er store når Range Rover ruller ut sin minste bil. At den vekker oppmerksomhet som få andre, er det liten tvil om.

HISSIG: Fronten på Range Rover Evoque er spesiell. Bilen ser hissig ut med de smale lyktene.
Publisert:
LITT PROBLEMATSIK: Fra denne vinkelen er det lett å ane et problem. Sikten er klein. Størrelsen på bakvinduet er en superbil verdig.
HELHET: Man kan like eller mislike designen, men en ting er sikkert. Det er en helhetlig og gjennomført tanke bak bilen. Det synes helt ned på detaljnivå.
PLASS: Det er bra med plass i bagasjerommet. 575 liter, noe som er over hundre liter mer enn i en Audi Q3.
UTENFOR VEI: Til forskjell fra så å si alle andre biler i denne størrelsen, så har Evoque terrengkapasitet. Med et eget off-road program og den tåler vading i en halv meter vann.
NESTEN: Innvendig er lay-outen fin, men inntrykket trekkes ned av litt simple materialer.
FAMILIE: Det er grei plass til to bak, men sikten ut er preget av små vinduer. Det er det ikke alle smårollinger som liker.
ALTERNATIVER: Evoque kommer med tre motoralternativer. 150 og 190 hestekrefter turbodiesel, i tillegg en bensin på 240. Den kommer og som tre dørs, kalt Evoque Coupé. Og som første bil fra Land Rover er det mulig å få den uten firehjulstrekk.

- Dæven, den var stygg, var det første min kone sa da hun så denne bilen.

Det er hun ikke alene om å mene. For dette er en bil som har et utseende man enten elsker eller hater. Den kan på ingen måte kalles pen, men den har så definitivt tilstedeværelse.

Den ser ut som en bokser som er midt i sin karriere, litt flattrykt og brei i trynet, men ennå ikke skadet.

Vi kårer Folkets favorittbil - du bestemmer!

Hvor hører denne litt merkelige skapningen hjemme? Det er vel en utpreget by-suv. Den er så å si nøyaktig like lang som den nylig lanserte Audi Q3, 435 centimeter, det vil si at den og skal sloss om plassen med BMW X1.

Sviende sum

Prismessig er de i samme landskap. Den billigste modellen, med 150 hestekrefter diesel og firehjulstrekk, koster fra 450.000 kroner, en Q3 Quattro med 140 hester starter på 415.000 når den kommer i mars 2012.

Dette er med andre ord ikke noen billig fornøyelse. Modellen her er en SD4 som har 190 hester i utstyrsnivået «Dynamic», det midterste av tre, og koster fra 685.000 kroner, og med det ekstra utstyret testbilen var lastet med snakker vi om 850.000.

Da begynner det å svi litt.

Flere biltester

Det krever ganske mye av en så liten bil. Den ønsker å fremstå som en premiumfarkost, med et raffere interiør enn det man vil finne i tilsvarende biler fra Korea og Japan.

Nivåforskjell

Visuelt stemmer det. Den har en ganske stilig utforming innvendig. Samtidig er det bare nesten. Materialvalget er ikke helt på høyden, det er mye hardplast. Løsningen med den runde girvelgeren, som er hentet fra søsterfabrikken Jaguar, virker mye simplere her.

Mer bilstoff på E24BIL

Designen på skjermen og knappene er heller ikke noe å rope hurra for. Den klarer ikke å fremstå som en litt nedskalert Range Rover innvendig. Til det blir nivåforskjellen for stor.

KOMPAKT: Range Rover Evoque er ingen stor bil. Den er 435 centimeter lang. Bilen her har tilvalget panoramatak, som koster 6.600 kroner.

Har man først tenkt å skaffe seg en Evoque, så har man falt for utseendet. Da får man et kjøretøy som vekker oppsikt. Med en fremtoning bringer frem svært delte meninger er det ikke alltid greit å vite hvorfor folk stirrer etter bilen.

Komforten

Kjøreopplevelsen var akkurat som forventet i en bil av denne art. Som også får meg til stusse over at så mange by folk ser ut til å ønske biler i dette segmentet. For den blir veldig shaky på byens rufsete veier.

Disse korte og høye bilene er nemlig ikke særlig komfortable på denne typen underlag. Akselavstanden kombinert med et relativt høyt tyngdepunkt krever mer av fjærer og dempere enn det bilene normalt er utstyrt med.

NOE FOR SEG SELV: I en bilpark der svært mange biler er til forveksling like, likner ikke Evoque på noe annet.

På landevei er den derimot svært komfortabel. Man sitter i en god suv-sittestilling, slik svært mange foretrekker. Motoren er sterk, men ikke så voldsomt kvikk. Null til hundre tar 8,5 sekunder, men drivverket og girkasse innbyr ikke til spesielt sportslig kjøring. Det er ikke unaturlig, biltypen tatt i betraktning.

Livsstil

Går man ut av bilen og tar en titt på konstruksjonen, ser man fort et problemområde, vindusflatene. De er små. Sikten fra førersetet er begrenset. I by er ikke dette noe stas. Det er vrient å se hva som er tett inntil bilen.

Dette er et kjøretøy som utfyller alle krav til det som mange liker å kalle en livsstilsbil. Som kundene velger av flere grunner enn det rent praktiske. For det er ikke noe problem å finne en bil som klarer det meste minst like bra, til en langt rimeligere pris.

Bortsett fra en ting. Bilen har et skikkelig off-road program, noe det er uhyre sjeldent man finner i disse by-suvene og selvsagt noe man stadig vekk trenger.

Les også

Følg E24s biljournalist på Twitter: @mortab

Publisert:

Her kan du lese mer om