- Elbiler er lønnsomme over tid

Ole Henrik Hannisdahl i Grønn Bil mener skeptikerene tenker feil når det gjelder elbilens lønnsomhet.

ER DET VERDT DET? Prisen på en elbil om tre år. Det er det ingen som med sikkerhet vet.
Publisert: Publisert:

- De som vil ha elbil som firmabil er ikke opptatt av kostnader, men vil vise at de er miljøvennlige i en tidlig fase, sa Øystein Halsebø, administrerende direktør i leasingselskapet ALD Automotive AS til DN tidligere denne uken.

Elbil dyrest for bedrifter

ALD Automotive AS har gjort beregninger der de har vurdert leasingkostnadene ved den elektriske bilen Mitsubishi i-MiEV, hybriden Toyota Auris og dieselbilen Volkswagen Blue Motion.

Usikkerhet

Årskostnadene for elbilen er 83.000 kroner, den store taperen i testen sammenliknet med 44.000 kroner i årskostnader for dieselbilen og 48.783 kroner for hybridbilen.

Det er særlig usikkerhet rundt restverdien etter tre års leasing er hovedgrunnen til det enorme spriket.

Ole Henrik Hannisdahl er prosjektleder i Grønn Bil. Grønn Bil er et prosjekt som jobber for 200.000 elbiler og ladbare hybridbiler på norske veier i 2020. Han deler naturlig nok ikke skepsisen til elbilene.

ER VERDT DET: Over tid lønner en elbil seg, mener Ole Henrik Hannisdahl i Grønn Bil.

- Poenget er at en elbil er dyr i innkjøp, men billig å bruke, sier Hannisdahl til E24.

Han sier at vitsen med å skaffe seg en elbil, blir mindre om man bruker den lite.

Tidsperspektiv

- Det som er billig med en elbilen er bruk. Og da tenker jeg ikke bare på drivstoffet. Man sparer og når det gjelder gratis passering i bomringene og parkering.

Han er enig i at restverdien er usikker, og at det kan være riktig å skrive den ganske kraftig ned over tre år.

- Ser man det over et lengre perspektiv, med fem års leasing, vil elbilen komme langt bedre ut av det.

Mer bilstoff på E24BIL

Usikkerhet rundt hva fremtidig verdi på elbilen blir, bygger blant annet på troen at det snart kommer biler som gjør dagens elbiler umoderne.

Samtidig er det veldig uklart hvilke biler dette skulle være, i følge Hannisdahl. Det er ingen ting som tyder på noen teknisk revolusjon blant elbilene de nærmeste årene, bare langt flere aktører.

Så langt har andrehåndsverdien på bilene holdt seg veldig bra fordi det har vært lite biler tilgjengelig.

Tror ikke på lengre rekkevidde

Dette er på vei til å forandre seg nå. Mitsubishi i-MiEV er allerede en storselger i sitt småbilsegment etter introduksjonen ved årsskiftet. Til sommeren kommer Nissan med Leaf, en bil i Golf-klassen.

- Det kan virke som folk venter på elbiler med en langt større rekkevidde enn vi har i dag. Det har ikke jeg så veldig troen på at vi får se med det første. Derimot så kommer vi til å få tilgang på langt flere modeller, slik at det blir lettere å finne en som passer for folks forskjellige behov, sier Hannisdahl.

Les også

Følg E24s biljournalist på Twitter: @mortab

Publisert: