Land Rover i 65 år

I 1948 laget Land Rover sin første bil. På disse årene har de gått fra å være erkebritisk til indisk, og fra enkle terrengkjøretøy til svært luksuriøse suver.Se stor bildeserie over.

Publisert:

- Helt fra starten av har viljen til å skape kjøretøy som kan håndtere et hvert terreng gjort Land Rover verdensberømte, sier de i en pressemelding som feirer at det nå er 65 år siden de laget sin første bil.

Det hele startet på en strand ved Red Wharf Bay i Anglesey, England. En av grunneierene, Maurice Wilks, ønsket et kjøretøy som både kunne være som en lett traktor og være en off-roader. Han hadde koblinger til Rover, og i sanden der ble de første skissene til det som skulle bli Land Rover tegnet.

I 1947 ble en prototype, basert på en Willys Jeep, laget. Knapphet på stål i etterkrigstidens England gjorde at de bestemte seg for å bruke aluminium.

Året etter ble produksjonen satt i gang. Den hadde en motor på 1595 kubikkcentimeter, permanent firehjulstrekk og lavgir.

Til å begynne med var den kun tilgjengelig som en åpen bil med en akselavstand på to meter. Prisen var 450 pund.

Over to millioner

Det første året var produksjonen på beskjedne 1758 biler. I 1949 steg det til 12.395. Etter ti år hadde de passert 25.000 biler i året og i 1968 var det nærmere 47.000.

Denne originale Land Rover-modellen har i løpet av årene gått gjennom en rekke oppgraderinger og alternative varianter.

I dag heter den Defender og er fortsatt i produksjon. Det er ventet at det vil komme en etterfølger om ikke lenge, men der er tydelig at de er varsomme med å utfordre den ikoniske bilen. De har blant annet bedt publikum og kunder om å være med i designprosessen.

Frem til i dag er det laget 2.008.179 av Land Rover, series I, II, III og Defender.

Ble til underveis

Den andre modellen som har oppnådde en ikonisk status er Range Rover.

Det prosjektet startet på midten av 60-tallet da selskapet så at det var et voksende marked for en mer «sivilisert» Land Rover, særlig i USA.

Se stor bildeserie over

Ansvarlig for dette var Charles Spencer King, som sier at det i liten grad ble laget en plan for hvordan bilen skulle se ut.

- Formen oppsto under arbeidet da vi så hva som var nødvendig i forhold til plass.

NY: En ny Range Rover-modell ble lansert mot slutten av 2012.

Bilen kom på markedet i 1970. I mange år var den kun tilgjengelig med to dører. I starten var den ganske enkel innvendig. Det var først på 80-tallet at den fikk en betydelig grad av luksus.

Test av Range Rover 3,0 TDV6

Dagens Range Rover, som nettopp ble lansert, er fjerde generasjon, og er totalt laget i 821.406 eksemplarer.

Flere modeller

Andre modeller fra fabrikken er Discovery, i utgangspunktet tenkt som en «junior-Range Rover». Den kom på markedet i 1989, og er nå i sin fjerde generasjon og har etterhvert vokst forbi Range Rover i størrelse. Siden debuten har de laget 1.051.139 Discovery.

Test av Land Rover Discovery 4

I 1997 kom Freelander som i sine fem første år var Europas bestselgende suv. Andre generasjon kom i 2006 og er fortsatt i salg. Totalt er det laget 880.613 Freelander.

Range Rover Sport, en mer sporty utseende Range Rover, kom i 2005. Den er basert på Discovery3 plattformen og er laget i 399.260. En helt ny modell lanseres hvert øyeblikk.

Test av Range Rover Sport

Så i 2011 kom Evoque, som har løftet salget til Land Rover kraftig. I sitt første hele år, 2012, ble det solgt 108.000 Evoque.

Test av Range Rover Evoque

Dagens eier, indiske Tata Motors, kjøpte Land Rover og Jaguar fra Ford i 2008.

Første kvartal i 2013 var det beste i selskapets 65 årige historie med 95.294 solgte biler.

Les også:

Fra katastrofe til suksess på to år

Dansker overtar Jaguar-importen

Rekordsalg for Jaguar Land Rover

Publisert:
Gå til e24.no